EDUCATIE 17 mai 2024

O elevă din Sfântu Gheorghe, între primii patru cei mai buni din țară la istorie

de Iulia Drăghici - Taraș | 7769 vizualizări

Alexandra Imbrea, din clasa a XII-a a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, este, oficial, printre cei mai buni elevi la Istorie din România, după rezultatele la Olimpiada Națională desfășurată luna aceasta. A obținut locul IV (din 60), dar și accesul fără admitere la facultatea pe care și-o dorește. 

Alexandra este, așa cum probabil vă imaginați, pasionată de istorie, dar și de geografie, călătorii, muzică și film. De asemenea, și politica este în topul intereselor Alexandrei. 

De câțiva ani mă interesează foarte mult. Abia aștept alegerile!”, mi-a împărtășit aceasta joi, când ne-am întâlnit să povestim de reușita ei la Olimpiada de Istorie. „Dacă noi nu alegem, lăsăm pe alții să aleagă pentru noi. Și doar noi știm de ce avem nevoie”, a fost răspunsul Alexandrei când am întrebat-o despre mesajul ei pentru tinerii de vârsta sa, care în iunie votează pentru prima dată. 

Iubirea pentru istorie e, totuși, recentă, pentru că până acum doi ani, Alexandra cocheta mai mult cu sora ei, geografia. „Doamna Maria Băilă a jucat un rol extraordinar. Mi-a recomandat cărți și filme, care mi-au plăcut extraordinar de mult. Asta m-a făcut să vreau să aflu tot mai multe despre istorie”, ne-a mai spus aceasta. 

„Rezultatul obținut de eleva noastră Alexandra Imbrea la faza națională a Olimpiadei de Istorie, de la Brașov, reprezintă atât pentru mine în calitate de profesor de istorie, cât și pentru Colegiul Național Mihai Viteazul", un mare succes. Știm foarte bine că în spatele acestui rezultat se află multă muncă, efort, dăruire, implicare și studiu asiduu din partea Alexandrei. Toate acestea ne-au dat posibilitatea să ne mândrim cu acești elevi, dar și acea satisfacție a lucrului bine făcut. Locul IV (mențiunea I) la disciplina istorie, la o fază națională ne situează în rândul școlilor de top din România și ne demonstrează că elevii noștri, dacă își doresc să învețe, pot fi competitivi la nivel național și pot concura de la egal la egal cu orice elev din țară. Faptul că școala noastră obține rezultate la aceste competiții școlare ne demonstrează faptul că la colegiul nostru se derulează un proces instructiv-educativ de calitate. Alexandra este un model pentru ceilalți elevi ai școlii și mă bucur nespus de mult că eforturile ei pot fi promovate și la nivelul comunității noastre locale”, a adăugat și directoarea adjunctă, profesoara de istorie, Maria Băilă.

Aceasta a mai adăugat: „Ne bucurăm de toate participările elevilor la astfel de competiții și îi felicităm pe toți!”. 

Revenim la Alexandra, care la Olimpiada de Istorie a mai fost și în clasa a XI-a, însă parcursul ei s-a oprit atunci la etapa județeană. I-a plăcut, totuși, ideea de a merge la faza națională și s-a pus pe treabă și mai și. Anul acesta, iată, locul II la faza pe județ i-a dat șansa de a se afla printre cei 60 cei mai buni din țară la această materie. Și competiția în sine a plasat-o, în cele din urmă, în top, cu nota 9,15.

Am fost șocată, dar și extraordinar de fericită și mândră de mine. Nu mi-a venit să cred când am văzut rezultatele. Obiectivul meu a fost să intru în primii 30”, a spus eleva de la CNMV. 

Despre participarea la olimpiadă, tânăra a mai punctat că „este, în primul rând, o modalitate să îți dovedești ție cât poți. E o experiență frumoasă și vine cu un sentiment unic atunci când ești înconjurat de cei mai buni din țară. La festivitatea de premiere a fost prezent și președintele Academiei Române, domnul Ioan Aurel Pop, care a ținut un discurs superb, despre importanța limbii și a istoriei în zilele noastre. Și e foarte fain să vorbești cu oameni din toată țara, care împart aceeași pasiune cu tine”. 

Dar rezultatul nu vine doar cu bucurie și diplome, ci și cu oportunitatea de a intra la facultatea dorită cu nota 10, la loc bugetat, fără examen de admitere sau concurs de dosare. Alexandra spune că își va continua studiile la Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pentru mai departe, tânăra spune că s-ar vedea chiar și în politică, în Parlamentul European, de pildă. 

În România, majoritatea clasei politice are deja o anumită vârstă. Sunt foarte puțini reprezentanți de vârsta noastră acolo. Trebuie să venim cu schimbări și reforme pentru a ne dezvolta, la standarde europene”, a explicat aceasta. 

Alexandra s-a alăturat Colegiului Național „Mihai Viteazul” în clasa a IX-a, după ce a absolvit Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. 

Poate mai este util de precizat și că Olimpiada Națională de Istorie a avut loc anul acesta la Brașov, în perioada 27 aprilie - 1 mai.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.