EDUCATIE 31 mai 2024

Miercuri, 5 iunie – zi liberă pentru elevi și profesori, de Ziua Învățătorului

de Daniela Luca | 740 vizualizări

Elevii și profesorii vor beneficia de o zi liberă miercuri, 5 iunie, cu ocazia Zilei Învățătorului. Cu doar trei săptămâni rămase până la vacanța de vară, această zi liberă, care nu necesită recuperare, este o noutate introdusă prin noul contract colectiv de muncă (CCM), valabil din 6 iulie 2023, aprobat în urma grevei generale din Educație.

Conform structurii anului școlar 2023-2024, cursurile se încheie pe 21 iunie 2024. Elevii de clasa a VIII-a termină anul școlar pe 14 iunie și susțin Evaluarea Națională pe 25 iunie. Elevii de clasa a XII-a termină pe 7 iunie și au prima probă de BAC 2024 pe 1 iulie 2024, se arată pe edupedu.ro.

În ceea ce privește Ziua Învăţătorului, aceasta este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Ziua a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern, arată aceeași sursă. Zilele suplimentare nelucrătoare, conform CCM, nu se recuperează.

„Ziua asta este prevăzută ca zi nelucrătoare în Contractul Colectiv de Muncă și s-a nimerit să fie și în cursul săptămânii și trebuie să respectăm legislația. Elevii evident că s-au bucurat. După evaluările de la clasele II, IV și VI vine un pic de pauză și e un lucru bun pentru elevi și profesori”, a spus inspectoarea școlară generală adjunctă, Luminița Bobeș. 

Opiniile sunt însă împărțite în privința impactului acestei zile libere asupra procesului educațional.

„Din punctul elevilor de vedere, cu cât ne apropiem mai mult de finalul de an, cu atât implicarea acestora scade. Ei mereu se bucură de zilele libere. Din punctul meu de vedere ca dascăl, orice zi liberă (mai ales în timpul săptămânii) este în detrimentul elevilor, deoarece îi scoate din ritm. Oricum, ne este greu cu atâtea vacanțe. Dar, din nefericire, nu noi profesorii suntem cei care decid. Noi nu suntem consultați, noi suntem buni doar ca vinovații de serviciu”, ne-a spus o profesoară din orașul Covasna.

Ziua liberă din 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți prevăzute în noul CCM pentru sectorul Învățământ. Acest contract, semnat de liderii sindicali și ministra Ligia Deca, a pus capăt grevei generale din Educație și a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.