Vizită de studiu în Bulgaria pentru elevii de la CNMV
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului Erasmus + coordonat de colegiul din Sfântu Gheorghe
În cadrul proiectului Erasmus+ -„Contexte diferite - aceleași oportunități în Europa de azi”, derulat de Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, în perioada 23 -27 aprilie a avut loc cea de doua întâlnire a elevilor și cadrelor didactice la Velingrad, în Bulgaria. La această întâlnire au participat elevii Mara Negoiță, clasa IX A, Hess Armin, clasa X A, Vlad Trofin, clasa X C și Alex Gabor, clasa XI C, însoțiți de profesoara Balog Constanța.
Obiectivele acestei întâlniri au avut în vedere, in primul rând, prezentarea produselor realizate de elevi, dar și întărirea spiritului civic și a colaborării europene în rândul participanților:
“Consider că întâlnirea din Bulgaria în cadrul proiectului Erasmus+ a fost una reușită din toate punctele de vedere și toată lumea a avut câte ceva de învățat. Am cunoscut multe persoane noi și am îmbrățișat multe din tradițiile care n-au fost prezentate pe parcursul întâlnirii, de exemplu: dansuri și muzica tradițională a fiecărei țări participante și mâncăruri tradiționale. Un proiect ca acesta cu siguranță îți oferă oportunități pe viitor, dar cred că cele mai importante sunt experiențele trăite alături de ceilalți tineri. Un alt lucru care m-a fascinat au fost excursiile în orașele Plovdiv si Batak unde ne-au fost prezentate muzee, biserici și monumente din diferite perioade istorice”, a spus elevul Hess Armin.
Dintre produsele pe care elevii le-au pregătit se poate aminti un poster având ca temă „Prejudecățile și modalități de evitare a acestora”. Cel creat de eleva Irina Dochioiu Irina din clasa XI A a obținut premiul al doilea, iar posterul creat de elevul Hess Amin din clasa a X A a obținut premiul al treilea. Toți membrii echipei de proiect au realizat postere deosebit de interesante, dând dovadă de multă creativitate si talent.
Un alt produs realizat în cadrul proiectului a fost Dicționarul de valori europene – în care elevii au avut de completat termenii care lipseau ( după ce la întâlnirile anterioare au fost realizate și prezentate, în forme cât mai originale, alte cuvinte legate de aceste valori).
Cele două cuvinte din Dicționarul valorilor europene, Youth și Zeal s-au bucurat și ele de o prezentare inedită respectiv sub forma unui colaj, cu personalități din diferite domenii care în ciuda a numeroase obstacole și-au atins țelurile și sub forma unui joc interactiv.
Eleva Negoiță Mara mărturisește: „Pe parcursul celor 5 zile petrecute în Bulgaria, în cadrul proiectului Erasmus+ intitulat "Different backgroungs-same opportunities in today's Europe" am avut ocazia să întâlnesc elevi din mai multe țări ale Europei, printre care Italia, Portugalia, Polonia, Bulgaria și Grecia. Folosindu-mi cunoștințele de limbă engleză, am vorbit cu drag despre țara mea și despre orașul natal, am legat prietenii frumoase și am împărtășit experiențe. Am remarcat dorința elevilor străini de a descoperi o parte din cultura românească, unii din ei dorindu-și să viziteze, cândva, România. În cele câteva zile petrecute împreună cu elevi străini am învățat despre barierele culturale și despre cum pot fi ele depășite, despre culturi și tradiții, dar, cel mai important, am realizat că, oricât am fi de diferiți, cu toții suntem la fel, cu toții împărtășim speranțe, visuri și incertitudini legate de viitor.”
Deoarece tematica proiectului se axează pe crearea de oportunități egale pentru toți, chiar dacă provin din medii economico-sociale defavorizate sau sunt minorități etnice și religioase, activitățile din Bulgaria au avut în vedere și vizite cu caracter social la diverse instituții care se ocupă cu copii defavorizați, aflați la centrele de plasament sau copii cu nevoi speciale. Cadrele didactice au efectuat o vizită la autoritățile locale care se ocupă cu copiii și persoanele în vârstă, cei fără adăpost sau aflați într-o situație economică foarte dificilă.
Un aspect foarte important de la această întâlnire l-a reprezentat faptul că elevii au fost cazați la familii ale colegilor bulgari, având astfel posibilitatea să socializeze mai bine, să cunoască tradițiile, obiceiurile și viața de fiecare zi din familiile respective. De asemenea, atât la cina festivă din prima zi, cât și în cea de la cina festiva de rămas-bun, elevii au avut ocazia să valorifice și să facă cunoscut celorlalți melodii și dansuri tradiționale din fiecare țară, demonstrând încă o dată că limbajul universal al muzicii creează conexiuni și afinități, depășind barierele și distanțele dintre popoare.
„Această mobilitate din Bulgaria a fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată. Am fost primit ca si cum m-aș fi cunoscut cu toți din copilărie, am fost tratat ca pe unul de- al lor. Organizarea a fost impecabilă, iar echipa de coordonatori a fost una foarte prietenoasă și care era gata să îți sară în ajutor. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost ospitalitatea de care au dat dovadă elevii bulgari, încă din primele zile am simțit că suntem foarte uniți, neformându-se așa zisele "bisericuțe". Activitățile au fost foarte diverse și au avut ca scop unirea elevilor din proiect și experimentarea vieții de zi cu zi din orașul Velingrad. Această experiență mi-a arătat că toți oamenii se pot înțelege indiferent de unde provin sau de ce etnie sunt; este o experiență care îți poate schimba viața”, a declarat Alex Gabor.
Cel de-al patrulea elev participant Vlad Trofin mărturisește de asemenea: „Întâlnirea de proiect din Bulgaria nu mi-a plăcut neapărat pentru locurile pe care le-am vizitat, ci pentru interacțiunile de care am avut parte cu niște oameni foarte deosebiți din diferite părți ale lumii."
„Considerăm că această nouă etapă a proiectului și-a atins scopul și ne pregătim pentru următoarea care se va derula în Grecia”, transmit, în final, coordonatorii proiectului.