EDUCATIE 25 februarie 2019

Peste 8 milioane de lei pentru Școala din Valea Crișului

de Daniela Luca | 997 vizualizări

Primăria a câștigat un proiect pe fonduri europene, care trebuie implementat până în 2021

Școala Gimnazială „Kálnoky Ludmilla” din comuna covăsneană Valea Crișului va intra în lucrări de modernizare, extindere și dotare. Primăria a semnat joi, 21 februarie, un contract de finanțare, care aduce fonduri nerambursabile de peste 8 milioane de lei.

Pe lângă modernizarea și extinderea clădirii existente și a dotării școlii cu echipamente și mobilier didactic, cu laborator de informatică și cu bucătărie în sistem catering, proiectul prevede și amenajarea suprafeței exterioare cu spații de joacă, teren de sport și spațiu de recreere.

De asemenea, lucrările de extindere prevăd realizarea unei noi aripi în două nivele cu opt săli de clasă.

 „E un proiect mare și sperăm că reușim să facem o treabă bună cu școala asta că are peste 120 de ani și neapărat trebuie reabilitată. E nevoie de extindere pentru că sunt tot mai mulți copii. (...) Deocamdată am semnat contractul de finanțare, dar cum decurg lucrurile aici la noi în România, din păcate, n-am mari speranțe că o să ne apucăm anul acesta. Derularea proiectelor merge foarte greu. Am proiecte semnate la începutul anului 2017 și încă nu am făcut o săpătură de cazma. Eu sper totuși că reușim să terminăm până în 2021. Noi dăm drumul la toate demersurile, nu depinde de noi”, a declarat primarul comunei Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor.

Obiectivul general al proiectului, conform unui comunicat de presă, constă în îmbunătățirea calității infrastructurii de educație în Școala Gimnazială „Kálnoky Ludmilla” din comuna Valea Crișului, în scopul prevenirii și combaterii părăsirii timpurii a școlii în rândul copiilor cu vârste între 5-15 ani din comunități dezavantajate, cu pondere ridicată de romi, în zona rurală și îmbunătățirea accesibilității, calității și rezultatelor în învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

În total, o sumă în valoare de 8.187.437,72 lei, din care suma nerambursabilă este de 8,023,688.94 lei (98% din suma eligibilă, adică peste 1,72 milioane euro) va fi utilizată pentru proiectul de modernizare, extindere și dotare a Școlii Gimnaziale „Kálnoky Ludmilla”.

Dacă lucrările vor fi finalizate în termenii stabiliți de proiect, așa cum preconizează primarul comunei, peste 230 de copii din Valea Crișului vor putea începe anul școlar 2021-2022 în noua clădire a școlii. În plus, în noua clădire va funcționa și serviciul educațional „Școală după școală” de care vor putea beneficia peste 75 de elevi.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.