EDUCATIE 18 ianuarie 2024

Pedagogie muzeală – Lecţie de arheologie la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 982 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe organizează, vineri, o lecţie deschisă de arheologie la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din municipiu, în cadrul căreia va fi prezentată povestea unui monument funerar preistoric: tumulul din Epoca Bronzului de la Susani.

Prelegerea va fi susţinută de dr. Dragoş Diaconescu de la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara şi se înscrie în programul de conferinţe şi lecţii publice pe care muzeul din Sfântu Gheorghe le organizează în cadrul activităţilor de pedagogie muzeală, cu scopul de a promova patrimoniul cultural naţional.

„Unul dintre tipurile de monumente funerare specifice preistoriei Europei şi Asiei, cu siguranţă cel mai răspândit în timp şi spaţiu, contemporane şi cu vestitele piramide egiptene, tumulii pot ascunde în interiorul lor descoperiri spectaculoase şi, inevitabil, poveşti frumoase despre cum priveau oamenii vremurilor trecute destinul celor ce treceau în nefiinţă. O situaţie de acest gen a fost identificată în tumulul numit Grămurada de la Jupani, structură funerară aflată pe teritoriul satului modern Susani (comuna Traian Vuia, judeţul Timiş). Această localitate contemporană a mai fost terenul unor descoperiri arheologice spectaculoase, cum ar fi aşa-numitul sanctuar aparţinând debutului primei vârste a Epocii Fierului făcută în tumulul numit Grămurada lui Ticu, ceramica identificată aici stând la baza definirii unui stil ceramic caracteristic perioadei respective, numit grupa Susani. Între cele două monumente funerare există şi asemănări, dar şi multe deosebiri, aspecte care răspund unor întrebări, dar, în acelaşi timp, creează altele, păstrând acea atât de necesară urmă de mister care face interpretarea istorică a descoperirilor arheologice atât de fascinantă”, precizează organizatorii într-o postare pe Facebook.

Evenimentul va avea loc vineri, 19 ianuarie 2024, de la ora 10,00, iar pe site-ul muzeului se menţionează că lecţiile deschise sunt, în general, destinate elevilor de liceu, dar şi publicului larg interesat de tematicile abordate.

Sursa foto: MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni/Facebook

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.