EDUCATIE 24 ianuarie 2024

„Școala deschisă pentru toate vârstele” a avut un REAL succes în județele Harghita și Covasna

de Diana Pantelimon | 1364 vizualizări

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Harghita, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna și Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” Harghita, a anunțat marți, 23 ianuarie a.c., într-o conferință online, finalizarea cu succes a proiectului intitulat „REAL - Școala deschisă pentru toate vârstele”. Obiectivul proiectului a fost creșterea ratei de reintegrare în sistemul de educație și formare a copiilor și tinerilor care au părăsit timpuriu școala, precum și a adulților care nu și-au finalizat educația obligatorie în cele două județe partenere. Aproximativ 600 de copii, tineri și adulți au beneficiat de activitățile educative din cadrul proiectului.

Implementarea proiectului s-a desfășurat în perioada ianuarie 2021 - decembrie 2023. A avut la bază dezvoltarea și furnizarea de programe de tip „A doua șansă” (ADȘ) pentru învățământul primar și/sau secundar inferior către un număr de 602 copii, tineri și adulți din cele două județe. Printre obiectivele specifice ale proiectului s-au numărat și dezvoltarea competențelor profesionale pentru 520 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, în vederea furnizării unor servicii educaționale adaptate nevoilor grupului țintă și ale unei școli incluzive.

Școlile partenere în care s-a implementat proiectul în județul Covasna au fost: Școala Gimnazială „Ady Endre” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Bartha Károly” Boroșneu Mare, Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Jancsó Benedek” Ghelința, Școala Gimnazială „Kálnoki Ludmilla” Valea Crișului, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială „Néri Szent Fülöp” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” Ozun și Școala Gimnazială Zăbala.

Conform informațiilor furnizate în cadrul conferinței online, proiectul „REAL - Școala deschisă pentru toate vârstele” a adus numeroase beneficii pentru elevi, cadre didactice și partenerii implicați în implementare.

Pentru elevi, s-au oferit 602 kit-uri de îmbrăcăminte (în valoare de 150 RON/bucată), 602 kit-uri cu rucsac și rechizite (160 RON/bucată), și 602 kit-uri de îngrijire personală (85 RON/bucată). De asemenea, elevii au beneficiat de o subvenție de 500 RON pentru fiecare nivel absolvit.

În cadrul proiectului, s-au desfășurat și concursuri tematice cu premi, inclusiv 30 Premii I (300 RON), 30 Premii II (200 RON), 30 Premii III (100 RON) și 90 Mențiuni (50 RON). Eforturile cadrelor didactice au fost recunoscute cu 10 Premii I (1.000 RON), 10 Premii II (800 RON), 10 Premii III (600 RON) și 20 Mențiuni (400 RON).

Totodată, partenerii implementării au primit echipamente moderne: 22 de pachete de echipamente interactive de prezentare și colaborare (videoproiector, tablă interactivă codec de videoconferință, computer cu aplicații integrate preinstalate, sistem de sunet, stand mobil și aplicație software interactivă), 19 multifuncționale, 23 laptopuri, 19 aparate foto, 19 unități de mobilier și 19 kit-uri cu materiale consumabile, materiale sportive și materiale auxiliare pentru susținerea activităților didactice și extracurriculare. Aceste beneficii au contribuit la îmbunătățirea calității și eficienței procesului educațional, consolidând astfel impactul pozitiv al proiectului, potrivit discuțiilor din cadrul conferinței.

Inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, Kiss Imre, a subliniat că acest proiect a făcut un „mare bine”, iar cei implicați vor avea șanse mai mari de integrare pe piața muncii. Acesta și-a exprimat speranța că nu va fi ultimul proiect desfășurat în colaborare cu județul Harghita.

„Sperăm că nu este ultimul proiect pe care îl facem împreună cu județul Harghita. Proiectul REAL pe care îl încheiem acum, de tip «A doua șansă», are ca grup țintă tineri și adulți care au părăsit sistemul. Noi, prin acest proiect trebuia să-i aducem înapoi la școală și să-i școlarizăm. Nu a fost ușor deloc. Trebuia să-i motivăm. Și atunci, în cadrul acestui proiect au fost organizate mai multe activități extracurriculare, care au fost organizate în afara activității educative propriu-zise, de către colegi. Concursuri, ateliere de lucru, și multe alte activități la care toți cei înscriși au participat cu mare drag. Și au primit și premii și au avut și susținere financiară. În cei trei ani de proiect, pe lângă formarea oferită și pe lângă activitatea educativă, consider că am trezit interesul pentru cunoaștere pentru cei aproximativ 600 de tineri și adulți. Sunt conștient că după finalizarea proiectului, destinul lor se va schimba. Vor reuși să se integreze mai ușor pe piața muncii, pentru că scopul acesta este, până la urmă. A fost un proiect complex cu foarte multe activități propuse, iar implementarea i-a pus la încercare pe cei din echipă. Dar iată-ne după trei ani că am reușit să trecem cu bine. Consider că am reușit să facem un mare bine, prin acest proiect”, a spus, în cadrul conferinței online, inspectorul școlar general Kiss Imre.

Proiectul s-a bucurat de susținerea financiară a Fondului Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Tot în luna ianuarie a fost organizată conferința de închidere a proiectului „VINO la ȘCOALĂ! Schimbă-ți destinul!”, prin care peste 700 de copii și tineri din județele Covasna, Harghita și Vrancea au fost implicați într-un program de reducere a abandonului școlar.

Desfășurat tot pe o perioadă de trei ani, proiectul a avut ca scop dezvoltarea și implementarea, la nivel multi-regional, a unor servicii care să vizeze creșterea gradului de incluziune socială a elevilor aflați în situații de risc, respectiv cu cerințe educaționale speciale (CES), din cele trei județe partenere.

Sursa foto: arhivă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.