EDUCATIE 17 noiembrie 2011

Dascălii de la Vâlcele au încetat greva după ce li s-a promis decontarea navetei

de Agerpres | 533 vizualizări

Cadrele didactice din comuna Vâlcele care s-au aflat săptămâna aceasta două zile în grevă, pentru că nu şi-au primit timp de doi ani banii de navetă, au încetat miercuri protestul, după ce au obţinut promisiunea că îşi vor recupera drepturile cuvenite.

Liderul grupului sindical, George Moldovan, a declarat că dascălii au reluat cursurile, după ce au văzut semnătura primarului pe un document prin care se angajează să le plătească până la sfârşitul acestei luni măcar o parte din sumele restante.

„Ne-a promis că ne plăteşte, a semnat un proces verbal, deci s-a angajat în scris. Dacă nu, atunci vom relua protestul”, a declarat George Moldovan.

Acesta regretă faptul că autorităţile locale găsesc bani de navetă doar „sub presiune”, menţionând că şi în urmă cu patru ani a fost la fel.

„Când ameninţăm cu greva se găsesc şi bani. (...) Suntem 20 de dascăli titulari care nu am mai primit bani de navetă din 2009, iar pe lângă aceştia mai sunt şi câţiva suplinitori. (...) Mi-e greu să cred că de doi ani de zile Primăria Vâlcele nu a găsit bani pentru plata navetei, invocând mereu şi mereu alte priorităţi”, a mai spus acesta.

Luni şi marţi, dascălii navetişti care predau în comuna Vâlcele au intrat în sălile de clasă pentru a supraveghea elevii, dar au refuzat să ţină cursuri.

Primarul comunei Vâlcele, Dumitru Marinescu, a declarat că nu le-a decontat naveta pentru că nu are bani suficienţi în bugetul local, menţionând că a considerat prioritară plata chiriei pentru grădiniţa care funcţionează într-un imobil al Bisericii reformate, asigurarea lemnelor pentru încălzirea unităţilor şcolare şi a combustibilului pentru transportul elevilor din localităţile aparţinătoare Hetea şi Ariuşd.

Marinescu a mai spus că alte localităţi au reuşit să asigure banii pentru navetă deoarece au un număr mic de navetişti. „În alte părţi sunt doi - trei, la noi sunt mai mult de 20”, a conchis acesta.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a declarat că dascălii de la Vâlcele au de recuperat peste 36.000 de lei.

Acesta a menţionat că situaţia este singulară în judeţ şi a catalogat-o ca fiind „gravă”, deoarece cadrele didactice din Vâlcele au dat în judecată Consiliul Local şi au câştigat procesul, dar cu toate acestea autorităţile locale nu le-au acordat drepturile cuvenite.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.