EDUCATIE 3 iunie 2023

Experiențe de neuitat, de Ziua Copilului, la Târgu Secuiesc

de Diana Pantelimon | 1170 vizualizări

„Bijuteria” municipiului Târgu Secuiesc, parcul W. Wegener, a prins joi, 1 Iunie, de Ziua Internațională a Copilului, și mai multă viață decât de obicei. Organizatorii au pus la cale un întreg festival pentru a-i sărbători pe cei mici. Acesta s-a întins pe trei zile de poveste, oferind tuturor experiențe de neuitat.

Primele două zile au fost doar „încălzirea”. La Casa de Cultură „Vigadó”, cei mici au putut lua parte la spectacole de teatru și cinema. Totodată, a fost inaugurat primul adăpost pentru pisici din România, „Lénárd Benji”, într-o locație de basm, cu măgăruși, capre, oi și căprioare, dar și cu spațiu „din plin” pentru diverse jocuri în aer liber.

Mult așteptata zi de 1 Iunie a început, în minunatul parc, cu gimnastică matinală. Mulți copii au spus „prezent” chemării antrenoarei Pap Ágnes care, cu energia și mimica ei molipsitoare, i-a trezit pe încă somnoroșii prichindei.

Programul a continuat cu teatru de păpuși. Clasica poveste „Capra cu trei iezi” a lui Ion Creangă a fost prezentată de talentații Majoros Erika și Ádám, care au captat atenția copiilor până la final, când au dezvăluit și câteva secrete din culise.

În paralel cu programul de pe scenă, s-a desfășurat și Olimpiada Copilașilor, cu jocuri și probe sportive distractive coordonate de antrenoarea Kozma Orsi. Câștigătorii competițiilor au fost premiați cu trofee reprezentând mascota festivalului, Micul Raton.

Kádár Zoltán din Reghin, povestitor și profesor de muzică, dar și membru al trupei „Mano & Gregor”, înființată de doi covăsneni, i-a purtat pe copii într-o călătorie imaginară fantastică. La finalul aventurii de poveste, cei mici au revenit la viața reală mai încrezători în forțele proprii, fiind capabili de a face chiar și magie.

Un alt moment interactiv a fost concertul formației „Kiflihajó” din Ungaria. Pe o corabie în formă de corn (produsul de panificație), s-au aventurat cu toții nu pe Marea Neagră sau Mediterană, ci pe Marea Muzicii. Căpitanul Csücsök și echipajul său au făcut atmosferă prin stilul muzical vesel, antrenându-i pe copii la dans în fața scenei.

În pauzele de muzică și dans, ca într-un carusel amețitor, copiii și-au găsit repede ocupație la ateliere de lucru manual cu plastilină, argilă, lemn, piele, pâslă, broderie, pictură pe față, suflare și pictură pe sticlă, sculptură în lemn, olărit, dar și la tragerea cu arcul, la șahul uriaș sau la cartea uriașă de colorat.

Cei care au participat la Atelierul Textil, au avut ocazia să-și confecționeze, după propria imaginație și creativitate, câte o piesă vestimentară unică. Ajutați de fondatoarea Studioului KreaKids, Babos-Máthé Réka, micii designeri vestimentari au experimentat cusutul la mașină și surfilatul. După ce au terminat treaba în atelier, au urcat pe scenă într-o scurtă și simpatică paradă a modei, unde și-au prezentat cu mândrie propriile creații.

Puțini au fost copilașii pe care i-am văzut fără picturi pe față. Aproape toți au trecut pragul atelierelor de Facepainting, de unde au ieșit cu adevărate opere de artă pe chipurile lor senine. Am putut observa mult talent și pricepre în spatele personajelor alese, rupte parcă direct din filmele animate.

Sirenele mașinilor de poliție și de pompieri au răsunat câteva ore bune, deoarece copiii au stat la cozi lungi pentru a nu pierde ocazia de a apăsa butoanele coloratelor autovehicule ale salvatorilor în uniformă. Au fost de interes și măturătoarea stradală și mașina de gunoi. Iar echipamentele celor de la SAS, Serviciul de Acțiuni Speciale, au fost admirate de ochii micilor curioși, unele chiar și probate.

N-au lipsit nici voluntarii Asociației Salvatore, care au susținut demonstrații de prim ajutor și au prezentat ambulanța din dotare.

Maratonul de evenimente s-a încheiat cu discotecă în aer liber. Pap Ágnes a revenit în forță la final de sărbătoare și, ca un magnet, a atras zeci de copii la dans.

Pe final, trupa Lau-Do din Sânzieni a cântat pentru cei care au rămas, în ciuda ploii. Cu un spectacol numit sugestiv „Depășind orice obstacol”, membrii formației au ignorat vremea urâtă și au încălzit sufletele celor prezenți cu muzica lor plăcută, relaxantă, dar și veselă în același timp. 

Într-un cadru sigur, primitor, intim, cald, prietenos și de familie, comunitatea s-a distrat, s-a relaxat, s-a simțit bine și n-a lăsat nimic în urmă. N-am văzut nici măcar o bucată de gunoi lăsată accidental. Semn că ori participanții la festival au fost civilizați și au avut „ochi” să vadă tomberoanele, ori oamenii responsabili de curățenie au fost în permanență „pe fază” și au avut grijă ca parcul să fie impecabil până la final.

Ziua de 1 Iunie în Târgu Secuiesc a fost una de poveste. O atmosferă generală de veselie, distracție, dar în același timp și mult calm și relaxare. Dovadă stau chipurile din sutele de fotografii care „vorbesc de la sine”, postate pe paginile de Facebook ale organizatorilor Casa de Cultură „Vigadó”, Primăria Municipiului Târgu Secuiesc și Fundația Wegener Pro Sanitate.

S-a încheiat încă o ediție bilingvă de festival unde cei mici și cei mari, deopotrivă, s-au bucurat de o fărâmă de copilărie. Care, știm cu toții, trece atât de repede. Am clipit de două ori și am devenit adulți. Cu probleme, griji, provocări și un iureș zilnic din care nu reușim să ne mai desprindem. Dar ne rămân, pe viață, amintirile  experiențelor dobândite la astfel de evenimente.

Mai multe fotografii, aici: 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.