EDUCATIE 3 iulie 2016

Luni încep probele scrise la Bacalaureat 2016

de Iulia Drăghici - Taraș | 947 vizualizări

Probele scrise pentru examenul de Bacalaureat din anul 2016 se desfăşoară, începând de luni, 4 iulie, până vineri, 8 iulie. În 4 iulie va avea loc proba scrisă la Limba şi literatura română, în 5 iulie se desfăşoară proba scrisă pentru Limba maternă, în 6 iulie proba obligatorie a profilului şi vineri, 8 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate în 12 iulie, iar în 16 iulie vor fi prezentate rezultatele finale, după contestaţii.

„În judeţul Covasna vor participa la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2016 un număr de 1305 elevi din cele 18 licee teoretice şi tehnologice (377 de la secţia română, 928 de la secţia maghiară), respectiv 156 de elevi din promoţia anterioară şi 1149 din promoţia curentă”, arată un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna.

Aceeaşi sursă arată că, raportat la sesiunea iunie – iulie 2015, când s-au înscris 1520 de elevi, anul acesta s-au înscris cu 215 elevi mai puţin.

Regulamentul spune că un absolvent de clasa a XII-a este declarat promovat la examenul de bacalaureat dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei minime de 6 la probele scrise.

Probele de competenţe

În perioada 13 iunie – 1 iulie s-au desfăşurat probele de competenţe. În 13-15 iunie a avut loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română, la care s-au înscris 1138 de elevi, 14 fiind absenţi. Potrivit rezultatelor publicate de IŞJ Covasna, la această probă 52,64%, adică 599 de elevi s-au dovedit a fi „utilizatori experimentaţi”, 26,27% (299 de elevi) – „utilizatori avansaţi”, iar 21,09% (240 de elevi) – „utilizatori medii”.

La proba de comunicare orală în limba maternă, derulată în perioada 15-17 iunie, au participat 807 elevi. 663 dintre aceştia au fost notaţi ca fiind „utilizatori experimentaţi”, 129 – „avansaţi” şi 15 – „medii”.

Competenţele digitale ale absolvenţilor de clasa a XII-a au fost evaluate în perioada 21-24 iunie, iar în 27 iunie-1 iulie a avut loc evaluarea competenţelor într-o limbă de circulaţie internaţională.

Măsuri de siguranţă

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, un comunicat al IŞJ Covasna spune că sălile de examen vor fi supravegheate audio – video.

Mai mult, un comunicat al Ministerului Educaţiei arată că nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Le dorim succes tuturor candidaţilor!

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.