Ultimul clopoțel și prima ceremonie cu distanțare socială
Generația 2020 de la Eliade a avut parte de o festivitate de absolvire cu totul specială
Emoții pure, lacrimi de fericire și de tristețe. Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, descrierea potrivită pentru ziua de vineri, 12 iunie ac., atunci când absolvenții clasei a XII-a de la Liceului Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din Întorsura Buzăului au pășit pentru ultima dată ca elevi în instituția în care au petrecut patru ani. Conducerea liceului a decis să organizeze tradiționala festivitate de absolvire, însă într-un cadru restrâns. Au putut participa, alături de absolvenți, numai câțiva elevi de clasa a XI-a, profesorii, primarul orașului covăsnean și cei doi preoți de la Întorsura Buzăului. Astfel, părinții și apropiații proaspeților absolvenți au putut doar să îi aștepte pe aceștia la poarta liceului, după încheierea festivității, cu flori, dar mai ales cu bucurie.
Chiar dacă din cauza pandemiei majoritatea absolvenților de liceu nu au mai avut parte de festivitatea de la finalul anului, absolvenții de la „Eliade” se numără printre norocoșii care au putut să pășească în liceu ca elevi și, la două ore distanță, să iasă ca absolvenți.
Directoarea instituției de învățământ, Maria Bularca, a spus, în timpul festivității, că în promoția 2016-2020, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” au fost înscriși 111 elevi, iar la finalul celor patru ani au rămas 101, dintre care 97 sunt deja majori.
Maria Bularca spune că și-a dorit să îi mențină pe elevi motivați și harnici, iar scopul festivității de vineri a fost ca aceștia să observe că sunt apreciați.
„De la începutul Stării de Urgență ne-am gândit la absolvenții noștri: cum să ii pregătim mai bine pentru examen, cum să procedăm pentru a le da încredere și speranță, dar și cum să îi menținem motivați și harnici. Dar motivația nu vine doar de la o inițiativă proprie, ci vine și de la aprecierea celorlalți. Acestea au fost și scopurile festivității de astăzi: motivarea și aprecierea absolvenților noștri. I-am simțit mai emoționați ca niciodată, i-am văzut mai frumoși ca nicicând și mai plini de speranță. Cele trei luni de învățare online nu au fost tocmai ușoare pentru ei. Aveau nevoie de o revenire față în față cu profesorii și colegii lor, fie și la 2 metri distanță. De aceea, le-am facilitat pregătirea pentru examen in perioada 2-11 iunie și le-am organizat astăzi festivitatea de absolvire”, ne-a spus Maria Bularca vineri, după încheierea festivității.
„Ne-am asigurat că respectăm toate măsurile impuse, în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu noul coronavirus”
Directoarea liceului întorsurean spune că s-au respectat toate măsurile impuse de autorități, iar festivitatea a fost una inedită, dar și emoționantă.
„Desigur, ne-am asigurat că respectăm toate măsurile impuse, în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu noul coronavirus: igienizare și dezinfecție, marcarea traseului de acces, respectiv de părăsire a perimetrului școlar, indicarea clară a locului destinat fiecărui absolvent etc. A fost o festivitate pe cât de inedită, pe atât de emoționantă: au plâns (n. red. elevii), s-au bucurat, au zâmbit și au mulțumit pentru tot ce le-am oferit. Recunosc că am avut emoții cu privire la desfășurarea festivității, deși pregătisem totul în detaliu, cu mare responsabilitate. Dar, așa cum ne-au obișnuit, LTME-iștii noștri au fost la înălțime, înțelegând că regulile sunt făcute pentru a fi respectate, și nu încălcate și având o conduită demnă și corectă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Maria Bularca.
„Chiar au fost foarte fericiți și mulțumiți și asta m-a bucurat și pe mine”
Neșa Voichița, dirigintă a clasei a XII-a C, spune că tinerii absolvenți au apreciat eforturile făcute pentru ca și ei să aibă o festivitate de încheiere a celor patru ani de liceu.
„Eu chiar m-am bucurat că s-a făcut festivitatea aceasta și că, zic eu, a ieșit foarte bine și din punct de vedere al organizării și al implicării copiilor și profesorilor. Cred că meritau cu toții momentul acesta. Eu și ca mamă m-am gândit că orice copil își dorește o festivitate și a meritat să ne străduim și să organizăm să aibă și ei parte de un moment care până la urmă e unic în viață. Ei mi-au spus că s-au simțit foarte bine la festivitate și că le-a plăcut. De asta îmi era și mie teamă, să nu cumva să spună că a fost diferită de alți ani și că nu-și avea rostul. Dimpotrivă, chiar au fost foarte fericiți și mulțumiți și asta m-a bucurat și pe mine. Asta mi s-a părut cel mai important, să îi văd pe ei mulțumiți”, ne-a spus profesoara de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Neșa Voichița.
