EDUCATIE 21 iunie 2019

Pui de Brad, concursul unde elevii dau piept cu viața reală, la a 35-a ediție

de Iulia Drăghici - Taraș | 2860 vizualizări

Competiția sportiv-turistică se desfășoară în perioada 20 – 24 iunie, la Barcani

Unul dintre cele mai longevive concursuri de ecoturism și orientare din țară, Pui de Brad, a dat joi, 20 iunie startul celei de-a 35-a ediții. Până luni, 24 iunie, participanții, tineri de la Cluburile și Palatele Copiilor din peste 20 de județe, împărțiți în 28 de echipaje, sunt provocați, printr-o serie de probe interesante, să își testeze limitele și să învețe să trăiască în natură.

 „Este un proiect interdisciplinar, în primul rând, pentru atragerea copiilor către natură. Probele sunt complexe, sunt și cultural – științifice și sportiv – turistice și tehnico-aplicative, deci acoperă toate laturile educației non-formale. Este o aplicație a ceea ce fac copiii pe la Cluburi, Palate și Școli. Educația formală are lipsurile ei, iar noi venim în completarea și în fixarea tuturor cunoștințelor. Avem probe de triatlon, adică înot, bicicletă, alergare. O să avem și o probă cu caiacul pe un fel de lac, dar și un traseu aplicativ cu elemente de alpinism, care va fi ceva foarte apropiat de pregătirea trupelor speciale. Încercăm să ne apropiem cât mai tare de natură, copiii să stea în corturi, să vadă cum e viața la cort, să mănânce afară. De fapt asta e: apropierea de natură și de viața reală, care uneori doare”, a declarat joi, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, coordonatorul principal al concursului, profesorul Alexandru Renga.

Printre probele prin care vor trece participanții se numără: ecoturism sportiv, tetratlon modern, orientare sportivă pe timp de zi și pe timp de noapte, alpinism, cros montan, îndemânare, perspicacitate, parcurs aplicativ, montarea corectă a cortului, mini curs teoretic de turism sportiv și cunoștințe de supraviețuire, activități ecologice, de protecție a mediului și/sau antidrog, concurs foto și expoziție, creație artistică, prezentare de moment artistic. Se punctează și activități de gospodărire ca aprinderea focului și pregătirea hranei sau adoptarea unui comportament ecologic.

Proba nouă de anul acesta este o invenție obținută din combinarea tehnologiei Laser Tag cu Orientarea sportivă și se va desfășura în echipă, cu aparatura Laser Tag, pe o suprafață de teren variat (poiană-pădure), reprezentată pe un sector de hartă de orientare.

La fel ca și anul trecut, concursul Pui de Brad se derulează în zona Lughet din comuna Barcani. Seara, după probele de concurs, participanții vor putea lua parte la festivalul muzical „Împreună, formații pentru viitor”, care se desfășoară în curtea Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, în perioada 19 – 23 iunie. Aici, formații de copii și tineri de la Palatele și Cluburile Copiilor din țară, urcă pe scenă și cântă live. Totodată, și cei de la Pui de Brad li se vor putea alătura, mai ales pentru puncte la probele artistice.

Pui de Brad este organizat de Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Palatul Național al Copiilor și parteneri din zona Întorsurii Buzăului și județul Covasna.

Prima ediție Pui de Brad a avut loc în 1980, în fostul Sat de Vacanță Crasna din Sita Buzăului. Acțiunea se numea atunci „Vestitorii primăverii”, deoarece s-a desfăşurat în martie, cu participarea tuturor şcolilor din zona Întorsurii Buzăului, dar și a două şcoli invitate din judeţul Buzău (Nehoiu şi Berca).

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.