EDUCATIE 17 februarie 2012

Trei elevi de la CNMV la un Masterclass de Fizică Modernă în Italia

de Covasna Media | 533 vizualizări

În perioada 30 ianuarie – 2 februarie s-a desfăşurat la institutul de fizică Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fizica Nucleare, LNF-INFN, Frascati, Roma, a doua ediţie a Masterclass-ului internaţional de fizică modernă “Physics in the 21st Century”  (Fizica în Secolul al 21-lea).

LNF-INFN este cel mai mare laborator de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia; în cadrul acestui institut lucrează circa 300 de persoane: fizicieni, ingineri, tehnicieni şi personal administrativ, care efectuează experimente în domeniul fizicii nucleare şi sub-nucleare, al astrofizicii, precum şi studii ale aplicaţiilor acestora pentru societate şi teste de noi tehnici de accelerare. Experimentele la care participă cercetătorii de la Frascati se efectuează atât la acceleratorul DAFNE, de la LNF-INFN, cât şi în cadrul unor colaborări internaţionale la Geneva, în Statele Unite, Germania sau Japonia.

Responsabilă cu organizarea acestui eveniment a fost Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi a fizicii nucleare la institutul de la Frascati, care conduce o echipă de 20 de cercetători care efectuează experimente la DAFNE, la laboratorul subteran de la Gran Sasso şi colaborează la experimente în Japonia.

În cadrul Masterclass-ului  au fost ţinute cursuri în limba engleză de către cercetători şi ingineri care lucrează la Frascati despre Fizica Modernă: modelul standard al fizicii particulelor elementare, cosmologie, bazele fizicii moderne dar şi sisteme de detecţie, exemplificarea analizelor de date şi a echipamentelor folosite, precum şi exemple ale aplicaţiilor Fizicii Moderne în viaţa de zi cu zi, de la medicină, la artă. Elevii au luat parte inclusiv la două experimente: exemplificarea electronicii şi detectoarelor folosite de fizicieni şi măsurarea constantei lui Plank. În felul acesta, participanţii au putut vedea cum se desfăşoară un experiment şi care pot fi genul de probleme cu care se confruntă un cercetător. A fost organizată o vizită la câteva dintre experimentele de la Frascati: antena gravitaţională NAUTILUS şi laboratorul de radiaţie de sincrotron; la acesta din urmă s-a putut asista în direct la un experiment care folosea radiaţia de sincrotron pentru un experiment de biologie.

La eveniment au luat parte 40 de elevi de liceu, selecţionaţi din mai bine de 100 de aplicanţi, din diverse ţări din Europa: Italia, Danemarca, Belgia, o şcoala internaţională din Roma şi România. Printre participanţi au fost şi trei elevi de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe: Cezar Cernea, Alexandra Neagu şi Emanuel Alexandru Todor – Simion, pregătiţi de profesoara Luminiţa Curceanu. Participarea celor trei elevi români a fost posibilă cu ajutorul unor sponsori care au demonstrat că în România, în ciuda crizei, se mai  găsesc încă persoane care au la suflet viitorul ţării şi promovarea ştiinţei: dl. Ioan Țițeiu, de la firma Arcon din Sfântu Gheorghe şi dnii. Manuel Necula, Dimitris Baltas şi Adrian Călin de la Blue Point IT Solutions şi Iknow Online din Bucureşti.

Mai multe informaţii legate de desfăşurarea Masterclass-ului, precum şi prezentările susţinute de cercetători se găsesc pe www.lnf.infn.it/edu.

Elevii români au dat dovadă de o pregătire excelentă, au răspuns cu uşurinţă  întrebărilor puse de organizatori şi au pus, la rândul lor, o serie de întrebări care demonstrau interesul lor pentru ştiinţă, precum şi faptul că o urmăreau cu mult interes şi în afara şcolii. Fiecare din cei trei elevi români se pregăteşte pentru un viitor în care ştiinţa şi fizica vor continua să aibă un loc important. Un alt fapt care a fost remarcat de toţi cei care au intrat în contact cu elevii români a fost educaţia civică excelentă pe care aceştia o au – evident familia şi scoala au contribuit, cu o interferenţă pozitivă, în mod determinant.

Toţi cei 40 de participanţi au demonstrat un viu interes pentru fizica modernă; elevii au format chiar un grup (cu un cont dedicat inclusiv pe Facebook) din care fac parte mulţi dintre participanţi şi organizatori care va continua să ţină legătura şi să fie activ în domeniul ştiinţei.

Elevii au convins organizatorii că Europa are un viitor – adulţii de mâine sunt persoane responsabile, pline de entuziasm, dar cu picioarele pe pământ. Viitori adulţi determinaţi să facă o Europă mai bună şi mai dreaptă decât cea de astăzi. Cu aşa tineri viitorul Europei e pe mâini bune!

Având în vedere succesul acestei ediţii, pentru anul viitor organizatoarea Cătălina Curceanu are intenţia să continue şi să îmbogăţească, ulterior, propunerile de activităţi ştiinţifice dedicate elevilor.

Bineînţeles, elevii din România sunt aşteptaţi la toate aceste activităţi, ei având în sufletul organizatoarei un loc deosebit.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.