EDUCATIE 26 februarie 2019

Investiţii din fonduri europene pentru creşterea eficienţei energetice în unităţile de învăţământ din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 778 vizualizări

Reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia au semnat, luni, al patrulea contract de finanţare pentru creşterea eficienţei energetice în unităţile de învăţământ din municipiu.

Proiectul, în valoare de peste 2 milioane de lei, este cofinanţat din fonduri europene prin Programului REGIO 2014-2020 şi vizează reabilitarea termică a grădiniţei cu program prelungit „Panseluţa/Arvácska” din cadrul Şcolii Gimnaziale „Gödri Ferenc”: termoizolarea faţadelor şi anveloparea întregii clădiri, înlocuirea tâmplăriei, amenajarea unei camere unde va fi montată o nouă centrală termică, de 150 KW, pe combustibil gazos, înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED de înaltă eficienţă şi instalarea a două sisteme de captare a energiei solare.

Prin implementarea acestui proiect, care se va finaliza până pe 30 octombrie 2020, consumul anual de energie primară a clădirii grădiniţei se va reduce de trei ori, iar emisiile poluante ale gazelor cu efect de seră se vor reduce de aproape cinci ori.

„Acesta este cel de-al patrulea proiect semnat pe această prioritate de investiţii cu municipalitatea din Sfântu Gheorghe, ridicând suma totală utilizată pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu ale tinerilor din municipiul reşedinţă a judeţului Covasna la circa 2,9 milioane euro. Valoarea totală a proiectului semnat azi este de peste 2,14 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă 98% din cheltuielile eligibile, adică peste 440 mii euro”, se arată într-un comunicat de presă al ADR Centru, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în urmă cu câţiva ani au fost finalizate cu succes alte şase proiecte, cu o valoare totală de peste 26 de milioane de lei, finanţate cu fonduri REGIO 2007-2013, prin care a fost reabilitată şi modernizată infrastructura educaţională de la mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Sfântu Gheorghe, în care învaţă peste 1.000 de elevi.

„Pentru această perioadă de finanţare avem deja semnate şi sunt în implementare proiectele de investiţii pentru reabilitarea termică a Grădiniţei „Gulliver”, a internatului şi a Sălii de festivităţi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, precum şi a Liceului de Artă „Plugor Sándor”. Actualul proiect este foarte important pentru că, în prezent, peste 520 de copii şi cadre didactice frecventează Grădiniţa cu program prelungit „Árvácska” (Panseluţa)”, a declarat primarul municipiului, Antal Arpad.

„În municipiul Sfântu Gheorghe am mai derulat cu succes proiecte europene, atât în perioada 2007-2013, cât şi pentru noua perioadă de finanţare, 2014-2020. (...) Faptul că se vor îmbunătăţi condiţiile de confort interior la grădiniţa „Árvácska/Panseluţa” din Sfântu Gheorghe va duce nu numai la o economie importantă, dar şi la îmbunătăţirea condiţiilor de igienă a copiilor în clădirea reabilitată termic şi arhitectural. Iar eficienţa energetică va fi dovedită de o scădere a consumului energetic cu mai mult de 800.000 Kwh/an. În ceea ce priveşte educaţia în Regiunea Centru, prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investiţii la mai multe obiective, fie la grădiniţe şi şcoli, fie la licee profesionale şi universităţi, prin reabilitarea energetică a mai multor clădiri şi prin investiţii directe pentru creşterea calităţii învăţământului”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Creţu, citat în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.