EDUCATIE 29 august 2022

Sunt pregătite unitățile de învățământ din Sfântu Gheorghe de începutul anului școlar?

de Iulia Drăghici - Taraș | 715 vizualizări

Chiar dacă momentul în care va suna primul clopoțel este foarte aproape, sunt școli din Sfântu Gheorghe care intră în noul an înainte să se închidă șantierele. Potrivit unui raport al primăriei, în 2022, 15 unități de învățământ au primit peste 1,1 milioane de lei pentru lucrări de reparații curente. Pe lângă acestea, sunt școli unde se derulează investiții majore. Unele dintre acestea vor da peste cap organizarea orarului, pentru că va trebui să se țină cont de faptul că o parte din sălile de clasă vor fi indisponibile. 

Într-o prezentare realizată joi, într-o conferință de presă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a explicat că lucrările se desfășoară pe două paliere: lucrări de întreținere și reparații, respectiv investiții mari.

În ceea ce privește prima categorie, edilul a spus că în 2022 s-au alocat peste 1,1 milioane de lei pentru lucrări (suma nu include și achiziția de echipamente și dotări) către 11 școli gimnaziale și liceale și patru grădinițe. 

Cea mai mare sumă a fost primită de Liceul de Arte „Plugor Sándor”, 208.000 de lei, dar au fost și investiții mai mici, de exemplu de 12.000 de lei, la Școala „Nicolae Colan”. 

Este vorba de zugrăvire, igienizare, reparații la uși, ferestre, înlocuire de parchet, schimbare faianță și altele. Acestea nu afectează începutul anului școlar”, a explicat viceprimarul. 

Investițiile mari sunt mai complexe și creează probleme mai multe, a precizat viceprimarul, spunând și că, nu de puține ori, pe parcursul execuției se ivesc alte lucrări, în completare, necesare, care trebuie rezolvate pe moment, pentru a nu interveni demolări ulterioare, iar astfel termenele limită sunt puse la încercare. 

Școli unde se vor derula lucrări ample și după începerea anului școlar 

Cel mai afectat de problema depășirii termenelor este Colegiul Național „Mihai Viteazul”. 

Acum sunt în lucru două investiții. Una care ar fi trebuit terminată de mult, renovarea clădirii internatului și a sălii de festivități. Constructorul nu le-a terminat încă, nu a reușit să pună încă în funcțiune sălile de clasă din clădirea internatului, și între timp a trebuit să începem și cealaltă investiție, finanțată prin PNDL, „Reabilitarea clădirii principale, Corp A, B, clădire Bibliotecă” în Colegiul Național „Mihai Viteazul”. În 24.08 a fost predat parțial amplasamentul constructorului. Am ajutat la golirea sălilor în care se va lucra. Din păcate, altfel decât în ture nu se poate organiza (n.red. activitatea școlară). Nici conducerea școlii, nici primăria nu a reușit să identifice locații în care să se poată muta aceste clase. Unele, șase săli, sunt disponibile la Universitatea Babeș-Bolyai, dar mai multe nu au putut să ne pună la dispoziție. (...) Nu știu cum o să se organizeze, dar nu am găsit săli suficiente unde să încapă toate clasele. După cunoștințele mele, au nevoie de încă vreo șapte săli de clasă. Nu am găsit clădiri care ar putea fi închiriate”, a spus Tóth-Birtan Csaba la conferința de presă de joi. 

Mai sunt probleme și la Grădinița „Kőrösi Csoma Sándor”, unde constructorul va avea de plătit penalități pentru că nu a terminat lucrarea la timp. 

Contractul a expirat în mai și constructorul este numai la aproximativ 30% din stadiul fizic al lucrărilor. Aici, copiii sunt într-o clădire închiriată de primărie. Deci, pe lângă penalitățile de întârziere, constructorul va trebui să suporte și cheltuielile cu chiria locației, fiindcă din cauza lui nu am putut să reluăm activitatea de învățământ în clădirea grădiniței”, a spus viceprimarul. 

Întârzieri sunt și la Colegiul Național „Székely Mikó”, „dar acolo s-a găsit rezolvare, deci sunt săli de clasă în care s-a putut organiza activitatea de învățământ”, potrivit edilului. 

Lucrări ample mai sunt și la Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron”, însă este vorba despre amenajări exterioare, în curte, care nu afectează începutul anului școlar. 

Am predat amplasamentul și la Grădinița „Árvácska”, deci s-a golit clădirea. Ea aparține de Școala „Gödri Ferenc” și are săli suficiente care să preia și grupele de grădiniță”, a spus Tóth-Birtan Csaba. 

Una din cauzele externe care a dat peste cap termenele contractate este și creșterea prețurilor în construcții, a precizat edilul. 

Conform proiectului rețelei școlare preuniversitare de stat din Municipiul Sfântu Gheorghe, în anul școlar 2022/2023, în reședința de județ sunt 20 unități de învățământ, dintre care trei înscrise la capitolul „unități de învățământ pentru activități extrașcolare”. Cu personalitate juridică sunt patru grădinițe, cinci școli gimnaziale, șase licee și două colegii.

Prima zi de cursuri este pe 5 septembrie 2022. Anul școlar se va încheia pe 16 iunie 2023. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.