EDUCATIE 18 octombrie 2019

Learning Together, proiect Erasmus+

de Covasna Media | 2547 vizualizări

Learning Together este denumirea proiectului schimbului de tineret, implementat de către Asociația „Turulmadar” în 9-13 octombrie, în cadrul programului Erasmus+.

Schimbul a început la Bicfalău, participanții au făcut vizite la Arcuș, Sfântu Gheorghe, Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana. Scopul proiectului: dezvoltarea personală, socială și civică a tinerilor marginalizați/cu posibilități reduse din trei țări – România, Ungaria și Lituania. În proiect au sosit 36 de participanți, din care 30 de tineri și 6 lideri de tineret. Reprezentații locali au fost tineri din localitățile din Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc și Covasna, partenerii au sosit din Lituania și Ungaria.

Pe durata schimbului de 5 zile, participanții au căpătat cunoştinţe despre programul Erasmus+, implicarea voluntară, au fost instruiți de specialiști cum să organizeze diferite activități de outdoor, metodele de siguranță, folosirea busolei, hartei și montarea cortului. Au fost susținute prezentări de către tineri, invitați, în activități, accentul s-a pus pe dezvoltare personală și colaborare în grup, utilizând diverse metode non-formale. Tinerii şi-au prezentat experiențele personale din cadrul programului The Duke of Edinburgh's International Award (DOFE), au experimentat diverse tipuri de aventură, explorare comunitară în Bicfalău, metodele de călărit în localitatea Arcuș și o tură de aventură de o zi de la Băile Tușnad până la Lacul Sf. Ana. Pe parcursul zilei, tinerii au explorat natura, au cunoscut semnele naturii și fenomenele geodezice, semnele turistice utilizate pe munți și înțelesul acestora. În ultima zi, tinerii au prezentat un flash mob, dar și cântecul scris despre evenimentele de cinci zile. Evaluarea schimbului de tineret s-a realizat în Băile Șugaș unde au probat perseverența în parcul de aventură și tinerii au primit Certificatele Youthpass. În proiect au fost organizate trei seri interculturale, unde participanții s-au familiarizat cu cultura țărilor reprezentate în cadrul programului.

Furus Levente, în calitate de manager de proiect a declarat: „A fost primul schimb de tineret al organizației noastre, care a fost organizat de noi înșine. Tematica programului a fost conturată lângă dezvoltarea personală a tinerilor. Din activitățile de cinci zile, s-a născut și un cântec care a fost scris de către un participant, care a fost prezentat în centrul orașului, astfel să fie cunoscut pentru toată lumea. Asta ilustrează cât mai bine rezultatele proiectului.”

Tinerii au fost foarte activi în programele organizate, au fost bucuroși că au cunoscut diferite culturi și consideră că România este o țară frumoasă: „Este primul proiect Erasmus+ la care particip, a fost o mare aventură și experiență pentru mine. România este foarte frumoasă. În țara mea nu prea există munți, aceştia m-au fascinat foarte tare” – a declarat Claudia Jurkeviciute, participantă din Lituania.

Proiectul Learning Together a fost finanțat de programul Erasmus+, prin Uniunea Europeană.

(Asociația „Turulmadar”)

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.