EDUCATIE 31 august 2021

Şeful IŞJ Covasna: Asigurarea măştilor medicale pentru elevi pe termen lung ar putea fi o problemă

de Agerpres | 1121 vizualizări

Cel puţin 25.000 de măşti medicale pe zi pentru protejarea împotriva noului coronavirus ar fi necesare pentru elevii care frecventează unităţile de învăţământ din judeţul Covasna, iar conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) afirmă că asigurarea acestora pe termen lung ar putea reprezenta o problemă.

„Până acum s-a permis utilizarea măştilor textile, dar acum vor fi acceptate doar cele medicale. Cineva trebuie să suporte costurile acestor măşti şi vorbim de ordinul milioanelor. Sper să se găsească soluţii şi pentru asigurarea acestor măşti (...) Până acum făceau, deci am văzut şcoli care chiar au comandat, fiecare copil avea o mască sau două, le spălau, le utilizau, dar măştile medicale sunt de unică folosinţă (...) E necesar un număr mare, cel puţin dacă ne raportăm doar la elevii înscrişi în judeţul nostru, fără grădiniţe şi clase pregătitoare unde nu se poartă, vorbim despre aproximativ 25.000 de măşti pe zi. De atât avem nevoie zilnic dacă folosim o mască pe zi şi se poate calcula. E destul de mare valoarea care rezultă”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Kiss Imre.

Acesta a menţionat că unităţile de învăţământ mizează pe sprijinul autorităţilor locale, dar nu toate au posibilităţi financiare pentru a suporta aceste cheltuieli pe termen lung.

„Chiar am transmis o adresă către şcoli prin care le-am rugat să solicite fonduri pentru asigurarea tuturor materialelor de prevenţie. Şcolile au un stoc, dar, totuşi, trebuie să aibă o rezervă pentru o perioadă mai lungă. Însă vorbim de unităţi administrativ teritoriale cu posibilităţi financiare diferite. De exemplu, să luăm municipiul Sfântu Gheorghe, vorbim de aproximativ 10.000 de elevi, la Covasna sunt mai puţini. Dar, dacă începem să analizăm localităţile din mediul rural, putem să facem diferenţa între comuna Vâlcele, unde sunt 1.100 de elevi înscrişi în sistemul de învăţământ şi posibilităţile pe care le au (...) şi Arcuş, unde avem aproximativ 100 de elevi. Deci, bineînţeles, pot autorităţile locale să asigure o finanţare, dar nu ştiu cât timp, pentru că este destul de mare costul până la urmă”, a mai spus Kiss Imre.

Acesta a precizat că, potrivit ultimelor date centralizate înaintea vacanţei de vară, aproape 42% dintre cadrele didactice din judeţul Covasna şi circa 35% dintre cei angajaţi ca personal auxiliar în învăţământ s-au vaccinat anti-COVID-19, dar în toate unităţile vor fi luate măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

„Ultima situaţie pe care am primit-o de la şcoli este din luna iunie, apoi a urmat perioada de concedii. Nu am mai putut solicita informaţii săptămânale şi din cauza mobilităţii cadrelor didactice, unele se transferă de la o şcoală la alta, altele au plecat (...), iar până nu o să avem finalizată această etapă nu o să putem face o evaluare la nivel de judeţ. Dar din ultimele date rezultă că 41-42% dintre cadrele didactice erau vaccinate şi 33-35%, mi se pare, din personalul nedidactic şi auxiliar. Este un procent modest, ăsta e adevărul, dar sperăm că în perioada care urmează acest procent va creşte (...) Pandemia nu a trecut şi trebuie să contribuim la prevenirea răspândirii în continuare prin vaccinare”, a mai afimat şeful IŞJ Covasna.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.