EDUCATIE 11 decembrie 2019

Elevii, telefoanele și corupția

de Daniela Luca | 3066 vizualizări

Cine sunt câștigătorii concursului SMART

Cele mai bune filme de scurtmetraj înscrise în concursul județean SMART (Scurt Metraje Anticorupție Realizate cu Telefonul) au fost desemnate la Gala de premiere care a avut loc marți, 10 decembrie, la Cinema Arta by Cityplex din Sfântu Gheorghe. Cele opt echipe de elevi au putut să își vadă creațiile pe marele ecran, iar pe lângă cele trei filmulețe declarate câștigătoare în urma votului juriul, și publicul a putut să aleagă scurtmetrajul preferat. 

Marți seara, la Gala de premiere, Sala de la Cinema Arta by Cityplex a devenit neîncăpătoare, iar spiritul competitiv plutea în aer. Elevii participanți, susținătorii și profesorii erau nerăbdători să vadă creațiile tuturor celor înscriși în concurs. 

Cele opt echipe de elevi înscrise în concurs, coordonate de profesori, au realizat cu ajutorul telefonului mobil câte un film de scurtmetraj de maxim două minute. Subiectul principal al creațiilor l-a constituit corupția și efectele ei. 

Reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție a M.A.I. au precizat că toate scurtmetrajele au abordat într-un mod foarte creativ atitudinea care trebuie adoptată față de faptele de corupție și urmările pe care le are aceasta asupra viitorului tinerilor, fapt care le-a îngreunat jurizarea. 

Premii pe măsură 

Juriul, format din câte un reprezentant din partea organizatorilor și partenerilor, a evaluat filmulețele trimise de elevi după mai multe criterii, printre care originalitatea și creativitatea, încadrarea în tematica impusă, claritatea mesajului transmis, dar și a imaginii și sunetului. 

Premiul I, care constă într-un voucher la un hotel wellnes și o masă festivă, a fost câștigat de elevii de la Colegiul „Székely Mikó”. Aceștia au concurat cu scurtmetrajul „Lumina”. 

 „Scurtmetrajul a fost despre o fetiță care nu are note prea bune la matematică și care are o relație cu profesorul de la această materie. În final, ea realizează că nu mai vrea să continue așa și că e greșit să suporte așa ceva pentru note. Sper ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni, deși la noi în județ nu prea cred că e o problemă reală”, ne-a spus unul dintre elevii care au participat la realizarea scurtmetrajului „Lumina”, Demeter Hunor. 

O echipă formată din elevii de la Liceul Mikes Kelemen a câștigat locul II cu lucrarea intitulată „Permisul”. Scurtmetrajul a avut ca subiect consecințele negative ale corupției la școlile de șofat, iar câștigătorii au primit un voucher la pista de karting din Târgu Secuiesc. 

Locul III și un voucher în valoare de 100 de euro la o firmă de telefonie mobilă a plecat către elevii de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Scurtmetrajul „Corupția nu e soluția” a avut ca subiect consecințele cercului vicios al dării și luării de mită în școli și spitale. 

Elevii de la Liceul de Arte „Plugor Sándor” au obținut votul publicului 

După vizionarea scurtmetrajelor, peste 80 de persoane din public au scanat un cod QR de pe ecranul cinematografului pentru a vota scurtmetrajul preferat. În final, echipa care a primit votul celor din sală și care a obținut zece bilete la Cinema Arta by Cityplex a fost formată din elevii de la Liceul de Arte „Plugor Sándor”. Aceștia au filmat un scurtmetraj despre corupția în școli – „Truth revealed” (din engl. adevărul dezvăluit). 

„Ce am făcut astăzi este o mică picătură, dar care se va vedea mai târziu” 

Emoțiile și entuziasmul primei ediții a concursului SMART s-au văzut atât pe chipurile elevilor participanți, cât și pe cele ale organizatorilor respectiv partenerilor care speră ca evenimentul să aibă continuitate. 

„Eu sper din suflet ca această competiție să continue și ne dorim ca și Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna să fie partener în continuare. Eu susțin din tot sufletul astfel de campanii pentru că generația tânără este viitorul. Pământul lor le rămâne, societatea civilă lor le rămâne și dacă nu le dăm un exemplu de acum de la o vârstă fragedă, mai târziu tot noi ne vom plânge. Așadar, sperăm din tot sufletul că ceea ce am făcut astăzi este o mică picătură, dar care se va vedea mai târziu”, ne-a spus președinta Asociației Pedagogilor Români din Județul Covasna, Loredana Muntean. 

Competiția s-a desfășurat în perioada 14 octombrie – 10 decembrie și a fost organizată de Serviciul Județean Anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție a M.A.I., în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Banca Transilvania – Sucursala Sfântu Gheorghe, Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna și Cinema Arta by Cityplex din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.