EDUCATIE 3 martie 2022

„Limba română - Accesibilă” pentru elevii maghiari de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1345 vizualizări

Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna a câștigat, prin Asociația Pro Csoma Sándor, finanțare de la Fundația „Nouă ne pasă” pentru achiziționarea a 80 de manuale de Limba română ca limbă nivelul B1. Special la acest proiect este faptul că manualele ajută la predarea limbii române ca pe o limbă străină pentru elevii nematerni, conform noii programe lansate de Ministerul Educaţiei în anul şcolar 2021-2022. Astfel, elevii maghiari pot să învețe mai ușor limba română. 

Grupul țintă al acestui proiect este format din aproximativ 74 de elevi ai Liceului Kőrösi Csoma Sándor, clasa a IX-a, secția maghiară, beneficiari direcți, dar și 6 cadre didactice calificate, dintre care 5 titulare. Totodată, și cei 800 de elevi ai şcolii sunt beneficiari indirecți, pentru că pe termen mediu și lung, manualele vor fi disponibile și viitoarelor generații. 

În calitate de cadru didactic, pot spune că sunt foarte încântată de noua programă şi de faptul că ea este comunicativă şi orientată către nevoile reale de comunicare ale elevilor maghiari. Însă nu există un manual oficial pe care să îl putem folosi la clasă. În lipsa acestuia, fotocopiem activităţi din diverse alte manuale, lucru care face demersul didactic lipsit de coerenţă, în condiţiile în care avem trei teme obligatorii pe care trebuie să le adresăm, şi una sau două facultative, în funcţie de profilul pe care îl urmează elevii: „Tehnologia în viaţa noastră”, „Adolescenţi printre cărţi” şi „Stil de viaţă sănătos”, respectiv „Călătoriile”, „Şcoala şi educaţia” şi „Protejarea mediului””, transmite coordonatorul proiectului, profesoara de limba română Márk Laura. 

Aceasta spune și că aceste manuale, care sunt scumpe – peste 80 de lei bucata, o ajută pe ea și colegii ei să facă mai multe pentru elevi, să se asigure că demersul didactic este integrat cerinţelor noii programe și totodată pot să dezvolte nu doar abilităţile de scris şi citit ale elevilor, ci şi pe cele de ascultat şi vorbit, prin acces la texte autentice, dezvoltate de specialişti. 

Costul total al proiectului este 6.852 de lei. 

Fundația „Nouă ne pasă” a fost creată în 2012 cu denumirea Fundația eMAG pentru educație, și redenumită în 2021. Potrivit site-ului oficial, aceasta s-a născut din dorința de a sprijini procesul educațional al copiilor și tinerilor din România, în sensul extins al termenului: accesul la studii, susținerea performanței, cultivarea unor valori autentice.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.