EDUCATIE 23 aprilie 2021

Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, singurul din țară implicat în proiectul Erasmus „Valuing Nature”

de Daniela Luca | 3987 vizualizări

Elevii vor învăța despre inovație și serviciile de ecosistem 

Elevii din clasele V-XII de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna sunt implicați într-un proiect Erasmus, care are la bază lărgirea orizontului de cunoștințe în ceea ce privește serviciile de ecosistem. Partenerii de proiect sunt reprezentați de o universitate din Spania, în calitate de coordonator, dar și de școli și universități din Croația, Grecia, Groenlanda, Lituania și Polonia. Acest demers, care se va încheia în vara anului 2023, mai are ca prioritate și însușirea de către elevi a unor aptitudini și competențe despre serviciile de ecosistem și beneficiile pe care oamenii le pot obține din natură, spun coordonatorii. 

Proiectul Erasmus+, „Dă valoare naturii: învață să măsori ce fac serviciile de ecosistem pentru noi” (Give value to nature: learn how to measure what ecosystem services do for us), care a luat start în luna octombrie a anului trecut și se va încheia în august 2023, are un buget total de aproximativ 264.000 de euro. Din această sumă, 10% sunt alocați pentru Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna.

Instituția de învățământ este singura din țară care este implicată în proiect. Ceilalți parteneri sunt reprezentați de cinci licee și două universități din Spania, Croația, Grecia, Groenlanda, Lituania și Polonia. 

„Primele 3 întâlniri, deși au fost planificate cu participare fizică în Spania, din cauza pandemiei s-au ținut online. Ne-am cunoscut și am făcut o schiță despre cum se va desfășura proiectul. În acest an urmează să ne deplasăm în Polonia, unde va avea loc o întâlnire despre metodologia predării orelor în licee despre serviciile ecosistemului. Fiind un proiect Erasmus+ KA201, nu implică mobilitatea elevilor, ei vor avea ore de specialitate pentru a-și însuși aptitudini și competențe despre serviciile de ecosistem și beneficiile pe care oamenii le obțin din natură. „Dă valoare naturii” se concentrează asupra profesorilor și studenților din zonele rurale, pentru ca ei să poată crea o bază solidă pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în viitor. Dorim să facem o platformă web, o aplicație și un e-book  cu toate materialele despre ecosisteme și despre serviciile oferite de natură. Va fi o muncă grea, dar cu o echipa devotată vom reuși să facem ceea ce ne-am propus”, transmit coordonatorii proiectului. 

Elevii implicați sunt cei din clasele V-XII, iar informația predată va fi adaptată în funcție de categoria de vârsta, astfel încât fiecare să fie pe înțelesul tuturor, ne-a spus coordonatorul media al proiectului, bibliotecara Varga Emese. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.