CULTURA 31 ianuarie 2018

Caravana activităților dedicate „Micii Uniri” organizate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

de Covasna Media | 929 vizualizări

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (M.N.C.R) a organizat în luna ianuarie 2018 o serie de manifestări și evenimente culturale dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În data de 21 ianuarie 2018, MNCR în parteneriat cu Asociaţia Sportivă „Ciucaş” și Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, a organizat ediția a III-a din competiția „Cupa Unirii’’ la fotbal-tenis în sală. În cadrul proiectului „Cupa Unirii” la Fotbal-tenis au fost organizate următoarele activități: Turneul de fotbal-tenis pe echipe (3+1) adresat amatorilor; Expoziţia foto-documentarăMica Unire”, Campania „Uniţi pentru viaţă!” - de informare a adulţilor, în special a părinţilor, cu privire modul în care copiii pot fi protejaţi de tutun, alcool sau droguri și comemorarea campionului mondial la lupte libere - Valeriu Bularca (1931-2017), născut la Întorsura Buzăului.

Manifestările dedicate „Micii Uniri” s-au derulat în data de 23 ianuarie 2018 la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc, acestea au fost organizate în colaborare cu Colegiul Naţional „Octavian Goga” și Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu”. Programul manifestării cultural-artistice a cuprins: vernisajul expoziţiei fotodocumentare ,,De la Mica la Marea Unire”, expoziţie ce doreşte să aducă în atenţia publicului, prin intermediul documentelor, evenimentele majore din istoria noastră de la actul unirii de la 24 ianuarie 1859, moment radical în procesul deschiderii naţiunii române către modernitate, până la desăvârşirea unității la 1 Decembrie 1918; expozeuri ,,O istorie povestită a Principatelor Române și unirea lor” (au prezentat elevi din clasa a XII-a de la Colegiul Național „O. Goga”) și ateliere de scriere cu instrumente specifice epocii evocate (au participat elevi de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”).

Tot în data de 23 ianuarie a.c echipa Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni s-a deplasat la Școala Gimnazială din localitatea Vâlcele, județul Covasna, pentru a sărbătorii  alături de elevii din ciclul primar „Mica Unire” și „Ziua internațională a scrisului de mână”. Cu această ocazie participanții la activitate, elevii claselor I-IV, au urmărit o scurtă proiecție cu minunata poveste „Moș Ion Roată și Unirea'', scrisă de marele nostru scriitor Ion Creangă. Cei mici au aflat povestea unirii cu amănunte interesante despre Mica Unire, despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Moș Ion Roată și despre cântecul acelui moment „Hora Unirii”, compus de poetul Vasile Alecsandri. Personalul de specialitate din cadrul MNCR au prezentat copiilor metode vechi de scriere: scrierea pe tăblițe, scrierea cu pana și scrierea cu tocul. Toți elevi care au participat la activitate au scris fragmente din „Hora Unirii”, folosind metoda de scriere cu pana.

Mulțumim doamnelor învățătoare Romelia Fesus, Amalia Perșa, Marina Cucu și Sanda Subțirelu, pentru invitație și copiilor pentru implicare.

Șirul activităților dedicate „Micii Uniri” a continuat în data de 25 ianuarie 2018 cu activități la Școala Gimnazială Zăbrătău, comuna Sita Buzăului, județul Covasna, unde s-a organizat un atelier de scriere cu pana. În prima parte a atelierului toți elevii au participat la o prezentare despre importanța zilei de 24 ianuarie 1859 în istoria României. Prezentarea a fost realizată de către profesorul de istorie Alexandru Fercu. La ateliere au participat elevii claselor a VI-a, a VII-a și a VIII-a, care au caligrafiat cu pana Actul de abdicare al domnitorului Alexandru Ioan Cuza” și „Hora Unirii”. Atelierul s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, elevii de la ciclul primar și gimnazial însoțiți de cadrele didactice, au cântat și au dansat Hora Unirii'', acompaniați în sunet de vioară.

În data de 26 ianuarie 2018 caravana activităților dedicate Micii Uniri”, organizate de MNCR, a ajuns la Școala Gimnazială Nr. 2 din localitatea Ciumernic, comuna Sita Buzăului, județul Covasna. La activități au participat elevii claselor a VI-a și a VII-a, care au caligrafiat cu pana „Actul de abdicare al domnitorului Alexandru Ioan Cuza” și „Hora Unirii”. Elevii au aflat și informații despre acest moment istoric, dar și detalii privind viața marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. Copiii au fost coordonați de cadrele didactice Elena Onea și George Pavel, cărora le mulțumim pentru invitație, implicare și colaborare. La finalul activității elevii au cântat și au dansat „Hora Unirii” într-o atmosferă de sărbătoare.

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, echipa M.N.C.R formată din Florin Herțeg, Laura Dănilă și Cristina Baubec-Felea au răspuns cu bucurie invitației de a participa la Șezătoarea itinerantă intitulată „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, care a ajuns la Sfântu Gheorghe, aceasta fiind prima sa „călătorie” din acest an. Evenimentul a avut loc la Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu Gheorghe. Cu această ocazie echipa MNCR  a organizat pentru copiii prezenți, dar nu numai, un atelier de scris cu pana. Șezătoarea a fost organizată cu sprijinul Asociației „ASTRA Despărțământul Covasna – Harghita”, Muzeul Spiritualității Românești și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

Duminică, 28 ianuarie 2018 a avut loc o primă etapă din cadrul Concursului Național Cultural-Artistic al Patriarhiei Române, intitulat „Unirea: Libertate și Unitate”, anul acesta fiind declarat „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Activitățile s-au desfășurat la Biserica Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și la punctul muzeal „Prima Școală Românească” din Sfântu Gheorghe, aflată în vecinătatea bisericii. La punctul muzeal elevii și credincioșii, au avut parte de o vizită ghidată prin încăperile pline de istorie ale Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe, apoi au urmărit un film despre importanța actului Unirii, prezentat de către muzeograful Florin Herțeg și de către preotul Mircea Coliban. Proiectul derulat a fost intitulat „Bucuria de a fi buni români”.

Iar în data 29.01.2018 echipa MNCR a răspuns invitației de a organiza un atelier de scriere cu pana la  Şcoala  Gimnazială „Váradi Jőzsef” din municipiul Sf. Gheorghe. La ateliere au participat elevii clasei a V-a, coordonați de doamna profesor Mona Petho și elevii clasei a III-a, coordonați de doamna învățătoare Aurora Trifan. Elevii au vizionat un film didactic despre „Mica Unire” și au caligrafiat cu pana „Hora Unirii”.

Aceste activități derulate de către M.N.C.R au înregistrat peste 500 de beneficiari direcți.

Activitățile din județul Covasna au fost organizate și coordonate de echipa MNCR formată din Florin Herțeg, Cristina Felea-Baubec, Laura Dănilă și Mirela Mureșan, iar la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc, activitățile au fost coordonate de către Ana Dobreanu și Florina Bănică.

Mulțumim pe această cale tuturor partenerilor, asociațiilor și fundațiilor culturale, cadrelor didactice, elevilor și partenerilor media, pentru reușita acestor activități cultural-educative.

Echipa M.N.C.R pregătește noi evenimente și manifestări culturale, artistice, educative și sportive dedicate anului Centenarului Marii Uniri de la 1918”.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.