EDUCATIE 12 mai 2022

O nouă tradiție la Colegiul Național „Mihai Viteazul” – proiectele Erasmus+

de Covasna Media | 1356 vizualizări

Elevi  și profesori de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” au participat la un schimb de experiență în Macedonia de Nord prin proiectul Erasmus +, „Multiculturalitate, diversitate, integrare - șanse egale pentru fiecare”. 

În luna aprilie a acestui an, a avut loc la  Liceul  „Jane Sandanski”, din orașul Strumica –Macedonia de Nord, cea de-a treia întâlnire a elevilor și cadrelor didactice din cadrul proiectului Erasmus+ „Multiculturalitate, integrare, diversitate – șanse egale pentru fiecare”. În cadrul întâlnirii s-au reunit partenerii de proiect din cele șase țări: Macedonia de Nord, Estonia, România, Italia și Germania. 

Elevii colegiului care au luat parte la această mobilitate au fost Popa Anda din clasa X E, Koreh Evelyn, clasa a X C, Petcu Victor și Petho Eduard, clasa a XI A și Adumitroaie Alexandru clasa a XII A, iar ca profesori coordonatori, doamnele Maria Băilă și Constanța Balog. 

Tematica acestei întâlniri a fost „De la tradiții la modernitate“, elevii şi profesorii participând la o serie de activități de socializare, schimb de bune practici privind procesul de integrare în școală sau în comunitatea locală a elevilor proveniți din contexte economice, sociale sau etnice diferite, precum și cunoașterea aspectelor multiculturalității din oraș și împrejurimi, sau a modalităților de păstrare și valorificare a elementelor de identitate etnică. 

Deschiderea activităților s-a făcut prin prezentarea membrilor echipelor de proiect din cele șase școli partenere. Apoi fiecare echipă a prezentat, într-o formă cât mai originală orașul, regiunea şi țara de proveniență. Tot pentru o mai bună cunoaștere reciprocă, elevii au realizat o prezentare a fiecărei școli având în vedere structura școlară, profilurile, activitățile derulate, proiectele, număr de elevi etc. 

Deoarece în acest oraș are loc anual un Carnaval asemănător celui de la Veneția, fiind considerat chiar al doilea din Europa, elevii grupați în echipe mixte au realizat măști de carnaval care să cuprindă simboluri ale țărilor partenere. Apoi a urmat o paradă a costumelor de carnaval ilustrând diferite epoci istorice sau diferite personaje. Tot în cadrul activităților culturale legate de tradiții, fiecare echipă a trebuit să prezinte o tradiție/un ritual sau un dans, elevii colegiului nostru prezentând un dans popular specific zonei și care a fost foarte bine apreciat. 

În ceea ce privește vizitele socio–culturale, una dintre cele mai interesante a fost aceea în capitala țării, Skopje. Această vizită a fost unul dintre cele mai interesante momente din mobilitatea în Macedonia de Nord. Vizitatorii au fost profund impresionați de numeroasele statui monumentale care împânzeau capitala și care aveau o valoare istorică incontestabilă prin care poporul macedonean încearcă să revendice și să își păstreze identitatea națională, descendența din marele conducător Alexandru Macedon. 

Putem concluziona că mobilitatea din Macedonia de Nord a fost o experiență benefică pentru toți participanții, pentru promovarea ideii de multiculturalitate, a valorilor democratice, toleranței și respectului reciproc.

Echipa de proiect:

Director prof. Costea Luminița Ana

Prof. Băilă Maria

Prof. Balog Constanța

Contabil șef: Bucur Lavinia

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.