Romii vor să înveţe limba romani în şcoli
În judeţul Covasna sunt trei şcoli în care elevii romi pot învăţa limba lor maternă, romani. Şcolile sunt în cartierul din Orko din Sfântu Gheorghe și la Hăghig şi Ruseni, lângă Târgu-Secuiesc. Inspectorul Şcolar pentru romi, Bokor Attila, a declarat că la Hăghig se învaţă limba romani câte două ore pe săptămână, la solicitarea părinţilor copiilor romi iar în Orko şi Ruseni funcţionează Programul „A doua şansă“, care le oferă elevilor romi ocazia să îşi înveţe limba maternă.
„La şcoala din Orko, pe lângă limba romani se mai învaţă şi istoria şi tradiţii ale romilor. Sunt mai mulţi părinţi care doresc să îşi înveţe odraslele limba romani dar este foarte greu pentru aceşti copii să înveţe patru limbi. Învaţă la şcoală în limba maghiară, obligatoriu şi limba română, limba romani şi încă o limbă străină de circulaţie internaţională. Dar unde aceştia solicită încercăm pe cât posibil să le onorăm cererea”, explică inspectorul şcolar. De asemenea acesta spune că a existat şi un grup de elevi din clasa a IX-a care a solicitat continuarea studiilor de limba romani, dar nu s-au adunat suficienţi elevi pentru a porni un curs. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, aproximativ 700 de copii au învăţat până acum limba romani şi numărul acestora este în creştere.
„Sunt foarte bucuros că aceste comunităţi doresc să îşi păstreze indentitatea şi cultura, astfel cred că vom forma o generaţie mult mai bine privită de restul comunităţii”, a apreciat Bokor Attila. Bokor Attila a mai spus că la noi în judeţ nu prea se găsesc familii native vorbitoare de limba romani, cele care vorbesc această limbă provenind din afara judeţului. Acesta spune că sunt câteva familii la Bixad, dar care provin din judeţul Mureş şi la Boroşneul Mare dar acestea provin din judeţul Bacău.
„Romii născuţi la noi în judeţ vorbesc în principal numai limba maghiară sau română deoarece nu prea au contact cu romi din afara judeţului. Vom încerca să facem o campanie de informare pentru romi ca aceştia să ştie de existenţa acestor cursuri şi să popularizăm cultura şi tradiţiile lor. Eu sper să avem rezultate pozitive la tot demersul nostru în acest proiect”, a mai spus inspectorul şcolar Bokor Attila.
Romii erau cunoscuţi înainte pentru abilitatea de a unelti lucruri şi pasiunea lor pentru a prelucra metale. Reprezentanţii romi lor doresc să readucă la viaţă vechile tradiţii în speranţa că vor avea un nivel de trai mai bun şi vor reduce discriminarea asupra acestora.
Foto: ziare.com