EDUCATIE 4 februarie 2022

O nouă întâlnire internațională la CNMV

de Covasna Media | 2498 vizualizări

S-a petrecut în cadrul proiectului  „Cu cât este o varietate mai mare – Cu atât societatea este mai bună”

În perioada 16 -21 ianuarie 2022, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a  fost din nou implicat într-un proiect internațional în cadrul programului Erasmus+, un proiect de parteneriat strategic care a reunit elevi și profesori din cinci țări europene, precum Turcia,  Polonia, Lituania, Italia și România. Tematica acestei întâlniri a fost „Înapoi spre trecut”, o tematică generoasă prin care participanții au realizat o retrospectivă asupra aspectelor  istorice din fiecare țară, care, însă se reflectă și în unele realități contemporane. Au fost vizate, în special, abordări privind, valorile democrației, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, cele privind multiculturalitatea și interculturalitatea. 

Elevii și cadrele didactice implicate, atât cei de la CNMV, cât și partenerii străini, au avut ocazia de participa la activități interesante și atractive, care au creat o imagine de ansamblu asupra conviețuirii multietnice din comunitatea noastră, respectarea valorilor democratice precum toleranța, non discriminarea, egalitatea de șanse, respectul reciproc. 

Un mare beneficiu al acestei întâlniri a fost interacțiunea dintre elevi, care și-au putut valorifica abilitățile de comunicare în limba engleză, și-au dezvoltat competențele de socializare, relaționare, muncă în echipe internaționale, au descoperit pasiuni comune, dar și diferențe care dau în cele din urmă „plus valoarea acestei întâlniri”. 

La rândul lor, cadrele didactice au avut discuții interesante despre sistemele de educație din țările participante, un schimb de experiență extrem de benefic privind metode și strategii aplicate în fiecare țară, sau strategii manageriale care duc la o bună funcționare instituțională chiar și în perioade de criză. În același timp, oaspeții noștri au luat parte și la evenimentele dedicate sărbătoririi Unirii de la 24 ianuarie 1859. 

Totodată, participanții au putut să descopere și unele dintre cele mai frumoase locuri turistice ale României, cum ar fi Castelul Peleș și Castelul Bran, orașul Brașov, locuri încărcate de istorie și care stau mărturie cu privire la păstrarea și valorificarea trecutului nostru.

Pentru noi, în calitate de gazde, dar mai ales în noul context pandemic, a fost foarte important să avem sprijinul unor instituții de cultură din orașul nostru (Teatrul „Andrei Mureșanu”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Cinegetic) care au acceptat să ne primească și să desfășoare activități specifice tematicii proiectului. 

Beneficiarii direcți ai acestui proiect, elevii, cât și părinții acestora au fost foarte încântați și fericiți că au avut oportunitatea de a participa la aceste activități. Câteva dintre aceste mărturii sunt grăitoare în acest sens:

Claudia Maria Vulpoi: „Pentru mine, fiind primul proiect Erasmus+, mi s-a părut o experiență unică, plină de momente memorabile prin care am legat prietenii cu câțiva oameni care ulterior au devenit speciali sufletului meu. Sper ca și următorul proiect să se desfășoare la fel de bine și să se încheie cu experiențe și mai bune.”

Victor Petcu: „Prin această experiență am realizat că există oameni incredibili oriunde în Europa și că diferențele dintre noi sunt cel puțin neglijabile. M-am împrietenit cu oameni de pe tot continentul, dar și de prin școală. Nu mai am răbdare și abia aștept să particip la următorul proiect”.

Podaru Eduard: „Experiența Erasmus + a fost o provocare interesantă în care am cunoscut oameni foarte deschiși cu care am putut socializa foarte ușor. Am aflat foarte multe lucruri noi despre diferite țări și culturi din Europa și sunt recunoscător pentru această oportunitate.”

Popa Anda: „Pentru mine, la început Erasmus+ a fost o provocare, nefiind obișnuită cu atât de mulți oameni, toți vorbind limbi diferite, dar pe parcursul unei săptămâni am ajuns să mă înțeleg cu persoanele din proiect (atât din școala mea, cât și din alte țări) de parcă ne știam de o viață. Am doar amintiri bune din săptămâna anterioară și sper să îi revăd pe toți curând. Abia aștept următorul proiect!”

Andrada Munteanu: „Experiența Erasmus+ este o aventură pe care o voi purta în suflet pentru tot restul vieții, uimindu-mă de fiecare dată într-un mod plăcut. Sunt recunoscătoare pentru faptul că am cunoscut persoane cu un suflet frumos și că i-am revăzut pe prietenii din proiectele anterioare.”

