EDUCATIE 2 octombrie 2018

Elevii covăsneni nu au minivacanță de referendum sau Ziua Educației

de Iulia Drăghici - Taraș | 1032 vizualizări

În județul Covasna, Ziua Mondială a Educației și Profesorilor se sărbătorește în școală

Chiar dacă sunt județe unde școlile se închid de vineri, 5 octombrie, folosind ca prilej Ziua Mondială a Educației, dar și pregătirea referendumului pentru definirea familiei, din 6 și 7 octombrie, în Covasna nu e zi liberă, anunță reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Covasna.

Mai multe școli din județ se vor transforma în secții de votare cu ocazia referendumului pentru definirea familiei, însă acest lucru nu îi împiedică sau determină pe elevii și profesorii covăsneni să vină la școală vineri, cum, de altfel, se întâmplă în câteva județe din țară, cum ar fi Bihorul. Nici măcar faptul că pe 5 octombrie se marchează Ziua Mondială a Educației nu i-a „înduplecat” pe inspectorii școlari să decreteze această zi ca fiind liberă, ba din contră.

„Nu sunt zile libere. Confuzia vine de la faptul că ziua de 5 octombrie este Ziua Educației și în Ordinul Ministrului care reglementează structura Anului Școlar este stipulat că se fac alte activități specifice în școală, dar nu că ar fi zi liberă. În județele în care s-a încheiat contract colectiv de muncă la nivel județean astfel încât ziua respectivă a fost stabilită zi liberă, acolo sunt zile libere, oricum, indiferent dacă era referendumul sau nu. Sunt câteva județe care într-adevăr au specificate ziua aceea ca fiind liberă. La noi, în județul Covasna, nu este cazul. De Ziua Educației vor fi activități specifice, pe lângă cele de curs, că în mod sigur vor fi și cursuri. Dacă va fi problemă în unele școli în care se organizează referendum, atunci își vor organiza activitatea astfel încât să nu fie perturbate. Și până acum au fost secții de votare în școli, și toți au știu ce au de făcut”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general, Kiss Imre.

Acesta a mai spus că singura variantă care ar putea duce la închiderea școlilor înaintea referendumului este o hotărâre de Guvern, care e puțin probabil să mai vină, fiind timpul deja scurt.

„Dacă era să fie declarată zi liberă, trebuia să o facă de săptămâna trecută, când a fost ședință de Guvern. Dacă nu au declarat, înseamnă că la noi activitățile se vor desfășura normal, în sensul că  sunt și activități specifice”, a explicat inspectorul școlar general, care a subliniat și anul acesta ca și anul trecut că „Ziua Educației trebuie să fie sărbătorită acolo unde se desfășoară educația, deci e normal să nu fie zi liberă”.

Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită la 5 octombrie, începând cu anul 1994. „Dreptul la educație înseamnă dreptul de a avea un profesor calificat” este tema din jurul activităților organizate la nivel mondial de UNESCO în 5 octombrie anul acesta, zi în care se marchează totodată și Ziua Mondială a Profesorilor.

Tema „a fost aleasă pentru a reaminti comunității globale că dreptul la educație nu poate fi atins fără dreptul de a avea profesori pregătiți și calificați. Chiar și în ziua de astăzi, o provocare continuă la nivel mondial este aceea a numărului mic de cadre didactice”, arată mesajul publicat pe site-ul oficial UNESCO.

În ceea ce privește referendumul, care începe sâmbătă, 6 octombrie și continuă până duminică seara, în județul Covasna vor fi amenajate 214 secții de votare.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.