EDUCATIE 26 iunie 2020

„Europa, încotro?” – un europarlamentar a răspuns întrebărilor puse de elevi covăsneni

de Covasna Media | 1517 vizualizări

Este a doua oară când elevii covăsneni intră în dialog cu un europarlamentar 

Programul „EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European” a dat șansa miercuri, 24 iunie, altor doi elevi din Întorsura Buzăului să discute direct, cu ajutorul mijloacelor online, cu un ales european. De această dată, europarlamentarul Siegfried Mureșan a stat  față în față cu tinerii întorsureni. 

La discuție au participat în total doi elevi din București, doi elevi din Satu Mare și doi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului, dar și un profesor de la același liceu. 

Discuția a fost intitulată „Europa, încotro?” și a abordat două teme principale: „Tinerii în contextul european”, respectiv „Viitorul Uniunii Europene”.

Elevii covăsneni care au participat la discuție sunt Andreea Calcea și subsemnatul, David Leonard Bularca. Alături de noi a participat, ca să se asigure că totul decurge normal, profesorul Silviu Popica.

Îmbucurător este faptul că răspunsurile pe care le-am primit de la europarlamentarul Siegfried Mureșan au fost detaliate și pe înțelesul tuturor, chiar dacă putem spune că s-au atins și anumite teme mai sensibile.

În calitate de tineri am fost curioși să aflăm dacă legea care interzice exprimările în domeniul educației cu privire la identitatea de gen a ajuns la urechile europarlamentarilor de alte naționalități. Europarlamentarul Siegfried Mureșan ne-a spus că nu s-a discutat despre acest subiect în plenul Parlamentului European și ne-a mărturisit, sincer, că nu este de acord cu legea adoptată de Senat. Totodată, acesta este de părere că Președintele României nu va promulga o astfel de lege.

Sunt muncitorii români exploatați în țările din Uniunea Europeană?

Pe parcursul discuției noastre am vorbit și despre o rezoluție care a fost adoptată de către europarlamentari cu privire la drepturile muncitorilor sezonieri, iar una dintre colegele care au participat la discuție l-a întrebat pe Siegfried Mureșan dacă este de părere că muncitorii români sunt exploatați. 

Europarlamentarul a spus că nu ar folosi chiar cuvântul „exploatați”, însă tocmai pentru că anumite lucruri nu sunt conforme s-a votat rezoluția care își propune să aducă mai multe drepturi muncitorilor sezonieri din statele membre ale Uniunii Europene.

Întrebări legate de Brexit, despre cum își va reveni UE după pandemie și ce ar trebui să facă tinerii români

În același timp s-a discutat despre ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din familia europeană. În timp ce noi, elevii, eram îngrijorați că s-a creat un precedent și că este posibil ca și alte țări să-și dorească ieșirea din UE, europarlamentarul Mureșan ne-a spus că nu crede că se va întâmpla așa. 

Siegfried Mureșan este de părere și că Uniunea Europeană s-a descurcat bine în a gestiona criza creată de coronavirus și ne-a îndemnat pe noi, elevii care am participat la discuție, să ne exprimăm întotdeauna, să fim organizați și să nu ne fie frică să discutăm cu tineri din orice colț al lumii, deoarece nu suntem cu nimic mai prejos decât alții.

Concluzia discuției a fost dată chiar de o colegă care a spus că „Oamenii văd întotdeauna partea proastă, dar iată că sunt și lucruri bune care se întâmplă”. Într-adevăr, iată că dacă în trecut ne-ar fi trebuit săptămâni întregi de discuții pentru ca un europarlamentar să vină la o dezbatere cu noi și am fi avut o mulțime de lucruri organizatorice de stabilit, acum este suficient să avem un laptop sau smartphone, o conexiune bună la internet și să fim deschiși la dialog.

O acțiune similară a avut loc la începutul lunii iunie, când mai mulți tineri, printre care și David Ușurelu de la liceul „Eliade”, au avut șansa să stea de vorbă, tot prin mijloace online, cu europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Atunci, temele de discuție au fost despre cum este acum Uniunea Europeană și cum va fi în viitor, dar și ce face aceasta în contextul pandemiei de coronavirus.

Sursa foto: Andreea Calcea, Siegfried Mureșan – Facebook, Observatorul de Covasna

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.