EDUCATIE 17 februarie 2012

Discuţii despre extinderea proiectului „Fiecare copil în grădiniţă”

de Covasna Media | 480 vizualizări

La începutul acestei săptămâni a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Covasna o întâlnire a reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi reprezentanţi ai Asociaţiei „Ovidiu Rom" din Bucureşti (www.ovid.ro).

Scopul acestei întâlniri a fost, pe de o parte, analiza rezultatelor proiectului „Fiecare copil în grădiniţă” derulat de OvidiuRom în comunităţile Araci, Hetea şi Floroaia Mică, iar pe de altă parte discutarea posibilităţilor de extindere a acestui proiect la nivelul întregului judeţ, astfel încât toţi copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani care provin din medii dezavantajate să fie cuprinşi în învăţământul preşcolar. La dezbatere au participat reprezentanţi ai primăriilor din cele două localităţi, ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna şi ai altor instituţii de stat (CJRAE, AJPS, DSP, DGASPC, IPJ CV).

Cei prezenţi la această întâlnire au discutat aspecte referitoare la detaliile proiectului, precum şi direcţiile de acţiune pentru a se putea identifica sursele de finanţare şi sprijinire a acestor copii, astfel încât ei să beneficieze de şanse egale la educaţie. Un alt aspect al discuţiilor s-a referit la importanţa educaţiei timpurii ca o condiţie esenţială a succesului şcolar şi a asigurării calităţii vieţii.

Mulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat, până acum, programul, membrii conducerii asociaţiei bucureştene au anunţat că doresc ca judeţul Covasna să fie, în continuare, un judeţ pilot în cadrul programului de implementare a proiectului.

Maria Gheorghiu, director executiv al Asociaţiei Ovidiu Rom, şi-a exprimat mulţumirea faţă de modul în care cadrele didactice şi reprezentanţii autorităţilor locale s-au implicat în derularea proiectului şi motivarea copiilor de a participa zilnic la activităţile din grădiniţe.

Inspectorul Şcolar General, Keresztely Irma, şi-a arătat deschiderea faţă de un astfel de proiect şi a afirmat că la nivel judeţean ar trebui să se constituie un grup de lucru care să realizeze un studiu, pe baza căruia să se reactualizeze strategia judeţului pentru accesul la educaţie al copiilor defavorizaţi.

Inspectorul general adjunct al IŞJ Covasna, Maria Băilă, ne-a declarat: „Proiectul Ovidiu Rom, care se derulează în judeţul nostru, în cele trei comunităţi (Araci, Hetea şi Floroaia Mică) a adus în ultimii doi ani un număr considerabil de copii la grădiniţă şi în special pe acei copii care fără implicarea asociaţiei, a şcolii, a cadrelor didactice, a instituţiilor abilitate în domeniul educaţional şi nu în ultimul rând al comunităţii şi administraţiei locale, ar fi fost „condamnaţi” la analfabetism şi eşec şcolar. Rezultatele existente în momentul de faţă ne determină să gândim şi să depunem eforturi astfel încât acest proiect să fie generalizat la nivelul întregului judeţ cu scopul clar al reducerii fenomenelor de analfabetism şi abandon şcolar în rândul acestor copii care provind din medii sociale dezavantajate. Indiferent de eforturile şi resursele umane, materiale şi financiare pe care le implică un astfel de proiect, consider că adevăratul beneficiar al acestor demersuri ar fi întreaga comunitate a judeţului Covasna”.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.