EDUCATIE 27 mai 2013

Deşi li s-au promis banii de navetă, elevii covăsneni sunt pregătiți pentru miting

de Covasna Media | 665 vizualizări

Cu toate că Ministrul Educației, Remus Pricopie, a promis că va plăti banii pentru decontarea abonamentelor de transport, inițiatorii grevei japoneze a elevilor din Covasna, organizația de tineret EMI, a anunțat că miercuri şi joi vor ieși în stradă.

Președintele organizației, Mihály István, a declarat că miercuri de la ora 14 vor organiza un flashmob, iar joi de la aceeași oră vor protesta în fața Inspectoratului Școlar al Județului Covasna.

„Am extins acțiunea de protest și în județul Harghita și discutăm și cu colegii noștri din Mureș pentru ca și ei să ni se alăture. De altfel, strângerea de semnături are loc și în județele Mureș și Brașov pe lângă Covasna și Harghita, iar până acum am strâns 3.100 de semnături. Miercuri vor avea loc flashmob-uri de 5 minute în fața școlilor, apoi joi vom protesta în fața Inspectoratului Școlar. Nu renunțăm la acțiunea de protest pentru că cei din Ministerul Educației nu au respectat legea, de ce am crede că își vor respecta promisiunile?” – a declarat Mihály István.

Unul dintre inițiatorii acțiunilor de protest, Szakáli Zalán, spune că dacă la început au protestat doar pentru nedecontarea banilor de abonament, acum cer și alte drepturi. „Conform legii avem drepturi ca o treime din materii să le alegem noi. Școala ar trebui să formeze caractere și nu să ne oblige să învățăm de toate. Acest drept nu este respectat. De asemenea, fetele au dreptul ca în perioada menstruației să aibă o zi liberă, dar ele au noroc dacă nu le trec absente la ora de sport” – spune Szakáli Zalán.

Acesta a precizat că la protestul de joi culoarea predominantă va fi albul, semn că ei doresc să își obțină drepturile pe cale de pace. Elevii se vor aduna joi în Parcul Elisabeta, de unde vor merge împreună la IȘJ. Mitinguri similare vor avea loc și la Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt, unde elevii se vor strânge în centrul orașului.

Vinovații, identificaţi și sancționați cât mai rapid posibil”

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că în scandalul legat de neplata navetei elevilor ar trebui identificați vinovații și sancționați cât mai rapid posibil.

„Nu e în regulă ceea ce s-a întâmplat și trebuie rezolvată situația. Nu înțeleg de ce nu e tras la răspundere nimeni pentru asta, trebuie văzut exact cine se face vinovat de tot ce s-a întâmplat și să existe o răspundere în acest sens”, a spus Mădălin Guruianu, care consideră că ar fi normal ca opinia publică să afle, în cele din urmă, cine se face responsabil de harababura legată de banii de navetă ai elevilor, mai ales în condițiile în care există copii care au renunțat la școală pentru că nu au mai avut mijloace materiale pentru transport.

În context, Mădălin Guruianu a ținut să precizeze că PSD Covasna nu a dat niciun răspuns cererii PNL de demitere a inspectorului școlar general al județului, Keresztély Irma, ca urmare a gestionării defectuoase a cazului elevei cu bentiță tricoloră de la Covasna.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe a ținut să menționeze că nu o face vinovată pe Keresztély de lipsa banilor pentru elevii navetiști, ci doar dorește să facă o paralelă între cazurile în care nimeni nu-și asumă responsabilitatea pe subiecte importante.

În județul Covasna sunt peste 2.000 de elevi navetiști, iar datoria Ministerului Educației către aceştia se ridică la suma de 2,2 milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.