Policromii autumnale
Cenaclul literar “După-amiezele poeziei” de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe a marcat festivităţile desfăşurate de „Zilele Şcolii” organizând vineri o întâlnire cu muzica şi poezia în cadrul programului intitulat „Policromii autumnale”.
A fost prezent un public numeros, alcătuit din elevi de la ciclul gimnazial şi liceal, alături de profesorii-diriginţi şi de oaspeţi îndrăgiţi care au sprijinit de-a lungul timpului demersurile cultural-educative ale şcolii noastre.
Cu această ocazie s-a sărbătorit împlinirea a trei ani de la înfiinţarea cenaclului literar care a ajuns să fie cunoscut de către critica de specialitate, remarcându-se prin calitatea poeziilor scrise de tinerii autori, al căror exponent valoros este îndrăgita Alexandra Onofrei, aflată acum la studii în Scoţia.
Filmul aniversar, realizat de Roxana Antal din clasa a XI-a D, a pus în valoare diversitatea programelor susţinute de membrii cenaclului de-a lungul timpului. Lansările de carte ce au promovat creaţiile liceenilor de la CNMV, întâlnirile cu scriitorii din judeţele Braşov şi Harghita, recenziile de carte, medalioanele literar-artistice dedicate scriitorilor români, parteneriatele şcolare cu licee din zonă, dar şi colaborarea cu reviste prestigioase din ţară care au publicat poeziile liceenilor noştri – sunt câteva dintre aspectele evidenţiate.
Ca de fiecare dată, întâlnirea de cenaclu a avut în prim-plan promovarea lecturii, prin recitalul de poezie autumnală din lirica lui Octavian Goga şi a poetului Ioan Suciu, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Braşov. Au recitat Ana Hugianu, Lucian Cotae şi Balazs Negrea, de la ciclul gimnazial, alături de Andreea Dobrescu şi Patricia Mihalca de la ciclul liceal. Talentaţii elevi au pus în valoare frumuseţea versurilor, transmiţând publicului emoţii deosebite.
Au fost aplaudaţi „la scenă deschisă” membrii grupului muzical „Cantamena” care a cooptat anul acesta tinere talente, recrutate din rândul „bobocilor” de la profilul pedagogic. Sub îndrumarea experimentaţilor Cristina şi Andrea Venczel, Septimia Cimpoi şi Benjamin Ambăruş din clasa a XII-a C, au evoluat în seara de vineri Georgiana Voinescu, Iolanda Frăsineanu, Mădălina Gavrilă şi Miruna Bălăcean din clasa a IX-a E, interpretând o suită de piese din repertoriul Tatianei Stepa şi al Cenaclului „Flacăra”. La solicitarea expresă a publicului, interpreţii au adăugat câteva „bis-uri” din programul aflat în pregătire pentru luna decembrie.
În partea a doua a întâlnirii şi-au facut debutul, ca autori de poezie, două talentate eleve de la CNMV - Diana Iorga, din clasa a VII-a B, şi Patricia Mihalca, din clasa a X-a C. Poeziile citite au lăsat o impresie profundă publicului care le-a răsplătit cu aplauze generoase.
Momentele artistice din programul oferit de membrii cenaclului literar „După-amiezele poeziei” au încântat oaspeţii care i-au invitat pe tinerii talentaţi să participe la festivalurile şi concursurile coordonate de dumnealor.
Reuşita acestei seri de muzică şi poezie nu ar fi fost posibilă fără ajutorul oferit de „regizorii artistici”, elevii Teodora Nedelcu, Izabela Novac, Ştefania Găitan, Septimia Cimpoi din a XII-a C, alături de Laura Istrate şi Adina Balea din clasa a IX-a E, cărora le mulţumim pentru implicare. Şi publicul generos merită felicitările noastre pentru receptivitatea deosebită la actul de cultură, expresie a unei pregătiri cultural-ştiinţifice de calitate.
Profesor-coordonator Maria Stoica