EDUCATIE 30 martie 2018

Săptămână dedicată Unirii Basarabiei cu România la CNMV

de Covasna Media | 1113 vizualizări

Activităţile dedicate în acest an centenar Unirii Basarabiei cu România au debutat la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din data de 26 martie, când în fiecare sală de clasă elevii au răspândit manifeste tricolore care vesteau marele act istoric proclamat la Chişinău de Sfatul Ţării în data de 27 martie. În mesajul transmis fiecărei clase de elevi se făcea apel la întreaga comunitate de elevi de a purta în ziua de 27 martie 2018 câte un simbol naţional, tradiţional: costum tradiţional, ie, cocardă tricoloră. În acest sens au fost create poezii, mesajele fiind transmise într-un mod plăcut şi agreat de elevi.

În activităţile din această săptămână au fost implicate toate clasele de elevi şi toate cadrele didactice. Marţi evenimentele au avut loc în şcoală şi în curtea şcolii. Elevii din ciclul primar, îmbrăcaţi în costume populare au dat citire actului Unirii Basarabiei cu România în fiecare clasă şi au convocat pentru ora 10:10 „Mare Adunare Mare a comunităţii Colegiului Naţional «Mihai Viteazul»” în curtea şcolii.

Celebrarea Unirii a debutat cu intonarea Imnului de stat şi cu prezentarea de către directorul adjunct al colegiului a însemnătăţii acestei zile în Istoria României şi în marele proces al formării României Mari. Doamna director a încheiat astfel: „În contextul geopolitic de azi, aniversarea Unirii Basarabiei cu România, are o încărcătură aparte. Spre deosebire de Transilvania, Basarabia este încă ruptă din trupul ţării, fapt care demonstrează că problema teritoriului dintre Prut şi Nistru este una de actualitate şi, de asemenea, o rană încă deschisă în conştiinţa naţională”.

Sărbătoarea a continuat printr-un moment artistic care a cuprins recitări, cântece, fiind adusă astfel în actualitate opera poetului naţional Mihai Eminescu. În încheierea activităţilor din ziua de 27 martie, cu mic cu mare, elevi şi profesori, toţi cei prezenţi şi-au dat mâna şi au dansat Hora Unirii. În aceeaşi zi, peste 150 de elevi au participat şi la activităţile dedicate unirii şi organizate in centrul oraşului.

Activităţile au continuat și în zilele următoare și au cuprins şi expoziţii de documente istorice sau ateliere de scris cu tocul cu pana de gâscă, evenimente organizate în colaborare cu Muzeul „Carpaţii Răsăriteni” din Sfântu Gheorghe.

Un rol important în derularea programului l-au avut cadrele didactice care s-au implicat în organizarea acţiunilor şi în mobilizarea elevilor pentru a participa cu deschidere şi bucurie la acţiunile dedicate marilor evenimente din trecutul nostru.

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.