EDUCATIE 6 august 2018

„Etică şi integritate“, tema ediţiei din acest an a Şcolii Naţionale de Democraţie de la Pădureni

de Agerpres | 1136 vizualizări

Peste 70 de elevi şi studenţi din ţară participă la cea de-a VII-a ediţie a Şcolii Naţionale de Democraţie de la Pădureni, organizată de Asociaţia Pro Democraţia şi Ministerul Tineretului şi Sportului, având ca temă „Etică şi integritate“.

Pe parcursul taberei, aceştia vor avea ocazia de a afla mai multe informaţii despre valorile şi principiile democraţiei, conceptul de bună guvernare, drepturile omului, integritate şi moralitate, precum şi despre managementul proiectelor şi voluntariat.

„Este un proiect foarte frumos şi interesant, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani, în cadrul căruia încercăm să îi învăţăm mai multe lucruri despre ceea ce înseamnă cetăţenia activă, democraţie, bună guvernare, transparenţă. Ediţia de anul acesta se axează mai mult pe etică şi integritate, pentru că ne propunem să dezvoltăm în aceşti oameni tineri atitudinea de om corect, onest, empatic (...) Aceste teme vor fi legate de activităţi non-formale, de dezvoltare personală, de cunoaştere între ei. Sunt tineri care vin din mai multe comunităţi şi vrem să se cunoască, să se împrietenească. Avem tineri care sunt foarte timizi, (...) iar astfel de activităţi îi ajută să se dezvolte, să se deschidă“, a declarat Iuliana Iliescu, manager programe în cadrul Asociaţiei „Pro Democraţia“ din Bucureşti.

Prezent vineri la deschiderea oficială a Şcolii de Democraţie, politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că este important ca tinerii să fie „înarmaţi“ cu informaţii care să îi ajute să discearnă adevărul de fals şi să facă alegerile bune.

„Este foarte important, mai ales în acest moment istoric, să discutăm despre democraţie, despre democraţie liberală, într-un moment în care bate un vânt de aşa-numită democraţie iliberală, ori, pentru a pregăti viitoarea generaţie de cetăţeni ai României pentru democraţie, ei trebuie să aibă noţiuni de bază (...) În momentul în care suntem inundaţi de fake news, de teorii ale conspiraţiei este important ca oamenii să fie convinşi de beneficiile democraţiei. În acest moment, există foarte multe critici la adresa democraţiei, aici, în Europa şi în restul lumii, dar, vorba lui Churchill: „democraţia este cel mai rău regim politic, cu excepţia tuturor celorlalte“ (...) Am fost întotdeauna entuziasmat de calitatea tinerilor care participă la tabăra de la Pădureni (...) Am avut discuţii foarte interesante în anii precedenţi şi sper ca şi în acest an să avem discuţii la fel de interesante (...) Dacă tinerii nu sunt înarmaţi cu informaţii care să îi ajute să discearnă ce este adevărat şi ce este fals, atunci va fi foarte dificil să facă alegerile bune“, a declarat Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.

Cătălin Lazăr, consilier în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, unul dintre coordonatorii proiectului, e de părere că pe lângă cunoştinţele teoretice pe care le oferă participanţilor, această Şcoală Naţională de Democraţie îi rupe pe tineri de lumea virtuală şi îi aduce „mai aproape de realitatea cotidiană“.

„Cine ar fi spus acum câţiva ani că Şcoala Naţională de Democraţie va deveni un punct pe agenda tineretului din România şi că persoane recunoscute la nivel naţional vor veni alături de noi să susţină acest demers? (...) Tinerii care au venit aici, chiar prin prezenţa lor dovedesc că le pasă şi că nu rămân indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor (...) Pe ei îi leagă dorinţa de a înţelege mai bine ce se întâmplă în jurul lor, iar când ai asemenea tineri dornici este extraordinar (...) Acestea sunt momentele care te motivează să mergi mai departe“, a declarat pentru AGERPRES, Cătălin Lazăr.

Tabăra, care se va încheia pe 8 august, este organizată în cadrul unui proiect implementat de către Asociaţia „Pro Democraţia“ şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative - Facultatea de Ştiinţe Politice, Direcţia Generală Anticorupţie şi American Councils for International Education Romania, cu sprjinul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.