EDUCATIE 18 decembrie 2017

Profesori întorsureni, în vizită de studiu în Barcelona

de Iulia Drăghici - Taraș | 2079 vizualizări

Activitatea se înscrie în proiectul Erasmus+, „BESTeachers, BESTudents”, în care Liceul Teoretic „Mircea Eliade” este partener cu alte școli din cinci țări europene

În perioada 26 noiembrie -2 decembrie un grup de patru profesoare de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” a vizitat Spania, în cadrul unei activități educaționale din cadrul proiectului „BESTeachers, BESTudents”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.

Profesoarele Doina Pătrunjel, Voichița Neșa, Laura Suciu și Maria Bularca au vizitat „Centre Educatiu  Balaguer” din Barcelona, Spania și s-au întâlnit acolo cu profesori din celelalte patru școli partenere în proiect, respectiv Turcia, Bulgaria, Slovacia și Polonia.

Participanții s-au întâlnit cu lideri ai orașului, au vizitat centre istorice importante din Barcelona și au desfășurat diverse activități de predare cu elevii din școala gazdă.

„O experiență benefică nu doar din punct de vedere cognitiv, ci și din punct de vedere al relațiilor interumane. Să interacționezi cu alte cadre didactice, din alte țări, să afli despre experiențele lor pedagogice, e de-a dreptul minunat. Am aflat aspecte legate de sistemul de învățământ din țările partenere și am dedus ,din nou, că este necesar să ne schimbăm odată cu „schimbarea”: să adaptăm metodele noastre la nevoile reale ale tinerilor, să le dezvoltăm acele competențe necesare secolului al XXI-lea, să creăm un mediu motivant pentru studiu și învățătură”, ne-a declarat directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, profesoara Maria Bularca. Aceasta a subliniat și că „activitățile proiectului sunt în continuă desfășurare, următoarea fiind o Tabără de literatură. Vom veni în curând cu detalii”.

În septembrie, un grup de cinci elevi, însoțiți de un profesor coordonator, a participat la o vizită de studiu în Slovacia, tot în cadrului „BESTeachers, BESTudents”. De asemenea, în luna ianuarie alt grup de elevi a vizitat Polonia, iar în aprilie liceul întorsurean a fost gazda partenerilor din cele cinci țări participante. Anul trecut în noiembrie, un alt grup de profesori a participat la activități în Turcia.  

Proiectul „BESTeachers, BESTudents”, finanțat cu circa 23.000 de euro, bani europeni, se concentrează pe două paliere. Unul dintre acestea îşi propune pregătirea profesorilor, profesionalizarea lor şi adaptarea metodelor de lucru cu tinerii la timpurile prezente. Al doilea palier este cel care îşi propune reducerea abandonului şcolar în rândul elevilor, problemă care se resimte tot mai mult la nivelul Uniunii Europene, prin activităţi de conştientizare a importanţei învăţăturii. Astfel, vizitele transnaţionale din proiect sunt, de asemenea, de două feluri: jumătate din ele se axează pe întâlniri de lucru ale profesorilor, ore deschise cu elevi din alte ţări, diseminări şi altele, iar cealaltă jumătate, pe schimburi de experienţă între elevi şi profesori.

Acțiunile au început în septembrie 2016 şi se vor încheia în august 2018. Şcolile partenere Liceului „Mircea Eliade” sunt: „Gazi Sosyal Bilimler Lisesi” din Isparta, Turcia (țara coordonatoare), „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria, „Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku” din Košice, Slovacia, „Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 3” din Katowice, Polonia, şi „Centre Educatiu Balaguer” din L’Hospitalet, Spania.

Următoarele întâlniri programate în cadrul proiectului sunt în martie în Bulgaria și în luna mai în Turcia.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.