EDUCATIE 23 februarie 2024

Elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” în vizită la Bruxelles în Parlamentul European

de Covasna Media | 1845 vizualizări

În perioada 19-21 februarie,  ambasadorii  juniori ai Programului EPAS - Școli-Ambasador ale Parlamentului European, profesorul coordonator Maria Bularca și primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, au vizitat Parlamentul European de la Bruxelles, la invitația europarlamentarului Vlad Marius Botoș. 

Vizita s-a înscris în calendarul activităților Parlamentului European, activități dedicate tinerilor și celor care iau decizii cu impact social și economic în comunitățile pe care le coordonează. 

Grupul LTME a pătruns astfel în cel mai mare parlament transnațional din lume și a putut cunoaște competențele și rolul acestuia. Prezentarea susținută chiar de europarlamentarul Vlad Botoș a cuprins lista activităților Parlamentului European, componența acestuia și rolul celor 20 de comisii permanente, fiecare responsabilǎ cu o anumitǎ arie sau politicǎ: afaceri externe, mediu, dezvoltare, comerţul intern, bugetul, etc., utilizând metode de lucru specifice domeniului de expertizǎ. Am aflat, de asemenea, că Parlamentul European are două subcomisii temporare, create din când în când pentru a acoperi subiecte specifice. Comisiile examinează și propun amendamente la propunerile de directive și de regulamentele elaborate de către Comisia Europeană și care sunt supuse spre examinare și Consiliului Uniunii Europene. Pe lângă legislație, comisiile iau parte la diverse activități: supervizarea și monitorizarea Comisiei, audieri ale comisarilor candidați și altele. 

Iată ce spun ambasadorii juniori participanți despre impactul acestor activități și despre însemnătatea Uniunii Europene: 

