EDUCATIE 12 iulie 2023

Elevii de la Liceul de Arte „Plugor Sándor” au participat la o tabără de muzică de neuitat

de Daniela Luca | 1723 vizualizări

Cea de-a doua ediție a Taberei de Teorie, dedicată elevilor de la Liceul de Arte „Plugor Sándor”, s-a desfășurat între 3 și 7 iulie și, cu toate că e vacanță, a umplut cu viață coridoarele școlii. Au participat elevi de vârste diferite, de la secțiile română și maghiară, iar profesorii s-au unit în misiunea de a veni în ajutorul tinerei generații de muzicieni în transformarea cunoștințelor teoretice în artă creativă.

Scopul principal al acestei tabere, spun organizatorii, a fost aprofundarea cunoștințelor dobândite pe parcursul anului școlar, precum și aplicarea practică a acestora, analiza critică a fenomenului muzical, implementarea în plan practic a cunoștințelor teoretice, precum și evidențierea punctelor reper pentru a veni în ajutorul orientării elevilor în arta muzicală. Pe lângă toate acestea, profesorii au considerat că este important să vină în ajutorul tinerei generații de muzicieni în transformarea cunoștințelor teoretice în artă creativă.

„Considerăm că participarea elevilor, venind din cicluri diferite și cu pregătire diferită, constituie un succes al taberei. Am avut elevi care anul acesta au terminat clasa a V-a, dar și care au absolvit liceul. Acestora din urmă, cele cinci zile au venit în ajutorul pregătirii pentru admiterea la facultate.

Din punct de vedere profesional, diferența între activitățile din cadrul taberei și cele de la orele de curs constă în faptul că am avut posibilitatea de a lucra individual cu fiecare elev în parte și în funcție de necesitatea fiecăruia, acest lucru nefiind posibil în cadrul orelor de curs, disciplina TSD fiind una la care predarea se realizează pe grupe de elevi”, transmit organizatorii. 

Conform acestora, cel de-al doilea scop al taberei a fost consolidarea echipei, ocazia de a se cunoaște și în alte circumstanțe, de a preda prin joc și prin descoperire, astfel transformând învățarea într-o activitate atractivă pentru toți participanții. Pe parcursul acestor cinci zile de tabără, profesorii spun că s-au legat noi prietenii, iar relația dintre cadrele didactice și elevi a devenit mai apropiată, mai personală. 

Ce spun elevii? 

Iată câteva mărturii de la elevii care au avut ocazia să participe la tabăra de săptămâna trecută. 

„A fost util, am învățat foarte multe. Atmosfera și compania au fost foarte distractive”. 

Au participat elevi atât de la secția maghiară, cât și de la secția română, astfel că, pe parcursul activităților de învățare și de recreere, aceștia au avut posibilitate de a învăța și limba, au mai spus profesorii. 

„Mi-a plăcut în tabără deoarece am învățat să vorbesc puțin mai bine românește”. 

„Eu nu cunosc niciun elev care să se fi dus acasă decepționat de această tabără. Mai degrabă, întrebarea care se pune în ultima zi e «De ce trebuie să mergem acasă?», ceea ce nu e de mirare, deoarece aici fiecare dintre noi este acceptat așa cum e, nimeni nu este marginalizat. Se poate evolua foarte mult la teorie datorită doamnelor și domnului profesor, care, fără să cunoască oboseala, ne motivează și ne învață. Nu ducem lipsă nici de distracție. În timpul liber, după cină, ne jucăm și ne distrăm”. 

„Invitația primită de la profesorii noștri de specialitate muzicală - teorie, solfegii, dicteu, istoria muzicii, armonie și forme - a fost binevenită pentru noi absolvenții claselor a XII-a, care, împreună cu elevii de la specializarea muzică din cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor”, am putut participa la o tabără de muzică în Sfântu Gheorghe. În tabără, atmosfera a fost foarte plăcută, deoarece atât pregătirile muzicale cât și celelalte activități la care am participat au fost foarte bine gestionate de către cadrele didactice care au fost alături de noi și cărora le mulțumim din suflet pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, pentru a ne simți minunat împreună. Pentru noi, cei mai mari dintre colegi, amintirea acelor zile minunate va rămâne în suflet ca un ultim moment din viața de școlar, pentru că doar peste câteva săptămâni soarta fiecăruia dintre noi poate va lua o altă întorsătură sau poate va merge în continuare pe aripile muzicii, totul pe o altă treaptă a vieții, posibil cea de student. Mii de mulțumiri tuturor profesorilor care au contribuit la modelarea noastră ca oameni, care au reușit să ne pregătească frumos pentru drumul pe care vom păși fiecare dintre noi. Vom primi cu drag orice invitație de la profesorii noștri pentru a fi alături de ei, fie la concerte, fie la tabere sau orice alte tipuri de activități. Vă mulțumim”. 

Profesori care au coordonat tabăra sunt Domokos Orsolya, Kovács Janka-Hanna, Makkai Zoltán și Kerezsi Gyopár Iringó. Aceștia au ținut să mulțumească pentru sprijin Fundației Comunitare Covasna, firmei Sound Studio și Brutăriei Dioszegi, precum și Liceului de Arte „Plugor Sándor”. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.