EDUCATIE 16 decembrie 2019

Proiectul „Și tu ai dreptul la educație” a ajuns la final

de Daniela Luca | 5480 vizualizări

Covasna a fost județul fruntaș la numărul de cursuri de calificare și inițiere organizate 

Peste 700 de persoane au beneficiat de sprijinul echipei proiectului „Și tu ai dreptul la educație”, derulat în perioada iulie 2018 – decembrie 2019, în județele din regiunea Centru, printre care și Covasna. La conferința de închidere a proiectului, care a avut loc vineri, 13 decembrie, la restaurantul Park din Sfântu Gheorghe, coordonatorii acestuia au declarat că sunt mulțumiți de rezultate, mai ales datorită faptului că toți indicatorii au fost atinși și chiar ușor depășiți.

Cu toate că în grupul țintă prevăzut în proiectul „Și tu ai dreptul la educație” erau incluse 370 de persoane, în final cifra ajuns la peste 700. În bilanțul proiectului se arată că pe lângă cursurile de calificare și inițiere, au fost organizate și două burse ale locurilor de muncă. Totodată, au avut loc 13 evenimente de conștientizare adresate atât grupului ținta, cât şi angajatorilor. 

În ceea ce privește grupul țintă, acesta a fost reprezentat de șomeri, persoane inactive, persoane având peste 54 de ani, persoane cu nivel redus de educație, cetățeni de etnie romă și persoane din mediul rural, în special cei din agricultura de subzistență și semi-subzistență din Regiunea de Dezvoltare Centru. 

„Am avut de asemeni target ca din cele 370 de persoane, cel puțin 150 de persoane să își schimbe statutul pe piața forței de muncă, asta însemnând să fie ori angajate, ori cuprinse în alte cursuri de formare profesională care să le updateze cunoștințele obținute. Suntem foarte aproape de această cifră și cred că până la sfârșitul anului o să și sărim un pic de cele 150 de persoane care trebuie să îți schimbe statutul pe piața forței de muncă”, a spus în cadrul ședinței de închidere a proiectului, fostul director al Agenției Naționale pentru Ocuparea forței de Muncă (ANOFM), colaborator al proiectului, Teo Bistreanu. 

Aproape 340 de absolvenți 

Astfel, dintre cele peste 700 de persoane înregistrate, peste 450 au beneficiat de activități de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Totodată, un număr de 338 persoane au absolvit cursuri de calificare - lucrător în comerț sau cursuri de inițiere - lucrător în comerț și operator introducere, validare și prelucrare date. 

La rândul său, Kelemen Tibor, directorul executiv AJOFM Covasna, instituție parteneră a proiectului, s-a declarat mulțumit de impactul pe care l-au avut activitățile organizate de-a lungul celor 18 luni. 

 „Acest proiect nu a fost deloc unul ușor. Colegii știu foarte bine că a găsi omul de pe stradă, a-l convinge să se înregistreze și să participe la o măsură activă și acea măsură activă se va finaliza cu un lucru benefic, este dificil. Noi considerăm că nevoia formării profesionale, așa cum ați susținut-o și dumneavoastră prin proiect, este una foarte importantă. Calitatea vieții noastre este influențată de această educație. Cei care au terminat aceste cursuri au primit acel bagaj de cunoștințe cu care poate aici, la București sau în Italia, o să încerce să își îmbunătățească chiar și veniturile salariale sau chiar și viziunea pe care și-o creează. Misiunea noastră rămâne în continuare să contribuim la îmbunătățirea calității resursei umane”, a punctat Kelemen Tibor. 

Mai mult, Covasna a fost județul fruntaș prin faptul că aici s-au desfășurat cele mai multe cursuri de calificare și inițiere, conform coordonatorului de formare în cadrul proiectului, Denisa Arsene. Ea a precizat că deși la deschiderea cursurilor participanții din Moacşa, Cernat, Ghelința sau Albiş s-au arătat mai timizi, iar unii chiar reticenți, la examenul final se putea observa că aceștia și-au însușit niște cunoștințe și abilități care mai departe se vor transforma în competențe utile. 

Totodată, pe lângă informațiile oferite la cursuri, formatorii au pus un mare accent și pe educație.  

Proiectul „Și tu ai dreptul la educație” a fost cofinanțat din Fonduri Europene Structurale și de Investiții din România prin Programul Operațional Capital Uman, iar bugetul total a fost de 3.397.015 de lei. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.