Rețeta succesului în carieră, dezvăluită de un absolvent CNMV
Emil Pantelimon a acceptat invitația elevilor care vor să câștige o nouă vizită la Strasbourg
„Pasiunea”, „voluntariatul” și „capacitatea de a visa”. Acestea sunt trei dintre ingredientele nelipsite în rețeta care l-a făcut pe Emil Pantelimon să fie unul dintre cei mai de succes absolvenți ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal Marin Constantin” s-a întâlnit luni, 7 octombrie, cu aproximativ 150 de elevi care au umplut amfiteatrul școlii și a răspuns întrebărilor acestora vizavi de reușita în carieră, dar nu numai.
Primul clopoțel din prima zi a săptămânii a fost unul special la Colegiul Național „Mihai Viteazul” pentru că ora obișnuită de curs s-a transformat pentru elevii câtorva clase într-o conferință interactivă susținută de Emil Pantelimon, fost absolvent al școlii. Evenimentul nu a fost unul organizat la întâmplare, ci s-a înscris pe lista acțiunilor din proiectul „Euroscola”, care poate aduce echipei CNMV implicate o nouă șansă de a vizita orașul Strasbourg.
Despre vorbitor cei prezenți au putut să afle că, deși este tânăr, are în prezent o carieră de succes, consolidată de multă muncă și pasiune. Nu doar că a fost consilier pentru doi miniștri ai Culturii sau a organizat activitatea Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, dar acum coordonează departamentul de comunicare și organizează evenimentele și festivalurile Operei Comice pentru Copii. Mai mult, de 4 ani conduce Corul Național de Cameră „Madrigal Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi.
„Sfântu Gheorghe continuă să fie un foarte bun incubator educațional”
Dar conferința de luni nu a fost nicidecum o laudă de sine, ci, mai degrabă, un prilej oferit lui Emil Pantelimon să le vorbească tinerilor despre cum se ajunge la succes. Foarte relaxat și jovial, invitatul de la CNMV a răspuns tuturor curiozităților venite din parte audienței sale.
„A fost o plăcere să revin la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Am avut o emoție specială în momentul în care am intrat pe coridoarele pe care nu am mai fost de câțiva ani de zile și mi-am vizitat și clasa. Sunt șocat în sens pozitiv de înțelepciunea din privirea generației de astăzi din Sfântu Gheorghe, fiind obișnuit cu licee din București în ultima perioadă. Vreau să vă zic că am avut un șoc la cât de așezați pot să fie și la cât de pertinente sunt întrebările pe care le pun. Ceea ce înseamnă că Sfântu Gheorghe continuă să fie un foarte bun incubator educațional pentru generațiile de astăzi. Voluntariatul, așa cum am spus și în conferință, va fi cheia educației nonformale pentru dezvoltarea acestor tineri. După privirile pe care le-am văzut și energiile pe care le-am simțit în această sală astăzi sunt sigur că între ei se vor regăsi foarte mulți dintre liderii de viitor din multe domenii ale acestei țări. Mesajul meu pentru ei este să învețe foarte bine și să facă voluntariat cât de mult pot. Iar cel mai important mobil care ne conduce în toate activitățile trebuie să fie capacitatea de a visa, de a ne imagina, de a ne depăși limitele, de a nu vedea opreliștile în niciun fel de activitate, de a avea, practic, curajul de a-ți pune toate ideile în aplicare”, a declarat, la finalul conferinței, pentru Observatorul de Covasna, Emil Pantelimon.
O nouă dovadă că „Educația schimbă vieți”
Acțiunea de luni s-a înscris în seria evenimentelor derulate în cadrul proiectului Euroscola, desfășurat anul acesta sub tematica „Educația schimbă vieți”.
„Ne-am axat pe ideea că un fost elev al Colegiului Național „Mihai Viteazul” poate fi un exemplu bun pentru tânăra generație pentru că Emil Pantelimon reprezintă un model în sensul că a fructificat la maximum atât ceea ce i-a oferit sistemul educațional formal, dar și nonformal. A făcut mult voluntariat, s-a implicat în diverse activități, a atras după el mulți alți elevi și a mobilizat într-o direcție constructivă, bineînțeles promovând valori și principii sănătoase. Chiar el ne-a spus că este un mare visător și crede în visele lui. Este foarte important ca acești tineri, elevi de astăzi, să știe că se poate prin forțe proprii să reușești în viață. Bineînțeles, trebuie să cunoști toate pârghiile posibile pe care sistemul educațional ți le oferă, să poți să exploatezi oamenii de valoare din jurul tău: profesori, părinți, colegi”, ne-a spus profesoara Maria Băilă, unul dintre coordonatorii acțiunii.
Conferința susținută de Emil Pantelimon nu a fost singura acțiune organizată luni în cadrul proiectului „Euroscoala”. Tot în această zi, echipa CNMV a fost în vizită la Araci, la Casa Memorială Romulus Cioflec, acesta fiind, de altfel, personajul ales pentru a fi studiat și promovat în cadrul competiției care pune la bătaie o vizită la Strasbourg. În cadrul excursiei de la Araci, elevii, coordonați de profesoarele Maria Băilă și Constanța Balog, au mers și la școala din sat, care poartă numele profesorului și scriitorului Cioflec, unde au stat de vorbă cu cadrele didactice de acolo. Mai mult, și sătenii au fost intervievați de elevi pentru a afla ce anume reprezintă pentru aceștia faptul că în mica lor localitate s-a născut una dintre marile personalități culturale ale județului Covasna.
Elevii au pregătit pentru perioada următoare și o piesă de teatru, un flashmob, dar și alte acțiuni online prin care să promoveze date despre personalitatea aleasă în concurs, Romulus Cioflec.
Toate activitățile se vor încheia în 24 octombrie, odată cu perioada derulării concursului.
CNMV a mai participat la Euroscola și în urmă cu doi ani, în perioada 2017/2018 și s-a clasat pe locul 1, poziție pentru care s-a luptat cu peste 100 de școli din România.
Ediția de atunci a competiției „Euroscola” s-a desfășurat sub tema „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”. Fiecare echipă a avut de găsit și promovat un obiect de patrimoniu din comunitatea în care trăiește. Fără să stea foarte mult pe gânduri, elevii și profesorii au ales ca punct central al proiectului chiar locul în care își petrec foarte multe ore din viață, „a doua casă”, respectiv clădirea Colegiul Național „Mihai Viteazul”.