O lume mai bună
Dacă vrem să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei
Mahatma Gandhi
În ultimele două săptămâni, în unitățile de învățământ de la nivelul întegii țări, au avut loc activități educative care au urmărit implicarea elevilor în acțiuni care pot contribui la o dezvoltare armonioasă a societăţii.
Mai întâi, sub sloganul „Lumea mea depinde de noi”, s-a organizat Săptămâna Educaţiei Globale. În conformitate cu tema din acest an, în cadrul Liceului Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, s-au urmărit mai multe direcții de acțiune, toate promovând Interdependența ca o problemă prioritară în contextul internațional actual.
Pe de o parte, am urmărit implicarea elevilor în acțiuni de protejare a mediului înconjurător prin: realizarea de către elevi unor prezentări pe această temă, realizarea unor opere de artă din materiale reciclabile, folosirea unor materiale reciclabile în realizarea unor coafuri, precum și promovarea unor modalități de colectare selectivă a deșeurilor.
Pe de altă parte, în această perioadă, s-a urmărit dezvoltarea intra și interpersonală a elevilor. În acest sens, în cadrul orelor de consiliere și orientare, s-a urmărit un film educativ (Facebook Foolies) urmat de o dezbatere și realizare de postere despre impactul rețelelor de socializare asupra relațiilor interpersonale. Aceeași temă, siguranța pe Internet, precum și promovarea siguranței rutiere au fost abordate în cadrul activității desfășurate în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Covasna. De asemenea, sub mottoul ,,Să spunem NU conflictelor”, s-au organizat prezentări care au vizat promovarea multiculturalității, campionate de fotbal (fete, băieți), s-a organizat un Club Cinema în cadrul căruia au fost vizionate filme educative pe tema nonviolenței, au avut loc ateliere de creație literară cu tema ,,Multilingvismul, o cale spre armonie”. De asemenea, în parteneriat cu reprezentanți ai CPECA din județul Covasna, s-a urmărit realizarea unei minicampanii antidrog ,,#potaltfel” care a vizatinformarea elevilor despre efectelor simptomatice a consumului de droguri, despre legislația privind deținerea, comercializarea și consumul de droguri, precum și luarea unor decizii corecte în situații critice.
De asemenea, în perioada 20-24 noiembrie 2017, a avut loc o acțiune de strângere de fructe și legume, cu scopul de a fi direcționate către copii aflați în dificultate, în cadrul campaniei sociale „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”. Sprijiniți și de donațiile unor elevi de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” (coordonați de prof. Grosar Liliana și Gheorghincă Doina) voluntari și profesori ai școlii noastre ne-am deplasat la Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe, unde prietenii noștri mai mici, însoțiți de prof. Székely Ana Maria, Benkő Tünde, Pethö Herta, Illés Izabela, ne așteptau nerăbdători. Ne-am jucat împreună, am colorat și decupat fructe și legume cu ajutorul cărora am realizat un poster, iar la final, cu promisiunea că ne vom revedea în luna decembrie, am oferit copiilor cadourile pregătite.
Prin aceste activități, am urmărit înţelegerea de către elevi a proceselor complexe care determină conflictele, precum şi implicarea în prevenirea şi eliminarea lor,dezvoltarea abilităţilor personale şi sociale necesare convieţuirii în armonie cu ceilalţi și cu mediul înconjurător.
Coordonator, prof. Cătălina Voicu