EDUCATIE 6 septembrie 2022

REPORTAJ. 2022, Anul Școlii în Comuna Barcani

de Iulia Drăghici - Taraș | 3225 vizualizări

Cu flori într-o mână și cu cealaltă agățată de brațul părintelui însoțitor, cu zâmbete în colțul gurii, priviri năzdrăvane și emoția revederii sau a unui nou început, sute de copii au întâmpinat luni venirea noului an școlar și în comuna Barcani. Aici a fost o sărbătoare mai specială decât în alți ani, pentru că, de acum, toate unitățile de învățământ care au dobândit recent o nouă înfățișare și-au primit la sân și binemeritatele suflete. 

Sub un cer senin de început de septembrie, sărbătoarea de luni a început în reședința de comună, la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani, în jurul orei 9:30, a continuat de la ora 10:00 la Lădăuți și s-a mutat la 10:30 la Sărămaș. La fiecare dintre aceste locații, fericirea noului început a fost dublată de bucuria finalizării lucrărilor de renovare. Fiecare unitate de învățământ arată de parcă este decupată din revistă și miroase a nou. 

În satul Barcani, în locația care s-a dat în folosință din timpul anului școlar trecut, în urmă cu șapte luni, proiect inițiat de fosta conducere, investiția s-a ridicat la peste 3,2 milioane de lei (buget local și de la Ministerul Dezvoltării). 

Școala din Lădăuți a avut și ea parte de multe investiții: 250.000 de lei de la bugetul local, 85.000 de lei prin proiecte câștigate și finanțate de Consiliul Județean Covasna, respectiv alți 300.000 de lei prin alte proiecte și sponsorizări. 

S-au investit fonduri generoase și la Sărămaș: 120.000 lei din buget local, 10.000 lei câștigați printr-un proiect oferit de Consiliul Județean Covasna și alți 10.000 lei sponsorizare pentru plata ușilor oferită de Asociația Aluziva. 

Din punctul meu de vedere, noi ca autorități ne-am făcut cât de cât treaba. Rolul nostru e să aibă copiii un mediu primitor, în care să se simtă foarte bine. De aici încolo, sper ca ei să se bucure de ce le-am putut oferi și să învețe cât mai mult. Mi-ar plăcea să avem copii cu rezultate excelente pe când pleacă mai departe, pentru că la un moment dat sigur se vor întoarce. Pentru că fără ei nu vom putea reconstrui comunitatea”, ne-a declarat luni primarul Nicolae Pastor. 

„Este un început de an școlar în care ne putem vedea fără mască, ne putem vedea zâmbetele, putem respira. Sunteți nerăbdători și mă bucur să văd lucrul acesta. (...) Am citit de curând un enunț foarte interesant: unde o școală se ivește, pământul se îmbogățește. Aici, școala s-a ivit de mult, dar are o haină nouă, de care unii dintre voi v-ați bucurat deja. Școala s-a îmbogățit pentru secolul XXI. (...) Să învățați, să fiți cuminți, să apreciați ceea ce aveți aici”, a transmis, la ceremonia de luni, de la Școala cu clasele I-VIII „Andrei Șaguna” din Barcani, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, inspectoarea Maria Pandele. 

„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul vostru”

Directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, Cătălin Petcu, s-a dovedit a fi mai mult decât un bun manager, coordonator și dascăl, pentru că a preluat cu aceeași lejeritate și naturalețe și rolul de om al bisericii, precum și pe cel de amfitrion. Toate cele trei festivități au fost scurte și la obiect, cu toate că au cuprins și slujbele obișnuite și discursuri, la rugămintea tânărului primar, care a transmis că își amintește de zilele de elev și de nerăbdarea care îl încerca din dorința de a ajunge cât mai repede în clasă. 

În acest context, directorul le-a spus copiilor, părinților și colegilor săi, la fiecare dintre cele trei ceremonii pentru deschiderea anului școlar, că, la Barcani, 2022 e Anul Școlii. 