Petho Eduard: „Pentru mine Erasmus+ a reprezentat o nouă provocare, m-a ajutat să ies din zona mea de confort. Mă bucur foarte mult că am avut șansa de a mă implica în acest proiect și de a cunoaște oameni noi cu povești interesante. Sunt foarte nerăbdător pentru a participa la următorul proiect!”

Cernescu Denisa: „Pentru mine Erasmus+ a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut vreodată. A fost o oportunitate de a mă dezvolta pe partea socială, cât și pe cea intelectuală, datorită locurilor minunate prin care am avut ocazia să mergem și datorită informațiilor acumulate pe parcursul acestor deplasări. Mă bucur enorm de mult că am întâlnit niște oameni minunați pe care cu siguranță nu îi voi uita și sunt extrem de entuziasmată pentru următorul proiect!”

Pandele Mara: „Pentru mine, această experiență a fost una pur și simplu unică! Am avut ocazia să cunoaștem, să legăm prietenii și să ne petrecem timpul alături de oameni minunați. Am învățat o mulțime de lucruri despre limba, cultura, tradițiile și obiceiurile oaspeților noștri, dar și despre propriul oraș, propria țară. Datorită acestui proiect, ne-am dezvoltat din punct de vedere social, lingvistic și cultural. Am avut onoarea de a fi gazde, de a prezenta orașul-casa noastră. Experiența a fost minunată, începând cu prima zi și până la ultima. Sper că vom avea și noi ocazia să călătorim, prin intermediul acestui proiect.”

Alexandrescu Victoria: „Nu am cuvinte să spun cât sunt de recunoscătoare că am avut oportunitatea să particip la acest proiect. Erasmus+ este o ușă deschisă către dezvoltarea abilităților de comunicare și acumularea unor cunoștințe legate de diferite culturi. Mi-a demonstrat cât de ușor este să formezi prietenii cu persoane noi, cât de mult te poți atașa de de persoane în doar câteva zile. Prima mea experiență cu Erasmus+ a fost una de neuitat. Sunt foarte entuziasmată pentru cele ce urmează!”

Bota Lorena: „Erasmus+ a însemnat pentru mine o experiență deosebită pe care nu aș fi vrut să o pierd, prin care am putut face contact cu alte sfere de cultură, limbi și tradiții și care m-a făcut să ies din zona mea de confort și să socializez cu persoanele din diferite colțuri ale lumii. Deoarece România a fost gazda, sper că musafirii noștri s-au simțit la noi „ca acasă” și sunt nerăbdătoare pentru următoarele proiecte!”

Gîngu Ștefania: „Fiind în ultimul an de liceu, țin să mulțumesc doamnelor profesoare și să le spun că sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a participa la activitățile proiectului Erasmus +. Prin intermediul acestuia m-a format atât din punct de vedere educațional, cât și uman.  Oportunitatea de a face parte din Erasmus+ m-a ajutat să-mi deschid inima și mintea către oameni frumoși și culturi care până la momentul respectiv mi-au fost străine. Părăsesc experiența Erasmus+ cu multe amintiri, cu inima împlinită și un bagaj plin de cunoștințe pentru ceea ce mă așteaptă mai departe. La cât mai multe proiecte Erasmus + !”

Todor Ana Carolina: „Experiența Erasmus+ a însemnat pentru mine noi căi de cunoaștere, noi prietenii și noi planuri de călătorie! Sunt încântată că am avut șansa să-mi dezvolt abilitățile organizatorice, cele de muncă în echipă și socializare. Fiecare experiență Erasmus+ lasă o amprentă pozitivă asupra spiritului meu!”

Koreh Evelyn: „Pentru mine, experiența Erasmus+ a fost una superbă. Am avut ocazia de a afla de la participanți cum se desfășoară, în alte țări procesul de învățământ. Am legat multe prietenii care vor rezista în timp. Am învățat multe despre cultura celorlalte țări. Cu siguranță, cel mai frumos proiect la care am participat.”

Blaga Mara: „Pentru mine această experiență Erasmus a fost una incredibilă. Am fost în foarte multe proiecte, am ajuns să vizitez două țări minunate și am ajuns să cunosc persoane de pus la suflet!! Fiind în ultimul meu an de liceu, pot să zic că această oportunitate mi-a deschis multe uși și sunt foarte recunoscătoare și le mulțumesc cadrelor didactice extrem de mult! Fiecare proiect m-a învățat lucruri diferite, am deprins multe abilități și cunoștințe. Mă bucur enorm de mult că am luat parte la o așa experiență. Sper ca la facultate să fie la fel de frumos cum a fost și în liceu.”

Echipa CNMV

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.