  •  Prin participarea la această activitate am avut ocazia să învăț mai multe despre UE și despre rolul fiecărei instituții Europene. A fost o ocazie unică și deosebită de a vizita Parlamentul, dar și de a-l întâlni pe domnul europarlamentar Vlad Botoș, care ne-a întâmpinat cu căldură. UE, pentru mine, înseamnă pace și libertate. (Melania Popica, clasa a XI-a C)
  • De fiecare dată, aceste vizite au un impact pozitiv asupra mea. Mi-am dat seama că merită să aspiri la ceva mai presus decât alții și că trebuie să muncești din greu pentru asta. ⁠UE reprezintă libertate. Este idealul democrației pe care cu toții îl iubim. O viață în libertate merită trăită. (Marku Precup, clasa a XI-a C)
  • Prin vizita de la Bruxelles am învățat foarte multe despre UE și despre rolul important pe care acesta l-a jucat în istorie. Cel mai important lucru este faptul că Uniunea Europeană, dincolo de scopul politic pe care îl are, înseamnă pace și nu în ultimul rând, înseamnă oameni. Pentru mine UE înseamnă diversitate, pace si uniune între oameni, un loc sigur în care granițele nu contează. (Daria Buzea, clasa a X-a C)
  • Pentru mine, Uniunea Europeană reprezintă o comunitate care își propune să promoveze pacea, prosperitatea și solidaritatea între națiuni, oferind beneficii precum libertatea, respectarea drepturilor și protecție. Vizita în Parlamentul European din Bruxelles m-a convins că fac parte, alături de restul cetățenilor, din această unitate, numită Uniunea Europeană. De asemenea, am aflat cât de importanți suntem noi, ca și cetățeni europeni, deoarece noi suntem responsabili de deciziile UE prin exprimarea opiniilor, dar mai ales prin vot. Pe lângă acestea, am aflat și cum funcționează Parlamentul, cum este elaborată legislația și de ce este importantă politica europeană. (Antonia Băilă, clasa a XI-a B)
  • Vizita mea la Bruxelles mi-a influențat în mod pozitiv percepția despre capacitatea noastră de a face schimbări și de a ne îmbunătăți atât pe plan personal, cât și ca națiune. Am realizat cât de important este să ne dorim mai mult și să ne implicăm activ în procesul de schimbare și îmbunătățire. Am învățat că efortul susținut și determinarea sunt cheia succesului, iar chiar și eșecul poate fi o oportunitate de învățare și de creștere. Astfel, am înțeles că pentru a realiza ceva în viață, trebuie să încercăm și să ne dedicăm cu adevărat obiectivelor noastre. (Francesca Bularca, clasa a X-a B2)
  • Uniunea Europeană (UE) reprezintă un proiect politic, economic și social care își propune să unească statele europene într-o comunitate bazată pe valori comune precum democrația, drepturile omului, statul de drept și solidaritatea între statele membre. Pentru mine, UE reprezintă o manifestare a ideii că națiunile europene pot colabora și coopera pentru a-și atinge obiectivele comune și pentru a promova pacea, prosperitatea și stabilitatea în regiune și dincolo de aceasta. Astfel de vizite oferă oportunitatea de a experimenta și de a înțelege modul în care Parlamentul și toate unitățile Uniunii Europene funcționează. În urma prezentării PowerPoint susținute de domnul Vlad Botoș și a explicațiilor acestuia, am înțeles mult mai bine interacțiunea dintre europarlamentar și țara natală, cât și despre procesul legislativ european. (Raul Zărnescu, clasa a XII-a A)
  • Pentru mine, UE reprezintă o modalitate prin care oamenii sunt conectati și uniți pentru a crea un viitor mai bun. După vizită, părerea mea s-a modificat. UE este motivul pentru care oamenii pot lupta împreună spre un viitor mai bun. Prin această vizită am aflat mai multe informații despre instituțiile Uniunii Europene. Uniunea Europeană este o comunitate de 27 de state. Aceasta mă face să mă simt în siguranță datorită valorilor pe care le promovează precum egalitatea, democrația, libertatea și statul de drept. De asemenea, datorită legilor care sunt adoptate de către instituțiile UE pentru binele poporului. UE mă face să simt că opinia mea contează, deoarece pot să îmi exprim dorința legat de cine îmi doresc să fie europarlamentar. (Bianca Morar, clasa a XII-a C)
  • Datorită vizitei am învățat o multitudine de lucruri. Acum înțeleg mult mai bine modul în care funcționează instituțiile europene și procesele decizionale la nivelul UE, îmi doresc să mă implic și mai mult în îmbunătățirea vieții Europei. Am avut ocazia să explorez cultura, atmosfera vibrantă și diversitatea culturală pe care le cuprinde frumoasa capitală, Bruxelles. UE este unitate. Cred că Uniunea Europeană nu ar fi putut să aibă un motto mai bun decât „Unitate în diversitate”. Acesta prezintă unitatea, solidaritatea și pacea regăsite în fiecare stat membru UE, cât și între statele aparținătoare acesteia. Sunt mândră să fac parte din Uniunea Europeană și îmi doresc să fiu un cetățean implicat. Făcând parte din aceasta, am parte de tot felul de beneficii, atât ca elev, cât și ca simplu cetățean. Pot să studiez în orice țară a UE și să beneficiez de sprijinul acesteia. Mulțumesc UE și mulțumesc Parlamentului European! (Sabrina Bularca, clasa a XI-a B). 

Pentru invitație și organizarea întregii vizite la Bruxelles, mulțumim d-lui primar Raul Urdă și d-lui europarlamentar Vlad Marius Botoș!  

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” este Școală-Ambasador a Parlamentului European din anul 2020. De atunci, ambasadorii juniori și seniori desfășoară activități diverse pe teme europene, promovând valorile și principiile europene, dar și rolurile Instituțiilor UE. O activitate prezentă în foaia de parcurs a programului este și întâlnirea cu europarlamentari. Până în prezent, ambasadorii juniori și seniori ai LTME s-au întâlnit cu mai mulți europarlamentari: Siegfried Mureșan, Dacian Cioloș, Ioan-Rareș Bogdan, Dragoș Pîslaru, Carmen Avram, Eugen Tomac, Vlad Marius Botoș. 

Prof. Maria Bularca, coordonator EPAS_LTME

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.