EDUCATIE 3 februarie 2021

IȘJ Covasna: „Suntem pregătiți pentru redeschiderea școlilor”

de Daniela Luca | 1184 vizualizări

O mare parte dintre elevii covăsneni vor reveni fizic în bănci

Redeschiderea unităților de învățământ în data de 8 februarie a fost decisă marți într-o ședință la Palatul Cotroceni. Astfel, în 8 februarie ar urma ca și școlile din județ să fie deschise fizic în funcție de mai multe scenarii pe baza datelor epidemiologice. Inspectorul școlar general al județului Covasna, Kiss Imre, a spus că nu vor fi schimbări foarte mari în ceea ce privește condițiile în care se vor desfășura orele, însă toate detaliile vor fi cunoscute după publicarea ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației. 

„Noi nu vom face altceva decât vom relua toate activitățile pe care le-am început în luna septembrie. Cred că acel ordin comun care trebuie să apară și care va fi emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, nu va face altceva decât să reglementeze activitatea începând din 8 februarie. Cred că va fi asemănător cu ce am aplicat noi în lunile septembrie și octombrie, până când am închis școlile. Măsurile de prevenție rămân, deci nu se schimbă absolut nimic sau chiar vor fi alte măsuri introduse, dar așteptăm ordinul cu nerăbdare ca să știm cum ne pregătim”, ne-a spus marți inspectorul școlar general al județului Covasna, Kiss Imre. 

Conform acestuia, o mare parte dintre elevii din județ vor reveni în sălile de clasă, iar unitățile de învățământ sunt pregătite pentru ca acest proces să se desfășoare în siguranță. 

„Școlile sunt pregătite pentru că noi am solicitat deja în luna decembrie, ca în perioada următoare, pentru orice eventualitate, să aibă absolut totul pregătit. Acum au măști, au dezinfectanți. Multe schimbări față de acele măsuri care trebuie respectate nu vor fi. Deocamdată, la nivelul județului, după cunoștințele mele, nu avem unități administrativ-teritoriale în roșu. Cred că indicele de referință va fi vineri. Deci noi suntem pregătiți pentru redeschiderea școlilor și școlile sunt pregătite ca să reluăm activitățile față în față. Inspectorii se vor deplasa în școli, iar inspecțiile își vor lua calea normală, pentru că până acum au fost online toate. Prioritatea este sănătatea tuturor, a elevilor, a cadrelor didactice, a părinților”, a mai precizat Kiss Imre. 

În ceea ce privește procedura specială pentru situațiile în care un elev va fi nevoit să stea acasă și să învețe online, inspectorul a spus că urmează să se întocmească o bază de date în acest sens.  

„Trebuie să vedem ce documente trebuie să prezinte atât cadrele didactice, cât și elevii care nu vor putea să vină la ore, pentru că pe baza unei evidențe foarte clare pot fi luate măsuri punctuale la nivelul școlilor. Cei care nu pot veni la ore vor urmări de acasă orele. Asta înseamnă că vom introduce acea formă hibrid, însă va fi mult mai simplu, având în vedere că de acasă vor urmări orele foarte puțini elevi. Vom găsi soluția pentru fiecare caz de acest fel, dar nu cred că vor fi multe pe județ”, a mai sus inspectorul școlar general al județului Covasna. 

Care sunt cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie

Autoritățile au anunțat marți că există trei scenarii în funcție de care elevii ar urma să revină fizic în bănci. În localitățile care se încadrează în scenariul verde, în care incidența este sub 1 la mia de locuitori, toate școlile se redeschid fizic, iar elevii merg la școală. 

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, unde incidența este între 1 și 3 la mia de locuitori, vor merge la școală copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII, XIII. 

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, vor continua să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, iar ceilalți vor trece la învățământul online. 

Conform datelor Prefecturii Covasna, marți,  un număr de 13 localități din județ au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) între 1,5 – 3/1000 locuitori, 18 localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) sub 1,5/1000 de locuitori, iar 90 de localități nu au niciun caz pozitiv.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.