EDUCATIE 6 iulie 2022

Copii maghiari și români au cântat împreună într-o tabără de fanfară la Zagon

de Diana Pantelimon | 3549 vizualizări

Instrumentele de suflat au fost din nou vedete pentru o săptămână, în perioada 27 iunie - 2 iulie a.c., în tabăra de fanfară organizată gratuit în comuna Zagon, la care au luat parte 22 de copii români și maghiari, atât cu experiență, dar și începători.

Și anul acesta tabăra de fanfară a avut un succes nemaipomenit: 10 copii începători și 12 avansați, din Zagon și Păpăuți, atât români cât și maghiari, s-au bucurat împreună de instrumentele muzicale. Au fost alături de ei 4 profesori de muzică, zi de zi, de la ora 9:00 până la ora 13:00, cu pauză de masă (asigurată de către organizatori) și timp liber până la ora 15:00. După care participanții au exersat din nou până la ora 18:00. Seara, între 19:00 - 21:00, cei avansați au avut și repetiție cu orchestra.

„Această tabără are o tradiție de mai mulți ani, primele ediții au fost organizate la tabăra din Zăbala, iar de acolo, din pricina costurilor mari, am decis să ne mutăm aici în comună. Aceasta este a VI-a ediție, dacă nu mă înșel. Au fost copii și din fanfară, care au dorit să vină și ei în tabără, dar și copii pe care acum i-am inițiat în arta instrumentelor de suflat. Am organizat cursurile în școala comunei pentru că a fost spațiu suficient pentru 4 grupe de instrumente, cu 4 profesori, pensionari, dar foarte buni: Musáth Gyula, dirijorul fanfarei, s-a ocupat cu teoria muzicii și cu flautul, Kelemen Szilárd, actualmente profesor la Școala Populară de Artă, la instrumente de suflat și de percuție, Cserkész Béla la clarinet și saxofon și Deák Attila, trompetă. Cu un copil s-a lucrat aproximativ 15 minute, s-a trimis la repetiție, apoi cu următorul copil și tot așa. Lecțiile s-au ținut și în grup, dar mai mult individual. Anul acesta nu am avut cerințe de participare din alte localități și avem nevoie de membri în fanfară. Fanfara de tineret funcționează astfel că cei care termină clasa a XII-a nu mai pot veni la repetiții, pleacă la facultate sau se angajează. Iar anul acesta am avut un flux mare de absolvenți și încercăm să facem în așa fel încât să remediem aceste lipsuri. Copiii n-au plătit nimic, au primit câte un tricou și în fiecare zi o masă caldă. Tabăra a început luni, iar sâmbătă s-a încheiat cu o audiție la Centrul Cultural, un concert mic unde au fost invitați părinții, dar și locuitorii, care au putut vedea rezultatele, ce au învățat într-o săptămână copiii. A fost uimitor să vezi că luni dimineața unii încă nu știau cum arată un clarinet, iar sâmbătă, la sfârșit, au cântat o parte a „Rapsodiei române“. Vă dați seama, ne bucurăm să vedem că nu a fost degeaba această tabără.

Eu, personal, ca director cultural, mulțumesc pe această cale domnului primar Kiss Augustin și Consiliului Local, domnului director al școlii, Bartos Zsolt, că ne-a pus la dispoziție sălile de clasă, domnului Oprea Győző, președintele Asociației tinerilor MKI, domnului Kis Iosif de la Asociația Culturală „Mikes Tölgyek““, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Márton János, directorul Centrului Cultural din Zagon.

Tabăra a fost organizată de Primăria Zagon și finanțată prin intermediul ONG-urilor. Asociația Culturală „Mikes Tölgyek“ și Asociația „Mikes Kelemen Ifjai“ (MKI) au obținut finanțare prin cereri depuse la Consiliul Județean Covasna și la Primăria Zagon, astfel încât tabăra a fost gratuită pentru copii.

Sursa foto: Facebook/Zágon Község Önkormányzata - Primăria Comunei Zagon

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.