„Acest sfârșit este, de fapt, un nou început”
Am stat de vorbă și cu șefa de promoție, Andreea Ticușan, care spune că i-a văzut veseli și încrezători pe colegii săi, semn că organizatorii evenimentului au reușit să facă ceea ce și-au propus, adică să le ofere încredere tinerilor absolvenți.
„Sunt mai mult ca sigură de faptul că fiecare absolvent a fost, într-o oarecare măsură, emoționat de toate cuvintele rostite, de atmosfera creată în cadrul festivității de absolvire și cu siguranță fiecare a simțit că acest sfârșit este, de fapt, un nou început. După festivitate, i-am văzut pe colegii mei veseli, încrezători și dornici de a vedea ce le rezervă viitorul”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Andreea Ticușan.
Totodată, aceasta le-a mulțumit profesorilor pentru devotamentul de care au dat dovadă și i-a sfătuit pe cei ce urmează să intre clasa a XII-a să își păstreze sufletul de copil.
„Exprimarea unei recunoștințe sincere prin cuvinte este, uneori, un lucru dificil de făcut. Dar, așa cum am ținut să precizez și în discursul în calitate de șef de promoție, profesorii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” au tot respectul meu. Țin să le mulțumesc pentru devotament, implicarea în dezvoltarea fiecăruia dintre noi, pentru bagajul de cunoștințe acumulat. Foștilor colegi de la LTME le doresc mult succes, să nu renunțe niciodată la visurile și idealurile lor și să își păstreze mereu sufletul de copil”, a încheiat șefa promoției 2016-2020, de la LTME.
„Până aici ați fost copii, de acum încolo sunteți oameni în toată firea”
Prezent la festivitate a fost și primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, dar și cei doi preoți ai orașului, Ciprian Popica, respectiv Mihai Apafi.
Edilul orașului covăsnean le-a spus în discursul său absolvenților că au tot dreptul să se bucure „din toată ființa” și că acest moment este unic în viața lor.
„Aveți dreptul să vă bucurați astăzi din toată ființa. Momentele unice, dragi absolvenți, trebuiesc tratate ca atare, ca unice. Acest moment este unic în viața dumneavoastră. Pentru ultima dată a sunat clopoțelul pentru dumneavoastră. Până aici ați fost copii, de acum încolo sunteți oameni în toată firea. Am venit mai mult ca profesor. Ca primar, mi s-a atras atenția că n-ar fi bine. Găsesc că ce faceți dumneavoastră aici este bun și pozitiv” , le-a transmis Leca Băncilă tinerilor.
Acesta a ținut să tragă și un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de populație tânără care a decis să se stabilească în altă țară. Astfel, Leca Băncilă i-a sfătuit pe tineri să rămână în România și să încerce să-și construiască un viitor aici.
„Vreți o țară ca afară? Construiți-o, dragi tineri! Acesta este rolul vostru profund. Nu să vă îndestulați personal (…). Deci rostul pe care îl văd eu pentru voi? Să încercați să vă construiți viitorul aici. Țara asta are nevoie de tinerețea voastră”, a spus Leca Băncilă, care a ținut să precizeze ca șeful de promoție „să treacă pe la primărie”, căci „onorăm calitatea de șef de promoție”.
Doar câțiva elevi din clasa a XI-a au putut fi alături de colegii lor mai mari
Andreea Calcea, elevă în clasa a XI-a B la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, spune că se bucură că a putut face ceva pentru colegii săi, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus.
„M-am bucurat că am reușit să fac ceva pentru ei, mai ales în perioada asta. Sunt sigură că s-au simțit foarte singuri, fără familii și fără prieteni aici, la ceremonie, așa că m-am simțit foarte bine că am reușit să fac ceva pentru ei, chiar dacă a fost ceva mic. Cred că am făcut un lucru bun. Prin martie sau prin februarie am pregătit banii pentru toci și din cauza faptului că a venit această pandemie nu am reușit să facem foarte multe pentru ei, în afară de lucrul pe care l-am făcut astăzi: am organizat aceste balonașe care au fost lansate de la etaj și cam atât, din păcate. Dacă nu era această pandemie probabil că făceam mult mai multe pentru ei”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Andreea Calcea.
Chiar dacă unele voci ar putea spune că acest eveniment nu-și avea locul, este de apreciat faptul că profesorii, împreună cu cei din conducerea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, s-au străduit ca și generația 2020 să aibă parte de o festivitate, chiar dacă în condiții mult mai speciale.
Important de reținut este faptul că pe toată perioada festivității distanțarea socială s-a respectat, lucru care dovedește că elevii de la liceul întorsurean au avut „o conduită demnă și corectă”, după cum ne-a spus și Maria Bularca, directoarea instituției.
Sursa foto: Denisa Buzea, Maria Bularca, Observatorul de Covasna
David Leonard Bularca