EDUCATIE 20 octombrie 2010

Parteneriate şcolare

de Covasna Media | 712 vizualizări
„You've got mail!" Ai primit un mesaj nou! Aşa i-a întâmpinat ecranul calculatorului pe câţiva dintre elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” acum câteva zile, aducându-le mesaje de departe, tocmai de dincolo de Oceanul Atlantic, din statul american New Jersey. A fost prima etapă a proiectului cultural în care sunt implicaţi, “The way we are” (“Noi, aşa cum suntem”), derulat pe cel mai cunoscut şi utilizat portal

„You've got mail!" Ai primit un mesaj nou! Aşa i-a întâmpinat ecranul calculatorului pe câţiva dintre elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” acum câteva zile, aducându-le mesaje de departe, tocmai de dincolo de Oceanul Atlantic, din statul american New Jersey.

A fost prima etapă a proiectului cultural în care sunt implicaţi, “The way we are” (“Noi, aşa cum suntem”), derulat pe cel mai cunoscut şi utilizat portal educativ de pe internet, ePals Global Community, aflat în colaborare cu National Geographic.

Proiectul se desfăşoară prin intermediul schimbului de mesaje electronice, conform unui calendar prestabilit şi are ca obiectiv principal aplicarea cunoştinţelor de limbă engleză - în cazul nostru - în alcătuirea unor mesaje care să corespundă nivelului de competenţe cerut, mesaje care conţin informaţii despre modul de viaţă al elevilor din România şi SUA, activităţile lor zilnice, curriculum şcolar, spaţiul cultural al celor două ţări, elemente de cultură şi civilizaţie (imagini, videoclipuri, calupuri de ştiri, documentare), culminând cu o activitate de evaluare conform unui tabel de tipul “Ce ştiu - Ce doresc să mai aflu - Ce am învăţat”.

“Cine sunt eu ?”, “De unde vin şi care sunt lucrurile care mă definesc?”, “Ce efect are mediul cultural  al partenerului meu asupra sa ?” - sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii din clasele a XII-a A, E şi D încearcă să găsească răspunsuri în cadrul acestui proiect.

Colegii lor mai mici, din clasa a III-a C, sub îndrumarea profesorului de limba engleză Raluca Andras, se pregătesc să păşească pe urmele colegilor lor mai mari în cadrul unui proiect asemănător, cu parteneri de vârsta lor din Texas, SUA; obiectivul lor este un schimb ambiţios de emailuri - şi multe desene - care să le îmbogăţească vocabularul şi structurile de gramatică învăţate la clasă. Bucuriile copilăriei dar şi îndemânarea mânuţelor harnice îşi vor găsi ecou într-un alt schimb de mici cadouri şi obiecte cu o altă clasă de peste ocean, de data aceasta din Florida.

Am lăsat la urmă un alt proiect pentru care atât elevii noştri cât şi partenerii lor au arătat un entuziasm deosebit: tot din această toamnă, elevii clasei a XII-a E au început un proiect cu elevii unui liceu din Radom, Polonia. Acesta presupune cunoaşterea reciprocă pe bază de imagini, schimburi de ilustrate, felicitări, fotografii sugestive pe care se scriu câteva cuvinte în limba maternă şi limba engleză.

Şi iată cum lumea a devenit astfel, dintr-odată - pentru elevi dar şi pentru profesori - mai puţin vastă, mai prietenoasă şi… doar la un click distanţă!

Profesor Gabriela Suciu

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
marius, 20 octombrie 2010
Foarte bună ideea...sper ca micuţii să înveţe ceva din experienţa asta...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.