Chinezii au acel An Chinezesc, al veveriței, al nu mai știu cărui animal. În comuna Barcani, anul 2022 este anul școlii. (...) Eu m-am zbătut din anul 2013, dar nu mi-am închipuit că în 2022 o să avem școli cu care să ne mândrim. Dorința cea mare, pe care mi-a transmis-o și domnul primar, este să aveți mare, mare grijă de tot ce s-a construit și s-a făcut pentru binele vostru. În momentul de față suntem undeva la 85%. Pentru încă 5% ne dorim tehnică modernă, pe care cu siguranță o să o obținem, iar 10% vine din partea dumneavoastră. Învățați, învățați, învățați! Rezultatele trebuie să fie pe măsura numelui școlii din Barcani, Andrei Șaguna”, a spus, în prima sa luare de cuvânt, la ceremonia de la Barcani, unde învață în prezent peste 300 de elevi, directorul Cătălin Petcu. 

Tot la Barcani, dar la Grădinița comunei, sunt înscriși în prezent aproximativ 80 de copii. La școlile din Lădăuți și Sărămaș sunt școlarizați aproximativ 80, respectiv 44 de copii. 

Îmi doresc ca modul în care arată astăzi școala să se reflecte în gradul nostru, al tuturor, de civilizație. (...) Prin urmare, comportamentul dumneavoastră să fie unul plin de respect față de tot ce este în această școală, față de cadrele didactice și față de angajatorul vostru. Care este jobul vostru? Să învățați, dragii mei, pentru că nu zidurile fac o școală, ci spiritul vostru”, a mai spus directorul luni. 

La Sărămaș, prima zi de școală a fost marcată de o festivitate de premiere, unde părinții au fost cei care au primit diplome, mai exact cei care au muncit la zugrăvirea și pregătirea școlii pentru a-i întâmpina pe cei mici. 

La Sărămaș, când ne-am dat seama că nu ne mai descurcăm și să zugrăvim, am făcut un apel și au venit toți părinții, mamele în general, și ne-au ajutat și la curățenie. Noi le-am dat materialele și acum arată foarte frumos. E plăcut sentimentul acesta de unitate. Cu cât suntem mai mulți, ies lucruri mai frumoase”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Nicolae Pastor. 

Suntem o comunitate mică și unită. Forța este dată de comunitate. Vă felicit pe toți cei care ați ajutat la lucrurile frumoase care s-au făcut aici”, a punctat Cătălin Petcu. 

Demersuri spre digitalizare 

Ce este și mai interesant este că, pe lângă renovarea exterioară și interioară, au început demersuri și pentru digitalizarea unităților de învățământ. Toate școlile din satele bărcănene au laboratoare de informatică. 

Cel din Sărămaș, care va număra 10 calculatoare, urmează să fie pus în funcțiune. La Lădăuți, cele 20 de calculatoare primite donație funcționează deja, iar la Barcani sunt alte peste 30 de calculatoare montate într-un laborator nou. 

Este un început, primul pas. Eu țin foarte mult la partea aceasta de digitalizare. O să mai primim și niște table interactive. Aș vrea ca la anul să venim cu investiții în zona aceasta, table, videoproiectoare și tot ce e nevoie”, ne-a declarat primarul Nicolae Pastor. 

Despre demersurile de digitalizare, respectiv de a avea table interactive în fiecare clasă, ne-a vorbit și directorul, care a precizat că sunt făcute demersuri concrete în acest sens.

Sunt convins că în continuare vom găsi lucruri de făcut, însă în momentul de față sunt fericit, mulțumit, mă bucur tare mult pentru mediul creat copiilor, care este propice și performanței. Toți elevii își vor găsi drumul în viață, într-un fel sau altul, dar sper din suflet să nu uite școala din care au plecat”, a mai spus, în încheiere, pentru Observatorul de Covasna, directorul Cătălin Petcu. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.