Mai mult de jumătate din locurile de la creșele din Sfântu Gheorghe, ocupate înainte de înscrieri
Cererea va fi mai mare în noul an școlar
Chiar dacă înscrierile la creșă nu au început încă, pentru că metodologia nu a fost aprobată deocamdată, mai mult de jumătate din locurile disponibile vor fi ocupate de micuții care vor fi reînscriși, adică de cei care mai pot rămâne un an la creșă. Directoarea Creșei din Sfântu Gheorghe spune că în noul an școlar va fi nevoie să se suplimenteze numărul de locuri, pentru că cererea este foarte mare.
Metodologia cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari și preșcolari nu a fost aprobată încă, chiar dacă în alți ani documentul apărea prin luna aprilie, spune directoarea Creșei din Sfântu Gheorghe, Albert Andrea.
Conform acesteia, părinții copiilor care vor merge la creșă vor fi informați în momentul în care vor începe înscrierile.
Doar din reînscrieri se vor ocupa mai mult de jumătate dintre locurile disponibile, mai spune Albert Andrea. Directoarea a precizat totodată că se vor căuta metode prin care să fie soluționate toate solicitările.
„Nu există listă de așteptare momentan. Listă de așteptare va exista după ce începe înscrierea oficială. Pentru că noi am încercat să ne fundamentăm planul de școlarizare pentru anul următor, am avut nevoie și de solicitări depuse, să vedem dacă are sau nu are rost să menținem grupele sau avem nevoie de mai multe. Am ajuns la concluzia că e nevoie de mult mai multe grupe. Doar din reînscrieri, deci e vorba de copiii care deja frecventează și pot să mai rămână un an, deja acolo o să se ocupe, după câte văd, mai mult de jumătate din locurile aprobate. (...) Încercăm să găsim niște soluții alternative, dacă este posibil. (n.red. pentru a se suplimenta locurile). Noi suntem deschiși pentru tot pentru că știm că e nevoie de mai multe locuri”, ne-a spus Albert Andrea.
Anul trecut, municipalitatea a reorganizat creșele din Sfântu Gheorghe într-o instituție separată, astfel că, pe lângă finanțarea de la stat, primăria suplimentează cheltuielile creșelor din bugetul propriu.
Instituția, care are personalitate juridică proprie și este situată pe strada Kós Károly, a fost creată prin unificarea administrativă a trei creșe: Árvácska din cartierul Ciucului, Napsugár din cartierul Gării (care include și creșa din Chilieni) și grupurile creșei din fosta Vilă Elvețiană.
Creșele din Sfântu Gheorghe funcționează în acest an școlar în patru locații, cu un total de 17 grupe. În ceea ce privește angajații, odată cu apariția noii metodologii, va putea fi solicitată și modificarea statului de funcții, pentru că este nevoie de personal suplimentar, spune Albert Andrea.
Pentru a crește numărul de locuri din creșe și pentru a reduce supraaglomerarea, primăria anunța în toamna anului trecut că în anii următori să se vor construi noi creșe în patru locații suplimentare, care vor putea găzdui un total de 140 de copii.
În vară, ar trebui să se finalizeze lucrările la o creșă cu o capacitate de 2 grupe de 15 copii. Aceasta este situată pe strada George Enescu din cartierul Simeria și este construită de Biserica Unitariană.
Site-ul edupedu.ro notează că înscrierile la creșă și grădiniță pentru copiii care merg pentru prima oară încep în data de 6 iunie până în 15 iunie, potrivit calendarului pus în dezbatere publică, anunțat de Ministerul Educației. Reînscrierea preșcolarilor și antepreșcolarilor începe din 23 mai și se încheie pe 30 mai, potrivit aceleiași surse.