EDUCATIE 11 octombrie 2019

Prima întâlnire cu un autor pentru puștii din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1973 vizualizări

Elevii din clasa a II-a au stat la coadă pentru un autograf 

Un număr de 100 de copii din Sfântu Gheorghe, elevi în clasa a II-a la secția română, au primit în cadrul programului „La drum cu lectură” câte o carte în dar. Ei au avut ocazia să afle curiozități despre aceasta chiar de la autoare, prezentă joi, 10 octombrie, la Biblioteca Județeană „Bod Péter“ din reședința de județ. 

După un an de pauză, programul „La drum cu lectură” a fost relansat, astfel ca elevii care au pășit anul acesta în clasa a II-a au primit în dar cartea „Rostogol păzește pepenii”, semnată de Lavinia Braniște. Autoarea a fost prezentă la acțiune și le-a înmânat personal una dintre cele patru cărți din serie. 

Ea le-a vorbit celor mici despre viața unui autor de cărți pentru copii și i-a purtat prin toți pașii procesului, de la idee, la tipar. Răbdarea și munca sunt calitățile cele mai necesare pentru a reuși, le-a spus Lavinia Braniște elevilor din Sfânt Gheorghe. 

„E important să le stârnești curiozitatea și e important să vadă că autorii sunt vii și sunt printre noi și sunt oameni normali ca și noi. În multe școli unde am fost și am avut lecturi, copiii au fost surprinși și nu își puteau imagina că eu sunt cea care a scris cartea pentru că în mintea lor un autor e un nume din manual și atât. Cred că e important să coborâm un pic de pe soclu autorul și să îl înțelegem așa cu toate nevoile lui. Pentru mine ca elev ar fi fost foarte important să am astfel de ocazii și cred că m-ar fi ajutat să am mai de mică acest contact. E important că și liceele, librăriile, școlile să știe că pot aduce scriitorii printre copii și că ei sunt mai deschiși la astfel de evenimente decât de imaginăm”, ne-a spus autoarea cărții „Rostogol păzește pepenii”. 

De asemenea, copiii au admirat ilustrațiile colorate și s-au arătat nerăbdători să citească noua carte. La final, aceștia i-au cerut un autograf autoarei și au întrebat-o dacă va mai apărea încă un volum. Și profesoara elevilor din clasa a II-a A de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” ne-a spus că apreciază inițiativa, mai ales în contextul în care pentru cei mici o astfel de întâlnire a fost o premieră. 

„Nu știam la început despre ce carte este vorba, dar am spus că nu contează ce carte e, contează că e pentru copii și lor le place foarte mult să citească. Și mie îmi place să citesc foarte mult și atunci aș vrea să le insuflu asta și elevilor mei. Îmi place mult ideea și e fain să avem oameni care se implică în așa ceva pentru că și copiii învață să aprecieze mai mult cartea. Nu e același lucru să citești de pe o tabletă sau într-o carte pe care o frunzărești, o miroși, o atingi. E un pas important pentru ei. Au învățat cum să se comporte la o astfel de întâlnire cu un autor”, ne-a spus profesoara Andreea Alexandrescu. 

Programul „La drum cu lectură” al Bibliotecii Județene „Bod Péter“ şi al Primăriei Sfântu Gheorghe, inițiat în 2010 a fost conceput inițial pentru nou-născuți și familiile acestora iar ulterior a fost extins și pentru elevi. În total, din 2010, aproape 5.000 de copii au fost incluși în program. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.