EDUCATIE 13 februarie 2018

Începe Caravana „Fiecare copil merită o poveste!“

de Covasna Media | 854 vizualizări

Peste 400 de preșcolari din județul Covasna și părinții lor vor participa la ateliere de lectură

Asociația OvidiuRo organizează în perioada 12-15 februarie 2018, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Caravana Fiecare copil merită o poveste, ce are ca obiectiv creșterea calității activităților de dezvoltare a limbajului în grădinițele din comunități sărace și, de asemenea, formarea profesorilor pentru modulele educaționale Șotron Doi* și Ateliere de Vară Șotron, ediția 2018. Caravana se desfășoară pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2017 – 2018 și va ajunge în județele cu un număr mare de comunități defavorizate, la nivel național.

Începând de luni, peste 400 de copii ce provin din familii defavorizate din județul Covasna - atât cei ce frecventează deja grădinița cât și cei ce urmează să fie înscriși, din septembrie - participă, alături de părinții lor, la ateliere de lectură în 7 grădinițe-gazdă din Valea Crișului, Bățanii Mari, Barcani, Brăduț, Turia și Sfântu Gheorghe. Fiecare zi de activități în grădiniță se va încheia cu un atelier de literație dedicat profesorilor participanți. În această săptămână, OvidiuRo va organiza și o sesiune de formare, găzduită de IŞJ Covasna, privind modulul educațional Șotron Doi, pentru profesorii din învățământul preșcolar care predau în comunități defavorizate.

Copiii participanți la atelierele de lectură vor primi câte o carte pentru acasă, iar profesorul-gazdă și ceilalți profesori din învățământul preșcolar participanți vor primi un kit educațional pentru grupă constând în cărți mici, mari și uriașe, materiale, postere și fișe educative. De asemenea, la sesiunea de formare, toți profesorii vor primi kituri educaționale pentru grupă, iar celor care vor organiza modulul educațional Șotron Doi, OvidiuRo le va pune la dispoziție kitul Șotron Doi.

„Anul acesta continuăm să fim prezenți în grădinițele din zone sărace, acolo unde este nevoie să creăm și să susținem o infrastructură pentru educație de calitate și literație. Am pregătit deja mii de kituri cu resurse educaționale ce stimulează cunoașterea și cărți ilustrate - ce vor ajunge atât în grupele de grădiniță, cât și acasă, la copii. Ca Agenție pentru Educație Timpurie, vom susține în continuare profesorii și vom organiza sesiuni de formare în practici educaționale axate pe dezvoltarea vocabularului și stimularea lecturii în grădinițe, prin metode de învățare centrate pe copil”, declară Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.

„Ne bucurăm să fim în continuare partenerii OvidiuRo - idee în care am semnat recent un protocol de colaborare pentru 2018 - și încurajăm cât mai mulți directori și profesori de învățământ preșcolar care lucrează cu copii ce provin din familii defavorizate să se alăture proiectului. În acest fel, împreună, vom reuși să creștem calitatea actului educațional în zonele rurale, în primul rând prin accesul la resurse de calitate, mai ales cărți – atât de necesare copiilor care nu au acasă nici măcar o carte”, a declarat Kiss Imre, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Covasna.

Fiecare copil merită o poveste este o continuare a caravanei Poftă de Carte, implementată de OvidiuRo în anul școlar 2016-2017, la nivel național, cu suportul Fundației Carrefour, în grădinițele din mediul rural cu cei mai mulți copii care provin din familii defavorizate, precum și a seriei de conferințe și de sesiuni de formare la care au participat peste 1.000 de profesori din învățământul preșcolar.

Proiectul va fi implementat, în fiecare județ, în colaborare cu grădinițe-gazdă și se adresează copiilor, părinților și profesorilor, care sunt invitați la activități de lectură în grădiniță. La finalul fiecărei săptămâni, zeci de profesori din județ și din zonele limitrofe vor participa la o sesiune de formare pentru modulul educațional Șotron Doi, modul ce se adresează copiilor încă neînscriși la grădiniță – prima ocazie pentru cei mici să exploreze drumul spre grădiniță, jocurile, cărțile și jucăriile.

*Modulul Șotron Doi este un program ce constă în 10 sesiuni săptămânale prin care copiii de doi ani sau mai mari care, din diverse motive, nu au descoperit încă grădinița, și părinții lor, se familiarizează cu  mediul structurat de învățare. Anul acesta, Șotron Doi se va desfășura în perioada martie – iunie 2018 iar OvidiuRo le va pune la dispoziție profesorilor voluntari un kit de resurse educaționale care să susțină activitățile Șotron Doi.

Pentru informații suplimentare: Larisa Dumitru, telefon: 0728 778 821, e-mail: larisa.dumitru@ovid.ro.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.