EDUCATIE 24 mai 2011

Numărătoarea “bobocilor” a început mai devreme “Ziua Porţilor Deschise” la Grup Şcolar “Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 628 vizualizări
Care este diferenţa dintre şcoală şi viaţă? La şcoală, mai întâi este predată materia, după care urmează testarea; în schimb, în viaţă este dată testarea care ne învaţă adevărata lecţie. Pentru a fi pregătiţi pentru testele vieţii, elevii trebuie să aibă parte de o educaţie, atât teoretică, cât mai ales practică. Şi acest lucru îl pot face foarte bine urmând cursurile unui liceu tehnologic. Grup Şcolar “Nicolae Bălcescu”

Care este diferenţa dintre şcoală şi viaţă? La şcoală, mai întâi este predată materia, după care urmează testarea; în schimb, în viaţă este dată testarea care ne învaţă adevărata lecţie. Pentru a fi pregătiţi pentru testele vieţii, elevii trebuie să aibă parte de o educaţie, atât teoretică, cât mai ales practică. Şi acest lucru îl pot face foarte bine urmând cursurile unui liceu tehnologic. Grup Şcolar “Nicolae Bălcescu”, liceul tehnologic din Întorsura Buzăului, şi-a pregătit oferta de şcolarizare pentru următorul an şcolar şi a decis să îi informeze pe elevii claselor a VIII-a din Zona Buzaielor despre acest lucru, organizând “Ziua Porţilor Deschise”. Aşadar, viitorii liceeni pot opta între profilul de Automatizări şi Electronică, cel de Mecanică, profilul de Construcţii sau cel de Agricultură.

Activitatea a fost minuţios pregătită întreaga săptămână de profesorii Silviu Popica şi Loredana Bede, tocmai pentru a asigura micilor învăţăcei o informare cât mai practică şi cât mai obiectivă, astfel încât elevii să poată opta în perfectă cunoştinţă de cauză pentru profilul de învăţământ liceal pe care doresc să îl urmeze în următorii patru ani de studiu. Pregătirea pentru “Ziua Porţilor Dechise” a început cu vizita profesorilor organizatori şi a câtorva elevi ai Grupului Şcolar în fiecare clasă terminală din şcolile generale ale Depresiunii Întorsurii, având drept scop sublinierea termenilor care definesc un liceu tehnologic şi totodată introducerea succintă a cele patru profiluri disponibile pentru anul şcolar 2011-2012. Astfel s-a lămurit faptul că liceu tehnologic este absolvit după patru ani de studiu, nu după 5, iar la finalul liceului se obţine diploma de bacalaureat (pe baza căreia absolvenţii se pot înscrie la orice faculate doresc) şi o diplomă de calificare profesională  (care le dă absolvenţilor oportunitatea de a se angaja ca şi calificaţi în domeniul pe care l-au urmat).

Punctul culminant al întregii activităţi a fost vinerea trecută, când Grup Şcolar “Nicolae Balcescu” şi-a deschis porţile larg pentru cei ce sunt la un pas de a deveni liceeni. Rând pe rând elevii claselor a VIII-a din toate şcolile generale din zona buzaielor au păşit spre liceul tehnologic, curioşi şi întrebători, sub îndrumarea diriginţilor lor. Ei au fost întâmpinaţi de profesori şi elevi ai liceului gazdă şi conduşi în câteva dintre atelierele şcolii, unde au putut vedea o parte dintre uneltele, maşinăriile şi trusele din dotare. Acolo li s-a făcut şi o scurtă prezentare a acestora de către profesori specializaţi. Micii adolescenţi au trecut treptat pe la atelierul de agricultură care include şi o seră, apoi pe la atelierul auto, unde o maşină era în plină reparaţie; a urmat atelierul de construcţii şi nu în cele din urmă laboratoarele de informatică. La final, spre destinderea atmosferei de descriere a ofertei educative, musafirii au fost invitaţi să urmărească un scurt filmuleţ format din o mică parte dintre activităţile extra-curriculare la care elevii Grupului Şcolar iau parte de fiecare dată cu mare entuziasm, debordând de energie.

După plecarea musafirilor, toţi cei implicaţi în bunul mers al întregii activităţi a Porţilor Deschise au concluzionat tot efortul acestor zile cu o reuşită bine meritată. Dar acesta a fost doar începutul. Partea esenţială şi cu adevărat consistentă, partea care face diferenţa, va începe abia din toamnă, când clopoţelul cu iz de liceu va suna pentru prima dată pentru cei care acum au trecut pragul Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu” doar în calitate de musafiri. Abia atunci se va demara o nouă etapă în procesul lor educativ.

(Loredana Bede)

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.