EDUCATIE 4 martie 2021

Trei noi programe postuniversitare la UBB Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2287 vizualizări

Doritorii vor putea deprinde competențe noi în domenii cum ar fi informatica, turismul sau administrația publică 

Trei programe de formare și dezvoltare profesională vor fi disponibile din toamnă la Extensia din Sfântu Gheorghe a Universității „Babeș-Bolyai”. Consiliul Județean Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au inițiat miercuri, 3 martie, un parteneriat strategic în acest sens. Absolvenții de studii universitare vor putea așadar să își lărgească orizontul de cunoștințe în domeniile precum informatică, turism sau administrația publică. 

„Ne aflăm aici pentru că astăzi am avut o discuție foarte, foarte bună în ceea ce privește colaborarea strategică între acești trei parteneri, deci UBB, respectiv Consiliul Județean și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Am dori ca această colaborare să fie una care să ne ajute în dezvoltarea în continuare și nu vorbim despre o dezvoltare care începe acum, ci care deja s-a întâmplat, dar pe viitor toți considerăm că această colaborare ar fi și este spre beneficiul tuturor partenerilor”, a spus miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, prorectorul UBB Cluj, Markó Bálint. 

Aceste programe postuniversitare sunt în strânsă legătură cu dinamica pieței de muncă și au ca scop deprinderea unor competențe și abilități competitive, a spus și prorectorul UBB Cluj, Soós Anna, în cadrul aceleiași conferințe. 

„Conform discuțiilor de astăzi, încercăm să aducem în comunitatea dumneavoastră postuniversitară care vă ajută în domenii interesante pentru comunitatea locală. Astfel, va fi un curs postuniversitar de informatică, care este totuși de lungă durată, deci nu vorbim de două săptămâni în care să formăm informaticieni din orice persoană care are o diplomă de licență. Este un curs mai lung, dar care permite după aceea angajabilitatea în comunitatea locală și știm că este o cerere destul de mare în acest sens. Vor fi și programe de dezvoltare a turismului local. Am înțeles că ar fi de mare ajutor și încercăm să venim în această comunitate și cu această propunere”, a declarat Soós Anna. 

Principalele domenii pe care se va axa colaborarea sunt dezvoltarea turismului și administrația publică locală, a precizat miercuri președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Acesta a adăugat totodată că și CJ Covasna va oferi sprijin financiar pentru derularea cursurilor. 

„La turism avem Asociația pentru Dezvoltare a Turismului în județul Covasna, prin care putem oferi un mentorat pe parcursul studiilor pentru studenții care vor să facă turism în Ținutul Secuiesc sau în Țara Bârsei, pentru că avem intenția să aducem studenți și din județul Brașov, nu numai din județul nostru. În ceea ce privește administrația publică locală sunt două aspecte: studenții care vor să vină și din care vrem să facem o recrutare pentru viitorii colegi de la primării și Consiliul Județean cu instituțiile subordonate, iar pentru angajații deja existenți vorbim despre niște cursuri postuniversitare mai scurte despre care ne-am înțeles că le vom derula din septembrie cu participarea financiară și a Consiliului Județean”, a spus, în cadrul conferinței, Tamás Sándor. 

Acest parteneriat strategic este nou capitol în viața Extensiei universitare din reședința de județ, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Cu ajutorul noilor programe de formare și dezvoltare profesională, angajații vor putea avansa la locul de muncă, ceea ce înseamnă totodată și creșteri salariale, spune edilul. 

„Pe lângă foarte multe lucruri negative în viața noastră, această pandemie ne-a arătat și foarte multe oportunități de care trebuie să ne folosim, cum ar fi digitalizare, online, putem aduce mult mai aproape de orașele, de comunitățile noastre tot ce înseamnă abilități competitive. Având în vedere faptul că factorul timp este poate unul dintre cele mai importante lucruri din viața noastră, este foarte important că nu trebuie cineva să meargă să stea trei, patru, cinci ani la universitate și chiar dacă are o licență în alte domenii care sunt mai puțin competitive sau care pot oferi salarii mai puțin competitive în acest moment, într-o perioadă relativ scurtă de trei luni, șase luni, un an, se pot reprofila și pot obține venituri mult mai mari, pot prin aceste cunoștințe competitive să își schimbe și job-ul, dacă doresc acest lucru. Aceste programe postuniversitare sunt importante și pentru angajații din instituțiile autorităților locale. (...) E foarte important ca angajații noștri să aibă posibilitatea să învețe mai departe, pentru că asta este și garanția faptului că lucrurile vor merge mai bine în administrația publică locală”, a spus Antal Árpád. 

Prorectorul UBB Cluj, Soós Anna, a precizat că programele de formare și dezvoltare profesională vor debuta din toamnă, iar durata și costurile acestora diferă, în funcție de specializare. 

Competențele și abilitățile din alte domenii în afară de cele enumerate vor putea fi de asemenea dezvoltate, a spus Markó Bálint.  Prorectorul a precizat că acest lucru va fi posibil cu ajutorul specialiștilor din cadrul universității din Cluj-Napoca, dar și cu sprijinul cadrelor didactice care predau la Extensia din reședința de județ. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.