EDUCATIE 14 mai 2020

Un număr de 2.300 de locuri pentru copiii care vor merge în grupa mare

de Daniela Luca | 1548 vizualizări

Fără această treaptă cei mici nu mai pot fi înscriși la clasa pregătitoare 

Peste 6.400 de locuri sunt alocate pentru învățământul preșcolar din județ pentru anul școlar 2020-2021, anunță inspectorul școlar general Kiss Imre. Dintre acestea, 2.300 sunt destinate copiilor care vor merge în grupa mare. Recent, Ministrul Educației a anunțat că această treaptă a devenit obligatorie pentru ca cei mici să poată să fie înscriși ulterior în clasa pregătitoare, iar din acest motiv trebuie identificați toți copiii din județ care nu au frecventat până acum grădinița, spun reprezentanții IȘJ Covasna. 

Pentru anul școlar următor sunt aprobate 6.429 de locuri pentru preșcolari, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna. Dintre acestea, 3.560 sunt alocate în grădinițe cu program normal, iar  2.869 în grădinițe cu program prelungit.  

„Partea interesantă este grupa mare, având în vedere că din anul școlar următor, așa cum știe deja toată lumea, grupa mare devine obligatorie pentru toți copiii. Obligativitatea înseamnă practic că în clasa pregătitoare nu pot fi înscriși după aceea în anul școlar, deci peste doi ani, nu pot fi înscriși copiii care nu au parcurs grupa mare. Acest lucru înseamnă o responsabilitate atât pentru noi, cei care coordonăm procesul de înscriere, dar este responsabilitate și mai mare pentru conducerile unităților de învățământ ca să îi identifice pe toți copiii născuți între 1 septembrie 2014 până pe 30 august 2015. Deci practic acești copii trebuie să fie înscriși în grupa mare”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă online, inspectorul școlar general Kiss Imre.

În proiectul planului de școlarizare sunt prevăzute 2.300 de locuri pentru preșcolarii care vor merge în grupa mare. Această cifră este mai mare decât numărul copiilor care se încadrează în prezent în această categorie de vârstă, pentru că s-a luat în calcul și posibilitatea ca unii covăsneni care au copii să revină din străinătate. 

„Comparând și cu numărul născuților în 2015 și 2014 este o cifră care asigură pentru toți copiii născuți în perioada respectivă un loc în grupa mare.  Este clar că în învățământul rural este mai simplu de a identifica și de a-i găsi pe toți copiii care sunt de vârstă preșcolară și n-au fost înscriși sau n-au frecventat deloc grădinița. (...) La fel ne gândim și în mediul urban să colaborăm cu Serviciul de Evidență a Populației și să obținem suficiente date astfel încât să avem o evidență la nivel de orașe și de municipii privind copiii născuți în perioada respectivă și care nu au frecventat grădinița”, a precizat Kiss Imre. 

În ceea ce privește numărul preșcolarilor care nu au frecventat până acum grădinița, deși ar fi trebuit, inspectorul a precizat că cifra nu este atât de mare. După calculele estimative ale IȘJ Covasna aceasta se situează între 100 și 200 de copiii, ceea ce înseamnă că 90% - 95% dintre preșcolarii din județ frecventează o grădiniță.

Kiss Imre a adăugat totodată că pentru grupa mică sunt aprobate un număr de 1.887 de locuri. 

Este de subliniat faptul că reînscrierile se vor desfășura în perioada 25 mai – 5 iunie, în timp ce prima etapă a înscrierilor începe pe 8 iunie și se finalizează pe 3 iulie. 

Orarul exact va fi stabilit de conducerea unităților de învățământ în parte și va fi afișat la fiecare grădiniță, mai informează IȘJ Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.