EDUCATIE 24 martie 2013

Horia Grama cere sancționarea vinovaților în scandalul de la Covasna

de Covasna Media | 1070 vizualizări

Deputatul PSD crede că șefa Inspectoratului Școlar Județean, Keresztély Irma, și directorul Grupului Școlar „Kőrösi Csama Sándor”, Simon István, trebuie traşi la răspundere

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că vinovații scandalului de la Grupul Școlar „Kőrösi Csama Sándor” din Covasna sunt șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Keresztély Irma, și directorul unității de învățământ, Simon István. Prin urmare, Grama este de părere că este absolut necesar ca în timpul cel mai scurt să se ia măsuri prin tragerea la răspundere a celor doi, tocmai pentru a evita repetarea unor situații similare pe viitor.

Horia Grama a declarat că purtarea tricolorulului și a însemnelor naționale ar trebui să fie o onoare pentru fiecare cetățean, prin urmare nu poate exista o ocazie potrivită sau mai puțin potrivită pentru arborarea acestuia.

Referindu-se la cazul elevei de la Covasna, care a fost „taxată” de colegi pentru că de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a venit la școală purtând o bentiță tricoloră, Grama a arătat că „chestiunea are rădăcini mai vechi”, respectiv interzicerea de către conducerea școlii de a se intona în cadru festiv imnul României de 1 Decembrie.

„Scandalul steagurilor secuiești, manifestările de 15 martie, au atras atenția și cred că e nevoie de moderație, inclusiv pentru români, pentru că și valorile noastre trebuie respectate. Vinovații pentru cazul de la Covasna sunt Keresztély Irma – pentru că nu e inspector școlar de ieri sau de azi și cunoaște situația județului, astfel că împreună cu directorul Simon István trebuia să aplaneze orice conflict, mai ales că a observat evoluția diferendului. Românii s-au solidarizat cu fetița pentru că ea evident a fost traumatizată, tocmai de asta e necesar ca în cel mai scurt timp să se ia măsuri urgent și să fie trași la răspundere șefa IȘJ și directorul de la Kőrösi Csama Sándor. Dacă iar se va ascunde totul sub preș, cum s-a mai făcut, nu va fi bine. Eu le transmit românilor și maghiarilor un îndemn la moderație, ca nu cumva să inițiem apoi ceva de necontrolat”, a mai spus Grama, referindu-se la posibilitatea unor contramanifestări ale comunității maghiare vizavi de manifestările recente de susținere pentru eleva de la Covasna.

În ceea ce privește declarațiile fetei, care a șocat atunci când a afirmat că urăște maghiarii, Horia Grama crede că trebuie pătruns mai adânc în problemă, pentru a se afla de la ce ar putea porni acest sentiment nefiresc pentru un copil de 15 ani.

„E o chestiune ce ține de comportamentul unor maghiari, de antiromânismul lor – adică poate această politică naște în sânul românilor o ripostă, pentru că nu cred că românii pot fi acuzați că nu-și doresc o conviețuire în liniște și armonie cu maghiarii”, a mai spus Grama, amintind că România are poate cea mai permisivă legislație din UE atunci când vine vorba de minorități, legislație ce a fost votată de parlamentari români, care întotdeauna au fost majoritari reprezentanților UDMR în Parlament.

„UDMR și toți reprezentanții politici ai minorității maghiare trebuie să fie responsabili în ceea ce fac, să respecte valorile Statului Român. Orice act negativ izolează comunitățile românești de cele maghiare și zona aceasta de restul zonelor”, as conchis deputatul Horia Grama.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
NG, 25 martie 2013
Povestea iubirii adolescentine transata politic ... O romanca si o unguroaica iubesc acelasi baiat. La un moment dat chiar se bat pe tema aceasta. Pe 15 martie, unguroaica realizeaza ca gestul de a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.