EDUCATIE 10 decembrie 2021

Testarea rapidă a elevilor în județ: analiza după prima săptămână

de Iulia Drăghici - Taraș | 1164 vizualizări

Două rezultate au fost pozitive; sunt incertitudini privind livrarea tranșei pentru săptămâna viitoare 

Cel mai probabil, luni testarea rapidă pentru depistarea noului coronavirus în rândul elevilor se va amâna în județul Covasna, pentru că până joi la prânz nu erau vești cu privire la livrarea kiturilor de testare. În prima săptămână de la implementarea acestei măsuri, doar două teste rapide au fost pozitive, a spus joi, pentru Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general Kiss Imre. Tot acesta a precizat și că din datele colectate de la directori, părinții covăsneni s-au conformat noii reguli și cam 85% au raportat rezultatele testelor. 

Primele concluzii după o săptămână de când a început testarea rapidă a elevilor pentru depistarea COVID-19 sunt bune, spune inspectorul școlar general Kiss Imre. Din fericire, doar două teste, unul luni și altul joi, au fost pozitive. În primul caz, ancheta DSP și un test PCR au confirmat prezența virusului și s-au luat măsurile necesare, iar în al doilea, joi după-amiaza era în curs prelucrarea testului PCR. 

În ceea ce privește rata de conformare a părinților, și aici lucrurile arată bine, spune inspectorul, care a precizat că din datele primite la începutul săptămânii de la directorii școlilor din județ, aproximativ 85% dintre aceștia și-au testat copiii. 

Din feedback-ul transmis de directori, reiese că părinții sunt cooperanți și au înțeles că trebuie să ne asumăm împreună responsabilitatea față de acest act. (...) Au fost și școli care au spus că toți părinții au trimis rezultate. (...) În general, 85% au făcut această testare. (...) Se merge pe încredere și responsabilitate. (...) Este o măsură de prevenție și trebuie să avem încredere și în părinții care ne raportează că a ieșit testul pozitiv, dar și în cei care ne raportează că a ieșit negativ”, ne-a declarat Kiss Imre. 

Pe de altă parte, nici nu au intrat în rutină, că, cel mai probabil, luni se sare testarea în județ, pentru că până joi după-amiaza nu erau vești cu privire la un nou transport de teste. Ceea ce înseamnă, spune inspectorul, că și dacă vor fi distribuite la Inspectoratul Școlar Județean vineri, e imposibil ca acestea să ajungă la părinți și elevi până luni. 

Alte semne de întrebare ridică și testele cu rezultate fals negativ, de care s-a discutat și la nivel național, a mai spus și inspectorul școlar general din județul Covasna. 

Având în vedere că din 86 de teste pozitive la nivel național, doar 25 au fost confirmate cu test PCR, atunci îmi pun și eu întrebarea cât de eficiente sunt. Dar putem să ne punem întrebarea și invers: câte dintre cele negative ar fi, într-adevăr, pozitive? (...) Dacă ne gândim la cei care au fost depistați pozitiv și nu au mers la școală, să infecteze mai departe, e un lucru bun, dar dacă ne gândim că au fost la școală elevi cu test fals negativ e un lucru rău. (...) Să luăm în considerare că a fost și prima testare, nu toată lumea se pricepe”, a spus Kiss Imre. 

Prima tranșă de teste rapide antigen, pe bază de salivă, 81.000 de bucăți, a ajuns la finele lunii noiembrie la IȘJ Covasna, cu ajutorul ISU Covasna, iar de acolo au mers mai departe la fiecare unitate de învățământ și apoi la familiile elevilor. Asta pentru că la nivelul județului Covasna, aproape toate școlile au decis (cu excepția Ș.G. Gödri Ferenc si Ș.G. Ady Endre) ca testarea copiilor/elevilor să fie efectuată la domiciliul acestora, sub supravegherea părinților/tutorilor legali.

În județul Covasna, pentru testarea săptămânală sunt necesare aproximativ 35.000 de teste. 

În mod normal, testarea ar trebui făcută în zilele de luni și joi.

În cazul în care un test rapid iese pozitiv, rezultatul se verifică și cu un test PCR, iar dacă și acesta are același răspuns, copilul va rămâne în izolare la domiciliu 14 zile.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.