Şcoala Generală din Malnaş a fost dotată cu mobilier şi cărţi pentru bibliotecă
La începutul acestui an, OTP Bank România a iniţiat programul „Dreptul de a citi” prin care și-a propus să echi peze cu cărţile necesare pentru copii toate şcolile din ţară care nu au o bibliotecă proprie. Selectată pentru implementarea acestui program în judeţul nostru a fost Şcoala Generală „Tokes Jozsef” din Malnaş, miercuri având loc inaugurarea unei săli de bibliotecă cu peste 500 de volume noi, precum și mobilierul aferent. Reprezentanţii OTP Bank au declarat că selecția școlilor eligibile pentru acest program se realizează în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Directorul OTP Bank România, Diosi Laszlo, prezent la eveniment, a ţinut să precizeze că pentru lumea computerizată asemenea gesturi şi donaţii sunt importante, întrucât tinerii practică acest „sport” din ce în ce mai puţin. „Cărţile au avut un rol important în formarea noastră ca adulţi. Ele au fost cele care ne-au ajutat să culegem valori fundamentale şi să creştem frumos. Aşadar, ne-am dedicat unei cauze care are efecte pe termen lung şi ne vom mândri peste câţiva ani cu rezultatele implicări noastre.
Astăzi am oferit acces la lectură unor copii care nu aveau o sursă sigură de unde să îşi procure cărţi. Am convingerea că împreună cu cei care ne susţin în acest proiect vom forma o lume mai bună”, a explicat Diosi Laszlo.
2.300 de cărţi colectate din Sfântu-Gheorghe
Pe lângă dotarea cu mobilier şi volume pentru şcolile fără biblioteci din ţară, OTP Bank derulează în cadrul aceluiaşi proiect o campanie prin care doreşte să îmbogăţească bibliotecile mai „sărace” din punct de vedere al numărului de volume. În toate unităţile din ţară ale acestei bănci se colectează cărţi de la cetăţeni, care vor fi donate ulterior şcolilor cu un număr redus de cărţi comparativ cu numărul elevilor. Purtătorul de cuvânt al unităţii bancare, Ştefan Urziceanu, a declarat că în cadrul programului de responsabilitate socială au fost amenajate 42 de şcoli din 17 judeţe şi donațiile nu se vor opri aici. Tot acesta a mai spus că s-au colectat deja la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe nu mai puţin de 2.300 de volume, care în funcţie de conţinut vor merge în şcolile cu predare în limba română sau bilingve. Astfel, OTP Bank îi invită pe toţi cei care susţin această cauză să le ofere copiilor din zonele rurale neglijate şansa de a descoperi „poveştile copilăriei”. În judeţul Covasna sunt patru unităţi de colectare amenajate: în Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc şi Baraolt, la unităţile bancare afiliate.
Poveste cu final fericit
Revenind la acţiunea de miercuri, directorul şcolii din Malnaş, Kovacs Attila, a salutat această iniţiativă a OTP Bank deoarece în ultimii patru ani şcoala pe care o adminstrează a suferit mai multe modernizări şi nu au mai existat fonduri şi pentru crearea unei biblioteci. „Copiii au simţit lipsa acestor cărţi deoarece a fost o piedică în calea dezvoltării lor. Pentru mine cartea a fost un izvor de sfaturi, poveşti cu care am crescut. Consider că aceste campanii de donat cărţi ar trebui să se facă mult mai des deoarece foarte multe şcoli din judeţ sunt subechipate”, a declarat Kovacs Atiila. O elevă din clasa a VIII-a ne-a spus că îi era foarte greu să se informeze din cauza lipsei de cărţi, însă va exploata la maxim această ocazie ivită. „Trebuia să îi rog pe părinţi să meargă la Sfântu Gheorghe la librării sau la Biblioteca Judeţeană pentru a-mi procura cărţi, dar aceştia nu aveau mereu timp pentru a face aceste drumuri. Acum, mai am un an de şcoală aici în Malnaş şi voi încerca să citesc cât mai multe cărţi posibil din această bibliotecă”, a declarat tânăra elevă.