EDUCATIE 26 septembrie 2019

Elevii de la „Bălcescu” și „Brâncuși” pleacă în Polonia

de Covasna Media | 4137 vizualizări

Vizita de studii face parte dintr-un proiect Erasmus+ la care cele două școli sunt partenere 

Cu gust de toamnă, cu timp de „poveste” și rost de o experiență nouă sunt zilele acestea pentru participanții din România la mobilitatea de tineret organizată în cadrul proiectului Erasmus+ ONCE UPON TODAY...IN EUROPE „(Y)OUR 1989”, care urmează să aibă loc în Krzyzowa, Polonia, în perioada 29 septembrie – 4 octombrie 2019. 

Ne pregătim de plecare un profesor însoțitor și 8 tineri, parte a grupului extins de elevi selectați în proiect din cele două licee tehnologice (Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe) care au lucrat individual, în perechi și pe grupe la realizarea miniproiectului generic denumit „Discovering the Past”. În imaginea unui Muzeu local al anului 1989 în format digital, tinerii noștri au cules „povești” nespuse până acum referitoare la evenimentele anului 1989 din propria familie, de la vecini, cunoștințe, care i-au inspirat pe unii dintre ei să-și imagineze momentele relatate și să le reprezinte prin desen. Alții au descoperit în paginile ziarului brașovean „Drum nou”, de-a lungul anului 1989, amănunte legate de viața muncitorimii, de preocuparea pentru industrie și agricultură, activitățile dedicate tinerilor, programul TV, la teatru și la cinematograf, anunțuri familiale, înștiințări ale miliției locale. S-au oprit și asupra paginilor cu poezii patriotice neauzite până atunci, asupra fotografiilor din decembrie 1989 care înfățișau un centru diferit al orașului de astăzi, o lume agitată și dornică de libertate, cea a tinereții părinților lor. Au văzut pentru prima dată monumentul ridicat „În memoria luptătorilor anticomuniști 1944-1989” din fața Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu”, unde au fost întâmpinați cu o poveste de viață trăită, spusă de un domn care a acceptat invitația noastră. La acestea se adaugă alte povești auzite și înregistrate în cadrul evenimentului de Storytelling care a avut loc la Întorsura Buzăului în data de 10 iulie 2019. 

Rezultatele obținute în acest moment al miniproiectului „Discovering the Past” se traduc mai ales prin reușita de a aduce tineri împreună și de a le crea timpul și spațiul pentru dialog, de a-i face mai conștienți, de a contribui la formarea / dezvoltarea sentimentului de apartenență. Colecția „poveștilor” locale nespuse până acum și traduse în limba engleză, galeria foto din anul 1989, „poveștile” din „Biblioteca Vie” fac obiectul prezentării din Polonia. De asemenea, participanții la mobilitate au creat logouri pentru miniproiectul nostru, au votat și l-au ales pe cel mai inspirat. 

Le mulțumim încă o dată tuturor celor care au acceptat propunerea de a ne împărtăși ceea ce au trăit în anul 1989, am simțit că nu le-a fost ușor, le mulțumim mai ales pentru timpul petrecut împreună. Le mulțumim pentru sprijinul acordat conducerilor celor două școli, părinților implicați în proiect. 

Câteva impresii ale tinerilor implicați în proiect:

„Din punctul meu de vedere, proiectul acesta m-a făcut mai curajoasă în legătură cu poveștile din anul 1989. La început mi s-a părut greu, dar pe parcurs a început să-mi placă ceea ce fac”. (Andra)

„Părerea mea despre acest proiect Erasmus+ este că ne-a ajutat să înțelegem cât de greu le-a fost oamenilor din zona noastră, din România, înainte și după Revoluția din 1989”. (Norbert)

„Prin intermediul acestui proiect multe persoane pot afla poveștile istorice ale zonei noastre”. (Alex)

„Din punctul meu de vedere, acest proiect Erasmus+ ne ajută foarte mult să socializăm, să cunoaștem oameni noi și locuri noi și să fim o echipă, să fim responsabili”. (Kriszta)

„Proiectul ne unește, pe noi cei din România, ne inspiră și ne dezvoltă prin experiența unică”. (Emanuel)

Participanții la mobilitatea de tineret din Polonia: Boricean Adrian, Kalányos Emanuel, Popica Alexandru, Borcea Angela Maria, Iene Andra, Incze Kriszta Annamária, Hermenean Ionela-Emilia și Garai Norbert. 

Profesori coordonatori miniproiect: 

prof. Tordai Carmen, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”

prof. Filofi Nicoleta-Andreea, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.